Projekt IZERA

Michal

Moderator
nie bede dyskutowal bo nie pamietam dokladnie co tam bylo - wiec nie mam argumentow
troche temat przybliza takze Tomasz Rozek
Tutaj nic nie ma praktycznie...

Podsumowanie z MS Copilot:
  • Strona zawiera wywiad z dr Tomaszem Rożkiem, fizykiem i popularyzatorem nauki, na temat wizji kolonizacji Marsa przedstawionej przez Elona Muska.
  • Rożek ocenia, że pomysły Muska są atrakcyjne, ale nie realistyczne w najbliższej przyszłości, ponieważ wymagają wielu nieistniejących lub niedostępnych technologii, takich jak budowa kopuł, terraforming czy sztuczne pole magnetyczne.
  • Rożek podkreśla, że warto słuchać wizjonerów, ponieważ inspirują oni do postępu i przekraczania mentalnych granic, ale nie należy brać ich za pewnik, ponieważ często nie opierają się na solidnej wiedzy naukowej.
  • Rożek omawia także cele i wartość obecnych misji na Marsa, możliwości górnictwa kosmicznego, rywalizację mocarstw o kontrolę nad kosmosem, fenomen modelu biznesowego SpaceX i znaczenie otwartego dostępu do wiedzy i technologii.
Fakt, życie na Marsie wymagać będzie życia pod ziemią, w tej czy innej formie (mogą być kopuły) ale ja o tym pisałem.
Ponadto ten gość to jest kolejny "popularyzator nauki", który dotyka tematów bardzo powierzchownie, nie podaje źródeł i tworzy materiały szokujące i bardzo polaryzujące... Więcej szkody niż pożytku - też od dawna jest na mojej liście ignorowanych.
Niestety okazuje się, że nie da się podejrzeć listy tego co ignorujesz na YT - da się tylko usunąć takie ustawienia. Chętnie podzieliłbym się listą, ale nie pamiętam jej :p

Last edited:

Michal

Moderator
aaa - i tu jest opisana piekna katastrofa:
czytalem gdzies dokladniejsze opracowanie i tam szybko sie okazalo ze (mimo nie tak oddalonego slonca jak na marsie) biologia nie da sie oszukac
Ciekawe, nie wiedziałem o tym.
Czytam opracowanie na angielskiej wersji wikipedii i tam jest to mnie krytyczne, bo słusznie zwracają uwagę, że to nie była olimpiada, tylko projekt badawczy, więc dostarczenie jedzenia z zewnątrz, czy tlenu albo filtrów CO2, nie jest przecież tragedią:

Czytając opis występujących problemów, nie widzę nic przekreślającego pomysł.
  • Podstawowe różnice, to poleganie na świetle słonecznym do fotosyntezy i produkcji tlenu, podczas gdy na Marsie oświetlenie dla roślin będzie sztuczne, tlen będzie raczej z elektrolizy wody, a dwutlenek węgla będzie filtrowany albo dostarczany z atmosfery marsa.
  • Następny problematyczny aspekt, to ilość żywności - ktoś tutaj źle policzył i było jej za mało, no to na Marsie trzeba przewymiarować produkcję albo zgromadzić nadmiarowe zapasy przed przybyciem ludzi.
  • Kolejny problem, to jakieś szkodniki, których na Marsie nie będzie.
Wydaje mi się, że jednak 30 lat postępu technologicznego, zwłaszcza w produkcji energii z PV, pomogłoby nam przezwyciężyć większość z tych problemów. Przykładowo nie wiem czy 30 lat temu były na wysokościach geograficznych Polski szklarnie, które zimą produkowały pomidory za pomocą przystosowanych do tego lamp ledowych i grzejników ;)

lookash_c

Pionier e-mobilności
Ja bardziej skłaniam się ku tezie, że kosmos (zanim będziemy myśleć o kolonizacji czegokolwiek) zacznie być wykorzystywany jako źródło surowców - kto pierwszy ogarnie technologię, ten zacznie kosić grube hajsiwo. Będą np. z księżyca transporty rudy przylatywać...

pmlody

Pionier e-mobilności
Ja bardziej skłaniam się ku tezie, że kosmos (zanim będziemy myśleć o kolonizacji czegokolwiek) zacznie być wykorzystywany jako źródło surowców - kto pierwszy ogarnie technologię, ten zacznie kosić grube hajsiwo. Będą np. z księżyca transporty rudy przylatywać...
A Chińczycy właśnie nie są w trakcie realizacji tego pomysłu? :unsure:

p0li

Pionier e-mobilności
dodatkowo puszczajac luzem przez atmosfere mozna ja od razu przetopic i na dole lapac gotowe sztabki

ps - jakby co to pamietajcie ze to moj pomysl byl - zebym sie potem nie klocil jak tesla z marconim

