Przeskakujący fotel?

kamilthusz

Posiadacz elektryka
1300 km za mną i wydaje mi się, że na 99% problem z fotelem ustąpił. Klej zadziałał 🤞
Natomiast zacząłem słyszeć na nierównościach inny dźwięk 😒, dobiegający jakby z uszczelki okna kierowcy. Jak opuszczę 3mm szybę to ustaje. Jakby szyba przeskakiwała po uszczelce. Uszczelki smarowałem silikonem. Może całe drzwi się ruszają? Ktoś doświadczył, jest na to jakaś wasza rada, regulacja szyby lub coś innego?
Tak, robi tak od nowości, też mam wrażenie że to szyba w uszczelce pracuje. Oczywiście nie zawsze, jeszcze nic z tym nie kombinowałem, jak przyjedzie mobilny boczki poprawić to zagadam.

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Ja póki co zrobiłem ze 350 po dokręceniu nowymi śrubami … obserwuję dalej i nie zapeszam 🙏

krzyss

Pionier e-mobilności
W jakich warunkach? Jak jest zimno to nie dociąga szyb do końca, pewnie chroni się przymarzaniem. Ma to znaczenie dla procesu kalibracji?
Robiles kalibracje. ?
Bo bez tego nie mamy o czym rozmawiac.
Kalibracje polecam robic na wiosne jak uszczelki sa miekkie po zimie, oraz na jesien jak twardnieja.
To pomaga a nic nie kosztuje.

aadam75

Zadomawiam się
Robiles kalibracje. ?
Kalibracje polecam robic na wiosne jak uszczelki sa miekkie po zimie, oraz na jesien jak twardnieja.
Ja zrobiłem kalibrację, nic to nie zmieniło.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja zrobiłem kalibrację, nic to nie zmieniło.
No to zglos na serwis. Moze poprawia szybe, a jak nie to wymieniali gwarancyjnie uszczelki.
Choc ja brak ramek do szyb uwazam za spora wade tesli. To zawsze bedzie troche szumiec.

Byl jeszcze sposob z FB ktory ktos opisywal ze mu pomogl na tylne szyby.
Otworzyl drzwi, wkretakiem oszukal system blokujac zamek tak zeby tesla myslala ze drzwi sa zamkniete, i wtedy uruchomil kalibracje z menu serwisowego. Spowodowalo to ze okna wysunely sie dodatkowe 2-3mm i przy zamykaniu lepiej dolegaly do uszczelek. Jest to jednak niebezpieczny sposob bo okno moze zawadzac o listwe, wiec robicie to na wlasna odpowiedzialnosc.

aadam75

Zadomawiam się
Robiles kalibracje. ?
No to małe podsumowanie w sprawie stukania szyb w uszczelkach. Na początek info o temp. w garażu 15C więc uszczelki nie są twarde.
1. Zrobiłem kalibrację z menu service - bez sukcesu.
2. Zrobiłem kalibracją z menu service ale przy oszukanym zamku z otwartymi drzwiami. Szyba nie miała oporu od uszczelki - bez sukcesu.
3. Dziś, do szyby od góry przykleiłem 4 szt. plaskich kawałków opaski plastikowej (co paręnaście cm) o szerokości szyby. Przykleiłem je taśma izolacyjną. Tym sposobem obniżyłem realnie o 0.5 mm wysokość podnoszenia szyby w uszczelce. Wtedy kolejna kalibracją, już z zamnkiętymi drzwiami i tutaj mam sukcesu (po odklejeniu tych dystansów). Szyba nie stuka w uszczelce, hałas z zewnątrz się nie zmienił. Wydaje się, że szyba nie pracuje, kiedy nie jest ma maksa dopchnieta do uszczelki.
Może to się komuś przyda.

Last edited: