Michal
Moderator
Tutaj nic nie ma praktycznie...nie bede dyskutowal bo nie pamietam dokladnie co tam bylo - wiec nie mam argumentow
troche temat przybliza takze Tomasz Rozek
![]()
Kolonizacja Marsa to nadal odległe science fiction [WYWIAD]
Pomysły Elona Muska, takie jak kolonizacja Marsa czy załogowy lot na tę planetę, są atrakcyjne, jednak jeszcze długo nie zostaną zrealizowane. Z drugiej strony, gdyby nie wizjonerzy, to być może nadal żylibyśmy w jaskiniach. Dokonywanie postępu rozpoczyna się zawsze od przekraczania mentalnych...forsal.pl
Podsumowanie z MS Copilot:
Fakt, życie na Marsie wymagać będzie życia pod ziemią, w tej czy innej formie (mogą być kopuły) ale ja o tym pisałem.
- Strona zawiera wywiad z dr Tomaszem Rożkiem, fizykiem i popularyzatorem nauki, na temat wizji kolonizacji Marsa przedstawionej przez Elona Muska.
- Rożek ocenia, że pomysły Muska są atrakcyjne, ale nie realistyczne w najbliższej przyszłości, ponieważ wymagają wielu nieistniejących lub niedostępnych technologii, takich jak budowa kopuł, terraforming czy sztuczne pole magnetyczne.
- Rożek podkreśla, że warto słuchać wizjonerów, ponieważ inspirują oni do postępu i przekraczania mentalnych granic, ale nie należy brać ich za pewnik, ponieważ często nie opierają się na solidnej wiedzy naukowej.
- Rożek omawia także cele i wartość obecnych misji na Marsa, możliwości górnictwa kosmicznego, rywalizację mocarstw o kontrolę nad kosmosem, fenomen modelu biznesowego SpaceX i znaczenie otwartego dostępu do wiedzy i technologii.
Ponadto ten gość to jest kolejny "popularyzator nauki", który dotyka tematów bardzo powierzchownie, nie podaje źródeł i tworzy materiały szokujące i bardzo polaryzujące... Więcej szkody niż pożytku - też od dawna jest na mojej liście ignorowanych.
Niestety okazuje się, że nie da się podejrzeć listy tego co ignorujesz na YT - da się tylko usunąć takie ustawienia. Chętnie podzieliłbym się listą, ale nie pamiętam jej
Last edited: