Poznańskie ładowarki Greenway dzisiaj wszystkie zajęte

daniel

Señor Meme Officer
Jak w temacie. Franowo wyłączone. Malta offline. Wiatraczną zajęła niebieska Skoda Enyaq. Pomimo tego, że są tam dwa CCSy to dzielilibyśmy moc, więc każdy miałby po 25kW. Poszukałem następnej ładowarki i zobaczyłem 140kW koło Factory Luboń. Jeszcze tam nie byłem. Ustawiłem Supercharger w nawigacji żeby podgrzać baterię. Dojechałem autostradą, ale po początkowych 60kW spadło do ~40 i wyskoczył komunikat o zimnej baterii. Ładowałem się do około 75% i postanowiłem pojechać do jeszcze Panoramy, gdzie jest 50kW. Odjeżdżając minąłem się z kolejnym Enyaqiem. W aplikacji Panorama była wolna, ale po dojechaniu na miejsce zastałem Audi.
Wracając jeszcze raz sprawdziłem Wiatraczną. Zwolniła się. Właśnie dobijam do 90% i jadę do domu.
Niezły tłok dzisiaj, a do tego dwie ładowarki niedostępne. Infrastruktura chyba osiąga limity. Kompletnie nie warto było mi jechać na 140kW. Była jeszcze jedna 50-tka koło Galeria A2 kawałek dalej. Następnym razem pojadę raczej tam niż do Lubonia.

Na pozytyw muszę przyznać, że nawigacja do ładowarki prowadzi bardzo dobrze. Bez niej nigdy bym nie znalazł tamtego miejsca.

cooler

Pionier e-mobilności
Jak w temacie. Franowo wyłączone. Malta offline. Wiatraczną zajęła niebieska Skoda Enyaq. Pomimo tego, że są tam dwa CCSy to dzielilibyśmy moc, więc każdy miałby po 25kW. Poszukałem następnej ładowarki i zobaczyłem 140kW koło Factory Luboń. Jeszcze tam nie byłem. Ustawiłem Supercharger w nawigacji żeby podgrzać baterię. Dojechałem autostradą, ale po początkowych 60kW spadło do ~40 i wyskoczył komunikat o zimnej baterii. Ładowałem się do około 75% i postanowiłem pojechać do jeszcze Panoramy, gdzie jest 50kW. Odjeżdżając minąłem się z kolejnym Enyaqiem. W aplikacji Panorama była wolna, ale po dojechaniu na miejsce zastałem Audi.
Wracając jeszcze raz sprawdziłem Wiatraczną. Zwolniła się. Właśnie dobijam do 90% i jadę do domu.
Niezły tłok dzisiaj, a do tego dwie ładowarki niedostępne. Infrastruktura chyba osiąga limity. Kompletnie nie warto było mi jechać na 140kW. Była jeszcze jedna 50-tka koło Galeria A2 kawałek dalej. Następnym razem pojadę raczej tam niż do Lubonia.

Na pozytyw muszę przyznać, że nawigacja do ładowarki prowadzi bardzo dobrze. Bez niej nigdy bym nie znalazł tamtego miejsca.
Ktoś na forum to analizował i ilość BEV przypadających na 1 ładowarkę cały czas rośnie, więc infrastruktura nie nadąża z przyrostem aut. Jeszcze dodatkowo jestem ciekaw jak ta statystyka się ma do ilości aut na 1 ładowarkę DC, bo np dużo więcej jest AC, a pewnie ta statystyka jest dla wszystkich ładowarek.
Na dziś nie mając domu lub pądu w garażu w bloku nie podejmował bym się zakupu EV, to już jest a) drogie, b) zbyt angażujące.
Szkoda że tak wyszło bo zdecydowanie wolałbym mnóstwo malutkich elektryków w mieście palących tyle co nic i nie smrodzących oraz nie zużywających paliwa od orków. Jestem za to zdecydowanym przeciwnikiem elektrycznych SUV-ów, to powinno być zabronione.
Obyś żył w ciekawych czasach :(

Cav

Pionier e-mobilności
Tak się napaliłeś na te 30% zniżki w GW, czy masz jakiś super abo?
Nie sądzę żeby mi się chciało pół miasta objechać, żeby ładować akurat w GW.....
No chyba żeby za friko dawali w opisanych okolicznościach.

Z Franowa bliżej miałeś kilka Orlenów i Ionity.....

daniel

Señor Meme Officer
Tak się napaliłeś na te 30% zniżki w GW, czy masz jakiś super abo?
Nie sądzę żeby mi się chciało pół miasta objechać, żeby ładować akurat w GW.....
No chyba żeby za friko dawali w opisanych okolicznościach.

Z Franowa bliżej miałeś kilka Orlenów i Ionity.....
Mam abonament w GreenWay. To chyba największa sieć w Polsce. W sumie to najbardziej im kibicuję, żeby się rozwinęli.
Na Orlenie nawet nie tankuję. Ładowałem się parę razy, ale bardziej po to, żeby sprawdzić jak działa aplikacja w razie czego. Jak będę miał nóż na gardle, to tam się załaduję. Ionity nawet przez głowę mi nie przeszło, szczerze mówiąc, bo nie mam nawet aplikacji do tego. Wydaje mi się, że w okolicy jest tylko jedno na Shellu przy A2. Kiedyś tam z ciekawości podjechałem dieslem zobaczyć jak wygląda stacja. Z dwóch jedna nie działała.
Myślałem, że jak się przejadę autostradą 15 km z rozgrzewaniem baterii to wykorzystam jakoś te 140kW. Niestety jak widać to za mało, żeby od zera uzyskać dobre warunki. Galeria Panorama była po drodze do domu, więc postanowiłem tam jechać skoro i tak ładowałem się w okolicy 50kW.
Tak w ogóle to od czasu do czasu celowo jadę na inną ładowarkę, żeby zobaczyć gdzie jest i czy działa. Można powiedzieć, że takie hobby. 😋 Jak będę miał dom, to już nie będę jeździł.

