Przydomowe elektrownie wiatrowe

tomA

Posiadacz elektryka
Elektrownia to turbina, falownik, sterownik, hamulec, słup... Nie ma możliwości, żeby była tańsza niż PV. Po dotacji elektrownia 10kW to już jakieś 55 tys. zł, razem z małą PV i magazynem energii można zrobić instalację za ok. 85 tys. zł i masz praktycznie w 100% zaspokojone potrzeby energetyczne, nawet z elektrykiem.

Co do zwrotu to u mnie prywatnie PV w 2 lata zwróciła się w 38% a instalowałem w szczycie. Bez dotacji. I jestem zadowolony. Pamiętaj, że nie mówimy tylko magicznym "zwrocie", ale o tym, że po tym zwrocie masz już energię po prostu za darmo. Zarówno wiatraki jak i PV mają przewidywany okres żywotności powyżej 20 lat, nawet jeśli doliczymy koszty ewentualnych napraw i serwisu to masz kilkanaście lat darmowej energii. Policz, ile to razem wychodzi. To trochę tak jak z odkładaniem na emeryturę, dzisiaj bulisz, żeby potem nie płakać. Na ZUS to chyba nikt rozsądny nie liczy...

Chłopaki za 26k ogarniają temat i to bez dotacji. Więc można taniej. Tylko nie wszyscy wtedy zarabiają krocie. Instalatorów też mają. W tą sobotę jest szkolenie dla instalatorów gdzieś koło wawy chyba Płońsk.
Ja póki co czekam bo i tak nie mam miejsca na dużą elektronie. Ewentualnie 2kw za 4-5k postawię.

zibizz1

Pionier e-mobilności

Chłopaki za 26k ogarniają temat i to bez dotacji. Więc można taniej. Tylko nie wszyscy wtedy zarabiają krocie. Instalatorów też mają. W tą sobotę jest szkolenie dla instalatorów gdzieś koło wawy chyba Płońsk.
Ja póki co czekam bo i tak nie mam miejsca na dużą elektronie. Ewentualnie 2kw za 4-5k postawię.
Ale to cena komponentów bez masztu. Podobnie jakby kupić falownik i panele za 20k a potem prawie drugie tyle na konstrukcje i montaż.

tomA

Posiadacz elektryka
Ale to cena komponentów bez masztu. Podobnie jakby kupić falownik i panele za 20k a potem prawie drugie tyle na konstrukcje i montaż.
Nwm. Nie interesowałem się ja za bardzo. Wg mnie ceny za wiatraki na poziomie 50 k to zdzierstwo. Tak jak płaciłem za PV - 3.2 KW ponad 8 lat temu za 28 k. To musi stanieć…. Jak będzie tanio i powszechnie to kupię 😏

Last edited:

Przemmo

Posiadacz elektryka

To nie tylko cena bez masztu, ale także bez obsługi całego procesu budowlanego, projektu i jego adaptacji, dźwigu i zwyżki, uziomów, zabezpieczeń, itd. Dodatkowo na bardzo podstawowym chińskim sterowniku. To nie jest to samo, do tego robienie tego na własną rękę to proszenie się o kłopoty. Źle zainstalowana turbina może się rozkręcić poza prędkość graniczną a kawałki łopat mogą polecieć nawet na kilkaset metrów. Słupy źle postawione się przechylają. Turbiny wiatrowe to nie PV, gdzie instalacja jest stosunkowo prosta.