ze spotify jest bug od kilku aktualizacji, wydaje mi się że przestało buforować na zapas tylko ściąga na bieżąco i jak nie da rady to error i stoiDzisiaj to juz dziala normalnie - oczywiście nawet na mieście (pełny zasięg 5g/LTE) sie przycina muzyka na Spotify nadal - ale to jakis bug w sofcie..
Dokładnie o tym pisałem. Mimo łączności premium notorycznie traci zasięg połączenia.Obserwując, jak zachowuje się nawigacja Tesli podczas podróży przez Europę, jestem przekonany, że w trybie OFFLINE działa jedynie wyznaczanie trasy. Nawigacja, mimo braku połączenia z internetem, potrafi wyznaczyć trasę oraz poprowadzić do celu, jednak BEZ WIZUALIZACJI (wektorowej lub satelitarnej). Oznacza to, że na ekranie widzimy trasę na pustej "mapie".. Wygląda to jak poniżej:
View attachment 20243
Gdy jesteśmy offline, nowy adres docelowy wprowadzamy nie przez "wyszukiwanie" jak zwykle, ale poprzez ręczne wpisywanie adresu do formularza, gdzie osobno podajemy ulicę, numer itp.
Wielokrotnie znajdowałem się w sytuacjach, gdy tracono połączenie z internetem, i wtedy mapy zawsze znikały - czy to podczas jazdy długimi tunelami, czy przy przekraczaniu granic państw. Śmiem twierdzić, że mapy wektorowe nie są tak naprawdę wektorowe, ponieważ również dogrywają się kafelkami, podobnie jak mapy satelitarne.
View attachment 20244
Mapy wektorowe dogrywane są kafelkami i tutaj uwaga - różnymi w zależności od użytego przybliżenia. Kafelki mimo iż są wektorowe i można je przecież bezstratnie zoomować posiadają różną ilość detali. Jest to zupełnie standardowe i wszystkie mapboxy czy google mapy tak działają bo to po prostu nie może działać inaczej.Wielokrotnie znajdowałem się w sytuacjach, gdy tracono połączenie z internetem, i wtedy mapy zawsze znikały - czy to podczas jazdy długimi tunelami, czy przy przekraczaniu granic państw. Śmiem twierdzić, że mapy wektorowe nie są tak naprawdę wektorowe, ponieważ również dogrywają się kafelkami, podobnie jak mapy satelitarne.
Ale wyznaczanie trasy nie ma totalnie nic wspólnego w nawigacjach z tym co widzimy. To są zupełnie różne zagadnienia w IT. Trasa wyznaczana ma zupełnie w pompie to jak ona się renderuje na urządzeniu końcowym użytkownika. Waze może sobie pobiera dodatkowo kafle ale z pewnością jeśli wyłączysz internet i zaczniesz je zoomować to ilość detali będzie dziwnie mała. Podejrzewam że pobierają wyższy zoom tylko po to żeby "coś było zawsze na ekranie".To faktycznie cienizna. Waze na przykład, jak oblicza trasę, to ściąga sobie mapy z okolic wybranej trasy. I nawet jak po drodze nie ma gdzieś dostępu do Internetu, to mapy ma.