Praca samochodu po wyjściu

ducarider

Posiadacz elektryka
Cześć
Zauważyłem, że pracuje jakby dmuchawa po zamknięciu samochodu.
Po jeździe lub też po otwarciu i zamknięciu.
Pracuje kilka minut i przestaje. Nie są to nawiewy.
Też tak macie?

Michal

Moderator
pompa ciepła, też tak mamy

Piti

Zadomawiam się
Cześć
Zauważyłem, że pracuje jakby dmuchawa po zamknięciu samochodu.
Po jeździe lub też po otwarciu i zamknięciu.
Pracuje kilka minut i przestaje. Nie są to nawiewy.
Też tak macie?
Tez tak mam. Moim zdaniem chłodzenie baterii… ale nie jestem pewien.

Michal

Moderator
W dużym uproszczeniu nie powinno się uruchamiać i zatrzymywać pompy ciepła bardzo szybko (przynajmniej te domowe mają takie ustawienia), bo ważne jest chyba przejście jakiegoś cyklu i to zmniejsza zużycie elementów. To jest jednak jakiś tłok w cylindrze, więc trochę tak jak z ICE.
Dlatego obstawiam, że działa to mniej więcej tak:
Podchodzisz do auta i otwierasz je więc zaczyna przygotowywać pompę ciepła do pracy i "rozgrzewa ją".
Jak już zacznie to musi skończyć.

Po podróży chodzi jeszcze trochę, żeby rozdystrybuować resztki ciepła i przygotować układ do zatrzymania.

Grzanie / chłodzenie w Tesli, to dość komplikowany temat i auto robi sobie co chce, żeby to działało jak najlepiej.

ducarider

Posiadacz elektryka
W dużym uproszczeniu nie powinno się uruchamiać i zatrzymywać pompy ciepła bardzo szybko (przynajmniej te domowe mają takie ustawienia), bo ważne jest chyba przejście jakiegoś cyklu i to zmniejsza zużycie elementów. To jest jednak jakiś tłok w cylindrze, więc trochę tak jak z ICE.
Dlatego obstawiam, że działa to mniej więcej tak:
Podchodzisz do auta i otwierasz je więc zaczyna przygotowywać pompę ciepła do pracy i "rozgrzewa ją".
Jak już zacznie to musi skończyć.

Po podróży chodzi jeszcze trochę, żeby rozdystrybuować resztki ciepła i przygotować układ do zatrzymania.

Grzanie / chłodzenie w Tesli, to dość komplikowany temat i auto robi sobie co chce, żeby to działało jak najlepiej.
Masz rację, nawet jak klimę z chłodzenia na grzanie przestawiasz to musi wyrównać ciśnienia. Praca w odwrotnym kierunku.

daniel

Señor Meme Officer
Trochę irytująca ta funkcja. Wolałbym żeby w zimę włączała się po zajęciu miejsca w samochodzie. Czasem otwieram drzwi żeby wziąć coś i odpala mi się cała machineria. Przydałaby się opcja opóźnienia włączenia pompy.

Michal

Moderator
To wtedy byś narzekał że po trzech minutach od rozpoczęcia jazdy nie masz ciepłego samochodu. Auto specjalnie odpala szybciej ogrzewanie po to żeby przygotować wszystko i żebyś od razu po zajęciu miejsca w samochodzie miał ciepło albo zimno jeżeli to klimatyzacja.

Last edited: