Przygotowanie baterii do ładowania gdy stacja jest bardzo blisko

wxwx78

Fachowiec
Hej
Teslę parkuję w garażu podziemnym. Wallbox w planach. Mam też , w zasięgu 500-1000m parę, szybkich, stacji ładujących.

W jaki sposób mogę przygotować zaparkowaną Teslę do tego , że ruszam z domu do stacji ładowania i proszę o przygotowanie baterii?

Próbowałem Zaplanuj -> Przygotowanie ale to nic nie dało. Czy powinienem użyć Ładowanie zamiast tego?

Pozdrawiam

wxwx78

Fachowiec
czyli przygotowanie żżra aż tyle prądu? 5 minut wystarczy ?
Najbardziej zależy mi na skróceniu czasu na ładowanie, nawet jeśli to oznacza zwiększony koszt ładowania.

Kszychu

Pionier e-mobilności
No musisz prawie 300kg blok metalu podgrzać o jakieś 20-30 stopni.
Jeżeli masz możliwość po drodze, to możesz kilka razy ostro ruszyć i ostro zahamować rekuperacją, to podniesie trochę temperaturę

danielm

Pionier e-mobilności
Najbardziej zależy mi na skróceniu czasu na ładowanie, nawet jeśli to oznacza zwiększony koszt ładowania.
trasa bydgoszcz - łodz do superchargera, temperatura jesienna, podgrzewanie baterii do ładowania rozpoczeło się 90km przed ładowarką mimo prędkości autostradowych i według samochodu zjadło 3,9% baterii. to oznacza w moim przypadku dodatkowe 2kwh baterii które trzeba potem na ładowarce uzupełnić co też dodatkowo wydłuża samo ładowanie które niby jest szybsze dzięki dogrzaniu baterii ale i tak jadłem w tym czasie obiad więc nie miało to znaczenia. grzanie baterii odbywa się silnikami czyli jak masz jeden silnik to 3,5KW jak masz dwa silniki to 7KW, czyli w godzine zeżre dodatkowe 7kwh energii a i tak może to być zbyt mało czasu na dogrzanie baterii do wymaganych 45-50 stopni (zwłaszcza zimą, bo latem to się da dosyć szybko zrobić)