Poranek Kojota . Małe podsumowanie. Smutne zobaczymy czy prawdziwe ?

Bronek

Pionier e-mobilności
ZŁAMANIE! Imperium Tesli rozpada się: katastrofa giełdowa i katastrofa sprzedażowa wyzwalają masowe protesty - Tesla stoi w obliczu bezprecedensowego kryzysu w 2025 r .: krachu giełdowego, załamującej się sprzedaży i fali publicznego sprzeciwu. Ten film przedtawia stan giełdowy Tesli, załamanie sprzedaży Tesli. Niegdyś światowy lider EV, a teraz firma stoi przed niepewną przyszłością i rosnącym kryzysem dla marki Tesla. Poza liczbami badamy burzę otaczającą Elona Muska wpływają na reputację Tesli J ego bojkot i szerzący się ruch protestów konsumenckich. Czy firma może przetrwać tą burzę,, czy to dopiero początek czegoś większego dla branży technologicznej i motoryzacyjnej?
Jest tam takie zdanie w wolnym tlumaczeniu , ze :
Tesla nie sprzedawała tylko samochodów , sprzedawała też marzenia ....
I tego najbardziej będzie szkoda jak się to posypie....

Ev3

Pionier e-mobilności
Tesla nie jest już w tej chwili nikomu i do niczego potrzebna, konkurencja dogoniła.
A jej upadek przez zaangażowanie się świra w prawicową politykę i poparcie ekstremistycznych oszołomów, byłby dobrym krokiem dla świata i ostrzeżeniem dla innych.

Daro76

Fachowiec
Tesla nie sprzedawała tylko samochodów , sprzedawała też marzenia .... - zgadzam się z tym w 100%.

Tesla przekonała mnie żeby kupić pierwszy samochód elektryczny, był to pierwszy nowy samochód w moim życiu (racjonalnie zawsze kupowałem 2-3 letnie).

Obecnie Tesla przekonała mnie abym nie kupił następnego samochodu u nich:
- pozbawienie produktu całej otoczki który był wcześniej
- większa niż racjonalnie kalkulowana utrata wartości obecnego pojazdu (LR23)
- niepewność tego co będzie z marką.
Marka żeby sprzedawać musi przekonać do swojego produktu:
- sercem - czyli cała otoczka która jest wokoło produktu
- umysłem - parametry produktu są w porównaniu do konkurencji lepsze w części lub całości
Najlepiej
Tego już niestety obecnie nie ma. Szkoda. Kupiłem inny samochód (na razie się zbieram na odwagę żeby na tym forum napisać jaki ;) )

Najlepszym ruchem dla Tesli by była jej mocna restrukturyzacja zarządcza - odsuniecie Muska, mogą poszukać managerów u siebie lub chociażby w Chinach - znajdą tam też ludzi z wizją :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Jaja sobie robicie z tego filmu, czy naprawdę daliście się nabrać?
Zobaczymy.. chyba (wg analitykow) takim miesiącem danych prawdziwych będzie czerwiec ? .
Pomijajac zawirowania polityczne związane z Muskiem , to i tak późno inni się wzięli za robotę ..
Dla mnie poki co i tak Tesla jest na podium , czy pierwsza czy druga trzecia ?, to nie ma znaczenia . I tego nie piszę ot tak , bo sobie kupiłem auto po jakimś tam dieselkuktory byl z drugiej ręki lub to moje drugie lub trzecie auto a pierwsze jako nowe .... Bylo tego od cholery , bo dlugo i aktywnie żyję
Obie Tesla a szczególnie X jest jednym z najlepszych jakie miałem. A jeśli chodzi o serwis i eksploatacje ewidentnie najtańszym !
Nieważne czy film podaje samą prawdę ale reprezentuje rosnący trend a przede wszystkim uwiklanie marki w politykę . Do tej pory polityczny byl tylko napęd ev teraz będzie mial sie lepiej, z tym że u innych , bo Tesla ma lekko spieprzony wizerunek.
Jednak nadal nie widzę powodu aby się przesiadać , bo mimo wszystko patrząc na całość, a szczególnie na doświadczenie , historię i stan aktualny , jeszcze sie5 taki nie narodzil co by był ewidentnie "po całości lepszy" od Tesli . Wg mnie i jak dla mnie.

