Problem z kluczykiem/centralnym zamkiem

KrzysztofFly

Moderator
TaK + blad o usterce układu elektrycznego zniknął.
A jesteś w stanie zrobić zdjęcie tej nowej części, chodzi mi o numer OE jaki Ci zamontowali, w sumie do tej pory były 4 rodzaje.
Zrzut ekranu 2024-06-28 180454.png
Więc chodzi o to, czy zamontowali Ci najnowszy model, czy też zgodny z datą produkcji.

Halczyn

Zadomawiam się
poniżej foto, na samej klemie chyba brak nr oem.IMG_4150.jpeg

Attachments

• IMG_4151.jpeg
    IMG_4151.jpeg
    1,6 MB · Liczba wyświetleń: 9

Halczyn

Zadomawiam się
W woreczku ze stara czescia byla sama klema, wiec nie wiem czy przewod do niej prowadzacy jest stary czy nowy

GrzesiekK

Zadomawiam się
Cała nowa klema powinna być z czujnikiem. Sam przewód pewnie jest nieistotny.

Attachments

• klema.png
    klema.png
    334 KB · Liczba wyświetleń: 8

KrzysztofFly

Moderator
Cała nowa klema powinna być z czujnikiem. Sam przewód pewnie jest nieistotny.
No właśnie numer powinien być na samej klemie (tutaj pewnie widoczny dopiero po jej zdjęciu), jednak na Twojej fotce, to wszystko dookoła jest strasznie zakurzone, jak na coś co zostało właśnie wymienione. A na samym przewodzie widać datę jego produkcji 14.07.21

KrzysztofFly

Moderator
Raz jeszcze przyjrzałem się zdjęciu które wstawił @Halczyn, numer OE który podaje Citroen, jest na naklejce na przewodzie i jest tam zamontowany typ 98 408 037 80
Zrzut ekranu 2024-06-29 212547.png
Mam jednak wątpliwości czy klema faktycznie została wymieniona, bo w oryginale występuje ona wraz z przewodem, a na nim jest dosyć stara data produkcji, no chyba, że w serwisie poszli na łatwiznę i wymienili samą klemę (bo da się ją odkręcić od przewodu) jednak nawet na wtyczce jest mnóstwo kurzu, więc nie wygląda to na ruszane. Dla porównania wstawie zdjęcie jak to wygląda u mnie, a ruszali to ostatnio w marcu, jak wymieniali mi akumulator.
Zrzut ekranu 2024-06-29 213234.png
Przy okazji dołączam także numery z mojego przewodu i klemy (ten który widać od spodu, po odkręceniu klemy)
Zrzut ekranu 2024-06-29 213245.png
Zrzut ekranu 2024-06-29 213321.png

Halczyn

Zadomawiam się
Stara sama kleme mialem w woreczku, wiec zakladam, ze wymienili

KrzysztofFly

Moderator
W moim samochodzie, w ramach walki z okresowo pojawiającym się problem z otwieraniem samochodu, wymieniono w tym tygodniu klamkę w drzwiach kierowcy. Taki był na tą chwilę pomysł serwisu i Citroena z którym się konsultowali.

Ale od początku:
Ponownie zgłosiłem im problem w czerwcu, podczas przeglądu na 75000km. Następnie w lipcu zostawiłem im samochód na kilka dni, aby mogli sobie go diagnozować. O mojej sugestii, że może warto przyjrzeć się klemie z IBS, nawet nie chcieli słuchać. Ostatecznie wraz z centralą podjęli decyzję o konieczności wymiany klamki, gdyż jak stwierdzili, to ona jest kluczowym elementem tego systemu. Od tego czasu, ponad trzy miesiące zajęło im ściągnięcie i polakierowanie klamki. Pod koniec września poinformowali mnie, że są gotowi do operacji jej wymiany. Jako, że akurat zbiegło się to z moim wyjazdem na wakacje, ustaliliśmy termin po moim powrocie, na 16 października. Cała operacja miała zająć dwie, góra dwie i pół godziny, a zajęła im prawie dwa dni ;). Ostatecznie po prawie czterech godzinach oczekiwania na miejscu, żona wróciła z serwisu zastępczą Mokką ;).

Tak więc będę jeździł i obserwował dalej, mam nadzieję, że ostatecznie w końcu uporają się z tym problemem (no nie do końca wierzę, że to jest wina klamki, ale obym się mylił).

Aktualnie na liczniku 83800 kilometrów i żadnych innych problemów, nic nie stuka, nic nie puka, jeździ jak trzeba, trochę spadło SoH do 90.44 aktualnie (jeszcze parę dni temu miałem 91.25)