Przetarg na stacje ładowania Kołobrzeg

Cav

Pionier e-mobilności
Neste, potem Emila, teraz Moya po prostu preautoryzuje wpisaną (przez klienta) kwotę i po zatankowaniu ściąga z karty faktycznie wykorzystaną sumę.
Resztę blokady zwalnia.

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby identycznie działało to przy ładowaniu.
Nie ma wtedy żadnego ryzyka, dla nikogo.

Tu raczej problem jest inny - oni nie chcą paragonów wydawać, a sprzedaż dla klienta z ulicy, tego by wymagała.....

nabrU

Moderator
No nie gadajcie mi, że w PL nie ma faktury / paragonu jak się ładuje przez apkę??? :oops:

gim-kg

Pionier e-mobilności
No nie gadajcie mi, że w PL nie ma faktury / paragonu jak się ładuje przez apkę??? :oops:
Np. w GreenWay dostajesz na e-mail zbiorczą fakturę z całego miesiąca.

Z tymi płatnościami trochę źle zrozumiałeś. Fakt, że byłoby to udogodnienie dla klientów, ale co z tego skoro jak napisałem tylko jedna stacja w PL ma taką usługę. Kołobrzeg nie jest jakąś super metropolią o którą biliby się operatorzy. Także takie wymaganie po prostu zniechęcają operatorów. Ja będę zadowolony jak powstanie choć jedna stacja DC. Cały czas o to walczę. Z tymi ładowarkami to głównie chodzi nam o turystów no i może kogoś z mieszkańców zabudowy wielorodzinnej. Obecnie miejscowi ładują swoje samochody w domu.

Platność kartą też nie jest najlepszym rozwiązaniem. Najlepszym jest opcja Plug&Charge. Idąc twoim tokiem myślenia to mogliby napisać w przetargu, że ma być zapewniona właśnie taka forma płatności. Przecież istnieje na innych ładowarkach, ba nawet na kilku w Polsce.

Cav

Pionier e-mobilności
Np. w GreenWay dostajesz na e-mail zbiorczą fakturę z całego miesiąca.

Z tymi płatnościami trochę źle zrozumiałeś. Fakt, że byłoby to udogodnienie dla klientów, ale co z tego skoro jak napisałem tylko jedna stacja w PL ma taką usługę.
Chyba więcej niż jedna, ale fakt, jednego operatora.

Jeśli chodzi o turystów, to wątpię, aby woleli konieczność wcześniejszej rejestracji, utrzymywania konta, powiązania z nim karty itp. niepotrzebnych czynności, zamiast po prostu opłacenia wykonywanej aktualnie operacji, tak jak to robią we wszystkich innych miejscach w których trzeba za coś zapłacić.

Ja np. nie cierpię takich czynności i unikam jak mogę.
Ominąłbym ładowanie w mieście, które by mnie do tego zmuszało (gdybym miał wybór).
Obecny sposób uruchamiania ładowarek to zło, popieranie go totalnie mija się z celem.

Może sobie istnieć, ale TYLKO jako alternatywa dla chętnych, a nie podstawowy sposób działania.

Bronek

Pionier e-mobilności
Wszystko zależy od dostępności. Jak Greenwayi bedzie full a juz jest dużo to podpięcie karty czy innych form płatności pod taką apke/kartę jest OK.
Bo to jak niemal w Tesli.
Moze bedzie podobnie jak w ICE. Np ja tankowalem głównie na Shelu albo BiPi ze wzgledu na kawę.
I wiem że ludzie maja swoje ulubione z roznych względów.
Unikałem tanich stacji, owszem wiedząc iż logo to nie wszystko i gwarancji na uczciwość nie daje.

Cav

Pionier e-mobilności
Obowiązkowe podpięcie pod apkę NIE JEST OK i tyle.
Tesla nie jest tu żadnym wyznacznikiem - również ma ten sam problem.

Zwłaszcza dla kogoś, kto podjedzie po SC pierwszy raz, nie posiadając Tesli i nigdy wcześniej nie korzystając z SC.
Bezpośrednią płatność kartą w terminalu obsłuży każdy, bez doktoryzowania się w temacie.

vwir

Pionier e-mobilności
Platność kartą też nie jest najlepszym rozwiązaniem. Najlepszym jest opcja Plug&Charge.
Zdecydowanie P&C powinno być standardem. A dla chętnych/nieposiadających P&C zwykła karta płatnicza. Tyle. Żadnych apek, srapek, zdrapek ani kart RFID. Pamiętam gdy utknąłem we Włoszech, bo okazało się, że stacja ładowania nie miała połączenia z internetem. Co z tego, że miałem ichnią apkę, skoro nie było komunikacji. Z tego co czytałem na PlugShare to kartą RFID można było ją uruchomić, tylko że ja nie miałem ichniej karty RFID.
Karta płatnicza musi zostać jako alternatywa również dla słupków type2. Z tego co się orientuję to P&C obsługuje CCS, ale nie type2.

Cav

Pionier e-mobilności
Zdecydowanie P&C powinno być standardem. A dla chętnych/nieposiadających P&C zwykła karta płatnicza. Tyle. Żadnych apek, srapek, zdrapek ani kart RFID. Pamiętam gdy utknąłem we Włoszech, bo okazało się, że stacja ładowania nie miała połączenia z internetem.
Ale w takim przypadku nie zadziała Ci ani P&C, ani nawet płatność kartą.
Jedyne co może pomóc to karta rfid, o ile stacja ma ściągniętą listę wszystkich takowych kart.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Nie, stacja ma internet niezależy od platform płatniczych. Ponadto karty możesz autoryzować offline. Wczoraj płaciłem w samolocie, który nie ma łączności internetowej - kasę ściągnęło mi po wylądowaniu gdy terminal złapał sieć. Jedyne zastrzeżenie - offline nie są obsługiwane karty przedpłacone (revolut, etc).

Jeśli chodzi o P&C - tak samo jak stacja może mieć listę kart tak samo może mieć listę samochodów obsługujących P&C. Wtykanie przewodu i identyfikowanie się auta nie różni się niczym od identyfikacji kartą RFID.

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Tak, wiem że teoretycznie można robić offlinowe transakcje płatnicze, ale wątpię żeby operatorzy ładowarek się na to zdecydowali dla obcych klientów.
Ryzyko braku środków jest wtedy po ich stronie.