To filmik mily5 dla tych co mieli "zaleganie afektu" gdyż nie kupili Tesli .
Przecież duża część posiadaczy innych marek lub wcale cały czas śledzi wątki , pisze w nich namietnieitp ...
Co raczej odwrotnie się mniej zdarza .
A juz na EW od dziesiatek lat w koncu moze sie doczekają upadku ? :)
Mozna sobie poklikać , nie jest tak jak ....
Ja tam zarabiam

Last edited:

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Zobaczymy.. chyba (wg analitykow) takim miesiącem danych prawdziwych będzie czerwiec ? .
Mówisz o firmie, nie o marce samochodów - zgadza się?

Więc nie - czerwiec nie ma znaczenia. Dla sprzedaży samochodów istotne będą dane z drugiego kwartału (w lipcu).
Większość analityków i prawie wszystkie media ignorują, że w tym roku wiele teslowych "wewnętrznych startupów" startuje lub jest w fazie rozruchu - mają potencjał, który dziś generuje potężne koszty, a zwracać się zacznie najwcześniej w 2026.

Więc filmików wieszczących upadek jeszcze będzie sporo 😅

Tymczasem Tesla wciąż jest jedyną firmą, która nie sprzedaje BEV poniżej kosztów, a zarabia

Last edited:

umcus

Pionier e-mobilności
Tego już niestety obecnie nie ma. Szkoda. Kupiłem inny samochód (na razie się zbieram na odwagę żeby na tym forum napisać jaki ;) )
Dajesz! :)
Najlepszym ruchem dla Tesli by była jej mocna restrukturyzacja zarządcza - odsuniecie Muska, mogą poszukać managerów u siebie lub chociażby w Chinach - znajdą tam też ludzi z wizją :)
Nie jestem przekonany. Moim zdaniem bez Muska całość się posypie. Zaczną grać zachowawczo, znikną najpierw w Chinach, potem w EU, a na końcu zawiną się w US.

Daro76

Fachowiec
Dajesz! :)

Nie jestem przekonany. Moim zdaniem bez Muska całość się posypie. Zaczną grać zachowawczo, znikną najpierw w Chinach, potem w EU, a na końcu zawiną się w US.
Na razie niech zostanie, że nie Tesla :)

Co do Muska - bez niego firma się nie posypie, nie jest na takim etapie swojego rozwoju. Nie jest już startup-em więc ma struktury, ma ludzi którzy kiedyś umieli dostarczyć produkt ponad konkurencję.
Nawet bez tego negatywnego PR w głównej mierze wygenerowanego przez Muska, niestety produktowo nie poszła do przodu tak mocno jak wcześniej, więc zarządzanie Elona jest nie OK bo a on za to odpowiada.

@Bronek - zgadzam się że "jeszcze się taki nie narodził po całości lepszy" , natomiast doganianie jest na tyle szybkie że spodziewam się że jak Tesla nie położy coś mocniejszego na stół to najpóźniej za rok takie coś się pojawi. Albo coś całkowicie nowe albo poprawione z tego co jest obecnie. Technicznie takie rzeczy już są - natomiast jeszcze mają gorszy soft. To może się szybko zmienić.

Bronek

Pionier e-mobilności
Firma faktycznie to jedno ale Marka to ma dużo skojarzen z Muskiem .

Dygresja : jak kupowałem 1szą Teslę ,to Musk byl dla mnie kompletnie nie znaną postacią i bez znaczenia dla decyzji, druga to konsekwencja doświadczeń z pierwszą .
A...trzeciej nie widzę ..a bardzo bym chciał .
Co ciekawe nie ciagnie mnie do innych co jest dla mnie dziwne .
Ponownie przypadkowo wsiadlem do Merca EQS ( już go nie robią chyba ?) , bez złotego łancucha na szyji i sygnetu nie da sie tym jeździć :). Raz mialem tytul Prezesa , to na tylnej kanapie auta bym pasował .

Szalenstwo Muska i niby Jego , (tego do końca nie wiemy) projekty i wizje byly motorem dziwnych zmian trafionych lub nie . Ale byly i są .
Czy bez Niego dalej TESLA bedzie to robić ? Czy stanie się kolejna marką wyginającą karoserie w modne, przetloczenia i paski czy lampeczki . Już to się zaczęło ..
Świat sie zmienia ...Do tego czy Tesla musi być ciągle najlepsza ? Ważne by byla dobra