BTW czekam na GreenWay Posnania. To będzie hit.

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Tak w ogóle to od czasu do czasu celowo jadę na inną ładowarkę, żeby zobaczyć gdzie jest i czy działa. Można powiedzieć, że takie hobby.
No tak, w takim przypadku to inna optyka.
Ja tak czasem jeździłem, jak były darmowe ładowarki, ale w miarę szybkie.
Teraz to już mi się nie chce jechać do innej dzielnicy w tym celu, o ile nie są totalnie po drodze po coś innego.
Inaczej szkoda mi czasu.

cooler

Pionier e-mobilności
Mam abonament w GreenWay. To chyba największa sieć w Polsce. W sumie to najbardziej im kibicuję, żeby się rozwinęli.
Na Orlenie nawet nie tankuję. Ładowałem się parę razy, ale bardziej po to, żeby sprawdzić jak działa aplikacja w razie czego. Jak będę miał nóż na gardle, to tam się załaduję. Ionity nawet przez głowę mi nie przeszło, szczerze mówiąc, bo nie mam nawet aplikacji do tego. Wydaje mi się, że w okolicy jest tylko jedno na Shellu przy A2. Kiedyś tam z ciekawości podjechałem dieslem zobaczyć jak wygląda stacja. Z dwóch jedna nie działała.
Myślałem, że jak się przejadę autostradą 15 km z rozgrzewaniem baterii to wykorzystam jakoś te 140kW. Niestety jak widać to za mało, żeby od zera uzyskać dobre warunki. Galeria Panorama była po drodze do domu, więc postanowiłem tam jechać skoro i tak ładowałem się w okolicy 50kW.
Tak w ogóle to od czasu do czasu celowo jadę na inną ładowarkę, żeby zobaczyć gdzie jest i czy działa. Można powiedzieć, że takie hobby. 😋 Jak będę miał dom, to już nie będę jeździł.

heh, mam to samo - specjalnie czasem zboczę z S-ki żeby na parę minut się podładować na nieznanej stacji, choćby po to żeby mi się do nawigacji Teslowej dodała :) Potem już nie muszę szukać - Tesla pokaże na mapie i sama prowadzi do miejsc gdzie się ładowaliśmy.
No i czasem na większych MOP-ach warto wiedzieć gdzie szukać tej ładowarki, nieraz są nieźle schowane.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności

W Poznaniu z GW slabo wlasnie jakos jest, choc w Warszawie wcale nie lepiej…

daniel

Señor Meme Officer
W Poznaniu z GW slabo wlasnie jakos jest, choc w Warszawie wcale nie lepiej…
Głównie są 50kW co mi odpowiada, bo jak podjeżdżam wieczorem z zimną baterią to i tak więcej nie wyciąga jak widać.
Jest podwójna stacja w Lubioniu ze 140kW. Musiałbym tam chyba zjechać po trasie żeby poczuć różnicę.

Dawanie 2 CCS w stacji 50kW, która dzieli tę moc na pół jest słabe. 25kW to jest prawie 22kW, które mógłby wyciągnąć ktoś z AC.
Pierwszy raz nie wiedziałem, że tak się dzieje i się podpiąłem pod takie złącze. Myślałem, że bateria była taka zimna, a mogłem pojechać gdzieś indziej.

Obstawiają galerie handlowe gniazdami 22kW. Pewnie najtaniej je postawić i najłatwiej uzyskać przydział mocy. Tylko w galeriach handlowych dawanie 10h na AC spowoduje, że będą zajęte ciągle. Mam nadzieję, że jeśli zobaczą duże zużycie to dołożą ich więcej.

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Głównie są 50kW co mi odpowiada, bo jak podjeżdżam wieczorem z zimną baterią to i tak więcej nie wyciąga jak widać.
Jest podwójna stacja w Lubioniu ze 140kW. Musiałbym tam chyba zjechać po trasie żeby poczuć różnicę.

Dawanie 2 CCS w stacji 50kW, która dzieli tę moc na pół jest słabe. 25kW to jest prawie 22kW, które mógłby wyciągnąć ktoś z AC.
Pierwszy raz nie wiedziałem, że tak się dzieje i się podpiąłem pod takie złącze. Myślałem, że bateria była taka zimna, a mogłem pojechać gdzieś indziej.

Obstawiają galerie handlowe gniazdami 22kW. Pewnie najtaniej je postawić i najłatwiej uzyskać przydział mocy. Tylko w galeriach handlowych dawanie 10h na AC spowoduje, że będą zajęte ciągle. Mam nadzieję, że jeśli zobaczą duże zużycie to dołożą ich więcej.
Ja bym bardzo chcial zeby dali duzo AC w Wola Park w Warszawie… i te 10h dla mnie bardzo pasuje.

mALEK

Pionier e-mobilności
Poszukałem następnej ładowarki i zobaczyłem 140kW koło Factory Luboń. Jeszcze tam nie byłem. Ustawiłem Supercharger w nawigacji żeby podgrzać baterię. Dojechałem autostradą, ale po początkowych 60kW spadło do ~40 i wyskoczył komunikat o zimnej baterii.
ta sama lokalizacja pare dni temu, w przypadku MME wydaje sie dzialac normalnie, przynajmniej jak na MME ;)

1674821822536.png

spadek z 55kW do 35kW na koncu, to 80% naladowana bateria i tak to dziala w MME