Last edited:

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Zgodnie z moją wiedzą nie ma żadnych badań nad wpływem trochę mniejszej (38% ziemskiej) grawitacji na rozwój płodu. Są jakieś na ten temat w mikrograwitacji, ale wtedy mówimy o ~0%, ale nawet wtedy były obserwowane zapłodnienia i urodzenia, tylko z mniejszą skutecznością.
Trochę szersze spojrzenie.
Człowiek jako gatunek pochodzi z Afryki i tylko tam moze przeżyć w stanie "naturalnym". Stan naturalny to taki w którym nie używamy technologii. No wiec by żyć bez technologii musimy żyć w Afryce:
Można przeżyć na plaży od stycznia do grudnia śpiąc na otwartym powietrzu, tak jak robią to zwierzęta.
Polecam, jak to określił kolega, to miejsce pasuje do nas jak rękawica do dłoni, bo to są naturalne warunki w których mozemy bytowac bez niczego, nawet bez majtek.
Mimo, że jesteśmy na "swojej" planecie to jednak ten teren (Polska) nie jest dla nas odpowiedni do życia w stanie naturalnym. Do życia w Polsce potrzebujemy technologi, potrzebujemy skafandrów które nazywamy ubraniami oraz baz który nazywamy mieszkaniami/domami, a to przeciez bardzo niewielka zmiana warunków. Ta niewielka zmiana który "łatamy" technologią i tak jednak powoduje ze jesienią zimą łapiemy stany depresyjne, bo jest zimno i szaro (inaczej niż w Afryce) ta niewielka zmiana powoduje ze od jesieni do wiosny chorujemy i umieramy (czesciej niż latem), zgony w Europie:
Ta niewielka zmiana spowodowała ze nasz gatunek się zmienił, mamy inny kolor skóry, nasze nosy maja waskie nozdrza a drogi oddechowe są dłuższe niż u czarnych (trzeba ogrzac powietrze trafiajace do płuc)
Tak więc tak minimalne zmiany warunków powodują dużo skutków ubocznych mimo tego ze za pomoca technologii z nimi walczymy.
Co w takim razie spowoduje tak drastyczna zmiana jak przenosiny na marsa? No spowoduje drastyczne zmiany, tylko rok w nieważkości spowodował inną ekspresję genów, spowodował zmianę flory bakteryjnej w jelitach (dopiero od niedawna uczymy sie jak ona jest ważna):
Spowoduje też wiele zmian o ktorych w tej chwili nie mamy pojecia. Nawet to o czym mamy pojecie mówi ze tam sie nie da żyć w zdrowiu przez długie lata, ale dojda jeszcze nowe efekty o których nie wiemy dziś. Już nawet ta mocna zmiana bakterii jelitowych może nas zabić.
Gdyby jednak jakimś cudem ludzie przeżyli na marsie, wysyłalibyśmy ich tam tysiacami i milionami, no i 90-99% by umierało a przeżywała by niewielka czesc populacji ta silniejsza, lepiej dostosowana. Taki dobór naturalny. To po iluś tam pokoleniach przestana być ludźmi, to będzie inny gatunek. Nie zmieni się tylko kolory skóry czy długosci dróg oddechowych, zmiany beda dużo powazniejsze, dostosowanie do innej grawitacji, inne ekspresje genów, inne bakterie spowodują ze powstanie nowy gatunek. Dostosowanie do innej grawitacji moze spowodowac docelowo nawet dziwniejsze róznice niz występuja na ziemi miedzy gatunkami, bo na ziemi grawitacja taka sama, a ze na marsie inna to wystapią zmiany na jakichś najniższych poziomach komórkowych.
Tak wiec ludzie nigdy trwale nie skolonizują marsa, bo gdyby cudem tam przeżyli to w procesie ewolucji zamienią się w marsjan z marsa, a nie zostaną ludzmi z ziemi.
No i docelowo skoro zabijamy się z powodów róznych religii, z powodu róznego koloru skóry, to juz wyobrażma sobie tą miłość z marsjanami którzy się bardziej od nas róznią niż goryle czy szympansy

Bronek

Pionier e-mobilności
Jezu! Potne się
Za ziołem oglądać TVP info są delikatni ale i tam wyłazi ile to kasy zdefraudowano. Ile to by było drog, ładowarek, lamp czy kibli publicznych?
Naprawdę jesteśmy bogatym krajem,, skoro tyle dało się podpierd lić i jeszcze śwaitla na ulicy się palą

Ev3

Pionier e-mobilności
Za ziołem oglądać TVP info
A oni to już nadają normalnie czy nadal to ta wersja robiona przez pisowskich aparatczyków?
Pytam o wersję stream, do innej chwilowo nie mam dostępu...