Przyłącze 20A - Ładowarka + Mieszkanie na jednym zabezpieczeniu

vwir

Pionier e-mobilności
Szczerze nie widzę zalet z drugiego licznika i dodatkowych opłat. Ilość kabla skróciłbym ze 100m do 80 co jest raczej mało istotną różnicą.
Jest jeden plus. Mieszkanie możesz zostawić na G11, a garaż na G12. Ale to ma sens tylko wtedy gdy dużo jeździsz i masz też duże zużycie prądu w mieszkaniu.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Jest jeden plus. Mieszkanie możesz zostawić na G11, a garaż na G12. Ale to ma sens tylko wtedy gdy dużo jeździsz i masz też duże zużycie prądu w mieszkaniu.
No i w wypadku tarcz, bonów energetycznych masz dodatkowy limit.

Cześć, planuję instalację wallboxa Tesli w hali garażowej budynku wielorodzinnego. Pojawiło się kilka problemów:

1. Zabezpieczenie przedlicznikowe 20A czyli okolo 13kw podczas gdy pracująca w pełni ładowarka 7.4 + mieszkanie mogą przekroczyć to zabezpieczenie. Próbował ktoś rozwiązać ten problem przy pomocy licznika inteligentnego Neurio W2 lub alternatywnych rozwiązań?

2. Brak internetu i praktycznie zerowa szansa na doprowadzenie tam jakiegokolwiek sygnału radiowego/wifi. Zastanawiam się czy korzystając z potrzeby instalacji dodatkowego licznika nie ma możliwości przesłania po tej samej skrętce internetu? Niestety nie udało mi sie znaleźć rozwiązania które posiada takie możliwości, ale może ktoś już badał podobny temat?
i też pytanie jak długi potrzebujesz kabel jak blisko będzie stał samochód od wallboxa?

kaktus

Posiadacz elektryka
Zdecydowanie to nie jest mój przypadek - rocznie ~ 10k nie więcej.

i też pytanie jak długi potrzebujesz kabel jak blisko będzie stał samochód od wallboxa?
Mam 2 miejsca parkingowe obok siebie, planuje zamontować na jednym (na scianie) wallbox więc tutaj raczej standardowa sytuacja - wallbox przylegać będzie do miejsca parkingowego. Z ciekawości dopytam, dlaczego to ma znaczenie?

Zdecydowanie to nie jest mój przypadek - rocznie ~ 10k nie więcej.

Mam 2 miejsca parkingowe obok siebie, planuje zamontować na jednym (na scianie) wallbox więc tutaj raczej standardowa sytuacja - wallbox przylegać będzie do miejsca parkingowego. Z ciekawości dopytam, dlaczego to ma znaczenie?
często jest tak że wallbox jest troszkę oddalony od miejsca w którym stoi samochód spotkałem się z sytuacjami że ktoś np potrzebował kabla 7 m

kaktus

Posiadacz elektryka
często jest tak że wallbox jest troszkę oddalony od miejsca w którym stoi samochód spotkałem się z sytuacjami że ktoś np potrzebował kabla 7 m

Dzięki za odpowiedź. To akurat udało mi się przewidzieć i nie powinienem mieć tego problemu ale faktycznie to istotna uwaga.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Trzeba brać pod uwagę jak parkujesz i gdzie auto ma port ładowania bo może się okazać że 5m będzie mało.