Przejściówka CHAdeMO CCS

vwir

Pionier e-mobilności
Czyli we wszystkich lokalizacjach, które wymieniłeś były chademo. Niekoniecznie w tym samym urządzeniu co szybsze CCS, ale jak na razie wszędzie jest. Dla kontrastu: wszystkie Orleny 100kW na których się ładowałem miały chademo w tym samym urządzeniu co CCS. Na ekoen w Zielonej Górze (jeden z nielicznych hubów w naszym kraju) jest więcej stanowisk chademo niż CCS. Oczywiście, że chademo będzie się kończyło, ale droga do tego jeszcze daleka.

JareG

Pionier e-mobilności
Czyli we wszystkich lokalizacjach, które wymieniłeś były chademo. Niekoniecznie w tym samym urządzeniu co szybsze CCS, ale jak na razie wszędzie jest.
Jest, bo na oko te 50ki to są stare ładowarki, postawione tam jako pierwsze kiedyś, w zamierzchłych czasach :D
A, i jeśli chodzi o ładowanie w Reichu - tylko w tym jednym miejscu był ten biedny słupek 50kW.. w kilku innych same szybsze, tylko ccs.
Dla kontrastu: wszystkie Orleny 100kW na których się ładowałem miały chademo w tym samym urządzeniu co CCS. Na ekoen w Zielonej Górze (jeden z nielicznych hubów w naszym kraju) jest więcej stanowisk chademo niż CCS. Oczywiście, że chademo będzie się kończyło, ale droga do tego jeszcze daleka.
No pewnie. Ale myśle, że to potrwa jeszcze trochę tylko w PL, na zachodzie odwrót od chademo pójdzie znacznie szybciej. No i wydaje mi się, że chademo ostanie się poza drogami szybkiego ruchu, ino przy supermarketach, kinach etc. Tzn. tam, gdzie obecnie są słupki z chademo one zostaną, bo chyba nikt nie będzie ich likwidował.. nawet na bogatym Zachodzie :)

Pozdrawiam

vwir

Pionier e-mobilności
tylko w tym jednym miejscu był ten biedny słupek 50kW.. w kilku innych same szybsze, tylko ccs.
Nie ma się co dziwić - auta z chademo dostępne u nas i tak łykają max 50kW. Więc jaki jest sens likwidowania słupka 50kW z chademo i dokładanie chademo w szybszym urządzeniu, skoro i tak nikt nie będzie się tam ładował szybciej niż 50kw?

JareG

Pionier e-mobilności
Nie ma się co dziwić - auta z chademo dostępne u nas i tak łykają max 50kW. Więc jaki jest sens likwidowania słupka 50kW z chademo i dokładanie chademo w szybszym urządzeniu, skoro i tak nikt nie będzie się tam ładował szybciej niż 50kw?
Ja to widzę tak: nikt nie będzie likwidował starych słupków żeby dokładać takie (=z chademo) nowe.. jeśli już będą likwidować, to żeby odzyskać miejsce/moc dla nowych słupków.. takich bez chademo :D

Pozdrawiam

p0li

Pionier e-mobilności
Po co to komu? Nie mam pojęcia ale widać ktoś to tworzy :)
myfriendy wszystko ci napisza zeby sprzedac towar - generalnie nie sa to przejsciowki na CCS bo takie nie istnieja
to cudo na type2 tez ciekawe gdzie to by zadzialalo :)

vwir

Pionier e-mobilności
A to akurat może zadziałać. Przetestowane przez Patryka z sąsiedniego forum. Protokól chademo nie jest tak niewdzięczny jak CCS i można zmusić stację, żeby podała na przykład 230V. Wprawdzie będzie to 230V DC, ale większość samochodów bez problemu łyka DC i nie marudzi (tak naprawdę AC zaraz po wejściu do OBC jest w pierwszej kolejności prostowane do DC).

p0li

Pionier e-mobilności
A to akurat może zadziałać. Przetestowane przez Patryka z sąsiedniego forum. Protokól chademo nie jest tak niewdzięczny jak CCS i można zmusić stację, żeby podała na przykład 230V.
czytale o jego testach
chademo przede wszystkim jest otwarty i idzie po CAN a nie jak ten wynalazek CCS
a co do samej OBC - to jak dziala to mniej wiecej wiem ale kwestia czy sie nie bedzie burzyc ze ma DC zamiast AC

vwir

Pionier e-mobilności
Robił takie testy. Podpinał baterie z EV spięte w szeregu tak, żeby dawały 230V DC i auto łykało bez protestów. Testował na leafie i amperze. Oczywiście przez EVSE. Podobne testy robił z panelami PV w słoneczny dzień - spiął szeregowo kilka sztuk żeby dały ponad 200V i podał bez falownika przez EVSE bezpośrednio do auta. Zadziałało.

Moim zdaniem ryzyko w takiej sytuacji jest w samym EVSE, bo stycznik w EVSE jednak może się wtedy skleić (ma znacznie niższą obciążalność DC niż AC). Trzeba się upewnić, że poprawnie zakończymy sesję ładowania zanim rozłączymy obwód.

nabrU

Moderator
Ja to widzę tak: nikt nie będzie likwidował starych słupków żeby dokładać takie (=z chademo) nowe.. jeśli już będą likwidować, to żeby odzyskać miejsce/moc dla nowych słupków.. takich bez chademo :D

Ja tam zauważyłem, że nie jest tak wcale źle przynajmniej w UK, bo cały czas właśnie pojawiają się nowe stacje ładowania z CHAdeMO. Co prawda jeśli instalują np 10 ładowarek w jednym miejscu to jednostek nazwijmy to combo (czyli CCS/CHAdeMO) jest tylko kilka np. 3 a reszta to podwójne CCS.

Na przykład glówny operator ładowarek na brytyjskich MOP-ach - firma Gridserve, która wymieniała w ciągu ostatniego roku wszystkie ładowarki (na ok 150 MOP-ach) stawiała też CCS/CHAdeMO. Przykład poniżej: 12 x 350kW po CCS i trochę CHAdeMO.

FYLkdooXEAExxaE

FPK-YhaWYAAyhna

To samo robi Fastned we NL i BE z ich 300kW (na 4 ładowarki 2 zazwyczaj są CCS/CHAdeMO):

IMG-20220412-200142.jpg

Tak więc jest oczywista przewaga CCS ale CHAdeMO jakos tam jeszcze istneje.

Last edited: