Przetarg na stacje ładowania Kołobrzeg

nabrU

Moderator
Tak jak to już było wspomniane, większość ładowarek w UK przyjmuje płatność kartami czy Google Pay / Apple Pay. Od jakiegoś czasu jest rządowy wymóg instalowania ładowarek publicznych z taką funkcjonalnością. Dziwi mnie więc, że taki wymóg (który jest de facto udogodnieniem dla użytkownika) jest tutaj krytykowany...

nabrU

Moderator
No ja takie wrażenie odniosłem czytając poniższe:

Dlaczego? Już wyjaśniam. Odnoszę wrażenie, że osoby które ustalały warunki przetargu, nie miały w ogóle styczności z samochodami elektrycznymi. Oferowałem swoją pomoc w czasie spotkania z Panią Prezydent, ale nikt się do mnie nie zgłosił.
Chodzi m.in o:

1) wymóg płatności za pomocą kart płatniczych. Obecnie tylko jeden operator w Polsce na swojej jedynej stacji ładowania (EkoEn) i nieliczni w Europie oferują taką usługę. Większość operuje za pomocą aplikacji bądź karty RFID. Nie wiem czy podpięta karta do konta w aplikacji w smartfonie wystarczy do spełnienia tego wymogu.

'Nieliczni' w Europie własnie przechodzą (albo przeszli) na ten typ płatności...

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie widzę krytyki a być moze tylko inną ocenę sytuacji.
Mi by wystarczyła opcja NARODOWYCH a moze jednej unijnej?? aplikacji, pod które podpinam różne opcje platności. Pay pal, karty itp.. zawsze wtedy jest bezpieczniej gdyby cos zdechło w sieci.

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
A propos Waszego regionu - Plugshare pokazuje całą masę słupków Energa w Koszalinie oznaczonych jako bezpłatne.
Czy w praktyce choć jeden z nich działa i faktycznie jest gratis?
Jeśli nie, to może ktoś z miejscowych mógłby pozgłaszać do Plugshare te słupki jako niedziałające lub płatne?

nabrU

Moderator
Bronek,
Po co wyważać drzwi z jakąś pan-europejską apką jak już jest na to powszechne rozwiązanie - karta kredytowa.
Po drugie są rejony na świecie gdzie nie ma zasięgu, a są ładowarki (najlepszy przykład ode mnie - szkockie Highlands). Jak wtedy taką apką uruchomisz ładowarkę?

Bronek

Pionier e-mobilności
Mi to i tak wisi. Tylko ja akurat przedwczoraj dostałem informacje, dlaczego nasze firmy sie przed tym praktycznym rozwiazaniem wzbraniają. Bo sa problemy z platnosciami kartami, a chyba chca mieć kontrolę i nie maja zaufania. Nie wiem dlaczego?? Ja tylko napisałem dlaczego Firma, która sprzedaje ładowarki jest sceptyczna u nas sceptyczna..
A do tego gdy do dzisiaj dziala kilka standardów USB to co tu sie dziwić.

nabrU

Moderator
Bo sa problemy z platnosciami kartami, a chyba chca mieć kontrolę i nie maja zaufania. Nie wiem dlaczego?? J

Jakby były problemy z płatnościami kartą to te same problemy byłyby na stacjach benzynowych, w sklepach itp.

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze i informację.

Taka apka czy karta RFID:
- dostarcza wielu cennych danych operatorowi (gdzie ładujesz, ile ładujesz, w jakich godzinach itp)
- pozwala uzależnić użytkownika od jednego operatora ("mam jedną apkę a nie mam innej, więc tu muszę ładować")
- musisz płacić (zazwyczaj) za kartę RFID.

W wypadku płatności kartą ww. info już do operatora nie trafia plus kierowca ma łatwy wybór gdzie chce ładować (jeśli np. są w pobliżu dwie ładowarki dwóch firm obsługujących płatności zbliżeniowe).

Bronek

Pionier e-mobilności
Karta płacisz ale ktoś Ci daje terminal. Tu płacisz bezobsługowo i po fakcie. pamietam jaja w Włoskich stacjach benzynowych samnoobsługowych.
Ze mną się spierasz i mnie przekonujesz, jestem za kartami, ale co z tego?
Można sobie marzyć o idealnym Świecie, ale realia są takie jak wyżej. Napisz do Orlenu, Greenway a, itd...
Tesla zrobiła to kompleksowo dla swoich, obcy też musza mieć aplikację
I wcale nie było by to niemożliwe aby to upowszechnić, np rozpoznanie samochodu przez kabel??? .
Europa to nie Chiny i tu długo będą kombinować w różny sposób.
Płacenie kartą jest najwygodniejsze z pkt widzenia klienta {pomijam SC Tesli), tylko co jak jest za malo środków?? itd. To realne obawy stawiaczy ładowarek. Problem stania z kablem po naladowaniu. Faktury itp
Aplikacje lepiej kontrolują klienta i wiadomo jak piszesz zbieraja dane. Niestety jest bałagan i długo będzie.