Pojawiła się ładowarka 120 kW w Koszalinie

kiki111

Fachowiec
Czy w naszym kraju 2x350kW to jest gwarant tego, że to będzie Ionity czy GW/Ekoen i inne też wchodzą w grę?
Inwestorem jest GDDKiA więc nie mam wiedzy na ten temat. Moc rzeczywiście mogłaby sugerować że to ionity ale ja bym się do tego nie przywiązywał bo tam jest kilka odbiorów i dość niejednoznacznie inwestor określił z którego odbioru co ma być zasilane. To będą MOPy kategorii I więc za wiele mocy na inne odbiory nie potrzebują. Swoją drogą zastanawiam się na którym etapie jest wybierany operator stacji na takich MOPach i na jakich warunkach odbywa się wybór.

vwir

Pionier e-mobilności
Po za tym CEO elocity wypowiadał się na ten temat, że wieczorem lub w pochmurne i bezwietrzne dni nikt nie będzie chciał płacić 4 zł za kWh.
Tak naprawdę o to w tym wszystkim chodzi. No i wcześniej czy później nas to czeka. Wtedy za 4pln/kWh naładują się ci, którzy naprawdę muszą. A inni będą się ładować w nocy albo w słoneczne dni. Tak to wygląda w innych krajach, w których cena zmienia się co godzinę (na szczęście masz prognozę na kilka godzin do przodu, więc wiesz, czy bedzie taniej czy nie).

elektryk

Pionier e-mobilności
Nie liczył bym na spadki cen. Po za tym CEO elocity wypowiadał się na ten temat, że wieczorem lub w pochmurne i bezwietrzne dni nikt nie będzie chciał płacić 4 zł za kWh. Stawki są uśrednione i uwzględniają wahania cen na rynku. Kontrakty też są wielomiesięczne, a nie godzinowe.
Ja rozumiem że elocity najbardziej by pasowało zarabiać jak najwięcej, ale ja mimo wszystko liczę na konkurencję. A bardzo dynamiczny wzrost instalacji fotowoltaicznych wśród przedsiębiorców spowoduje, że będą mieli nadmiary energii do sprzedania - ja ostatnio ładowałem się na stacji benzynowej, po 1,16 zł/kWh (cena poniżej cennika G11 Tauron) - cała stacja, myjnie, itd. obłożone panelami, także dla nich to dobry deal.

A jak zobaczymy większą ilość systemów magazynowania energii, to tym bardziej ceny spadną, konkurencja zrobi swoje.

W mediach i wśród ekspertów systemy magazynowania energii nie wiedzieć czemu są ignorowane - że nie są w stanie zrównoważyć OZE pomimo wielu opracowań, które pokazują, że jak najbardziej są w stanie przy założeniu nadmiarowej instalacji OZE (która jest tania). Instalujesz dużo więcej mocy niż potrzebujesz po to, żeby systemy magazynowania energii mogły być mniejsze. W szczycie masz dużo niemal darmowej energii do zagospodarowania.

kiki111

Fachowiec
Wczoraj podczas luźnych rozmów wypłynęło (oczywiście dane nieoficjalne nigdzie nie potwierdzone) że przy skrzyżowaniu Morska/Przemysłowa w Koszalinie stacja jest budowana dla Ionity. Sądząc po etapie realizcji myślę że mogłaby ruszyć w ciągu kilkunastu tygodni.
A co pewnie ucieszy wiele osób (chociaż może już wszyscy wiedzą) w Mścicach przy starej DK 11 przy planowanym hubie z solidną mocą gdzieś tam w dokumentach n/t inwestora przewija się Tesla więc chyba szykuje się jakiś SC na pomorzu.
I nareszcie w Kołobrzegu ma pojawić się jakieś DC - chyba pierwsze, jednak nie znam szczegółów.

Bandtio83

Posiadacz elektryka
Nie liczył bym na spadki cen. Po za tym CEO elocity wypowiadał się na ten temat, że wieczorem lub w pochmurne i bezwietrzne dni nikt nie będzie chciał płacić 4 zł za kWh. Stawki są uśrednione i uwzględniają wahania cen na rynku. Kontrakty też są wielomiesięczne, a nie godzinowe.
Głupoty opowiadają bo im to się opłaca.
Skoro oni potrafią to usredniać to i my też potrafimy, zapłace 4zł za ładowanie wiedząc że innego dnia zapłaciłem 50gr.
A pewnie jeszcze lepiej sobie to uśrednie bo częściej bym się ładował gdy tanio i na odwrót.
Oni tylko potrafią uśredniać ceny, a ludzie by uśredniali ceny pod siebie też ale DODATKOWO by zmieniali krzywą pobyt-podaż energii, a oni tego nie potrafią bo nie są odbiorcami , z tego powod trzeba to wprowadzić