Polenergia cennik od 1.03.2025

cooler

Pionier e-mobilności
Jak zaśniedzieją im wtyczki, pewnie zrobią korektę swojej polityki
A co do abonamentu, na pewno będzie sens dla kilku stacji w kraju.
Napisałem im w odpowiedzi maila (idzie do konkretnej osoby) co myślę o podążaniu za chorymi cenami konkurencji.
Na dłuższą metę strzelają sobie w stopę, już teraz jeżdżąc na trasy w Polsce bez abonamentu wychodzi sporo drożej niż oszczędnym ICE, a podobnie do wielkiego minivana 3.5l V6, z abonamentem podobnie, albo nieco drozej niż oszczędnym ICE.
Motywacje do zakupu elektryka mają tylko właścicielem domów lub garaży z gniazdkiem i możliwości ładowania w drugiej taryfie i oni kupują je do miasta.

Więc drogie ładowarki będą sobie stały w trasach zamiast zarabiać.
Kij w oko takim biznesmenom w Polsce.

cooler

Pionier e-mobilności
Jak oni się teraz pozbierają...
Teraz zarabiają krocie dzięki drogiej energii. I żyją jak pączki w maśle. Ale to dobrze - coraz więcej ludzi myśli nad uniezależnieniem domów od dostawców, własny prąd (choćby z generatora, wychodzi czasem taniej jeśli tylko parę razy w roku magazyn nie wystarczy), wlasna woda. Niech drą tak dalej, a obudzą się jak Nokia.
Jeżeli BEV zużywa 1/5 energii ICE. a jazda wychodzi drożej, to coś nie tak.

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Serio jest tak... nie trzeba ciągnąć prądu z Wolfsburga, czy Stutgartu, żeby to ogarnąć.
Niemcy mocno inwestowały w OZE, podczas gdy u nas, przez ostatnią dekadę, była tu stagnacja.
Screenshot 2025-02-16 at 16-43-53 fotowoltaika_moc_produkcja_10_gw_2020_maj-1024x607.png (obra...png
z naszego ekologicznego węgla brunatnego z Bełchatowa, z naszych ekologicznych elektrociepłowni w innych regionach.
To jest cena, którą wszyscy konsumenci prądu w Polsce płacą (i jeszcze kilka lat płacić będą musieli), za naszą anachroniczną strukturę produkcji energii elektrycznej.

Last edited:

Slavekk_

Posiadacz elektryka
View attachment 25009

Ale masz coś do powiedzenia, czy tylko linki się nauczyłeś wstawiać?

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Ale masz coś do powiedzenia, czy tylko linki się nauczyłeś wstawiać?
Mój post zawiera twarde fakty, użyłem ich jako argumentów sugerując ze nie jest tak źle jak przedmówcy sie wydaje. Mógłbym pisac swoimi słowami ale dobrze się podeprzec danymi bo wiadomo wtedy ze sobie tego nie wymysliłem. Chciałbym zeby wszyscy tak robili.
Co zawiera Twój post? Nic, ale to Ty zarzucasz komus ze nie ma nic do powiedzenia? :p

pawel pawel

Fachowiec
W Niemczech prąd jest tańszy.
W Polsce droższy.
Czego nie rozumiesz?

Serio jest tak... nie trzeba ciągnąć prądu z Wolfsburga, czy Stutgartu, żeby to ogarnąć.
Niemcy mocno inwestowały w OZE, podczas gdy u nas, przez ostatnią dekadę, była tu stagnacja. Tak więc w Niemczech prąd jest droższy (w taryfach dynamicznych) tylko wtedy, gdy ichnie OZE nie domagają (albo wprost przeciwnie - wymagają bilansowania) i wtedy "ciągną" drogi prąd z Polski... z naszego ekologicznego węgla brunatnego z Bełchatowa, z naszych ekologicznych elektrociepłowni w innych regionach.
To jest cena, którą wszyscy konsumenci prądu w Polsce płacą (i jeszcze kilka lat płacić będą musieli), za naszą anachroniczną strukturę produkcji energii elektrycznej.
Chłopie w każdej kW/h masz 40% podatków na UE sprawdź sobie. Takiego rozwoju OZE w Polsce jak w latach 2019-2022 nie było nigdzie w UE. OZE nic nie gwarantuje bo możesz mieć wiatraczki i panele a na 100% zapotrzebowania energetycznego musisz mieć konwencjonalne źródła pod parą ..... Wystarczy wyłączyć TVN I włączyć myślenie

nabrU

Moderator
Chłopie w każdej kW/h masz 40% podatków na UE sprawdź sobie. Takiego rozwoju OZE w Polsce jak w latach 2019-2022 nie było nigdzie w UE. OZE nic nie gwarantuje bo możesz mieć wiatraczki i panele a na 100% zapotrzebowania energetycznego musisz mieć konwencjonalne źródła pod parą ..... Wystarczy wyłączyć TVN I włączyć myślenie

Nie ma jak dobre 'wejście smoka' na Forum :ROFLMAO: