PRZYMIARKA DO TARYFY DYNAMICZNEJ

zibizz1

Pionier e-mobilności
Pewne jest że każdy kto zamontował PV po 1 kwietnia 2022, od 1 lipca 2024 wskakuje na skup po cenach rynkowych godzinowych. W przypadku produkcji PV energia rozliczana godzinowo na 100% będzie miała mniejszą wartość niż po średniej miesięczne jak teraz( narazie jeszcze może wychodzi podobnie, ale to ostatni rok, nie po to wprowadzają godzinowe aby było lepiej dla prosumentow) . Dlatego instalacja wschód-zachód w takich warunkach pewnie będzie wychodzić lepiej. Stary prosument przez 15 lat lub do 2035(choc ten rok chyba wykreślili z ustawy bo i tak netmetering sie skonczył więc niektórzy może do 2037 dociagną) dalej będzie magazynował 70/80%.

Co do zakupu godzinowego(czy nawet 15 minutowego) to nie ma nigdzie zadnej informacji ale spodziewam się że jeśli robią system do skupu to będzie także mógł dzialac dla sprzedaży bo to będzie stabilizowało sieć dzieki urzadzeniom smart(ładowarki EV, podgrzewacze wody, pompy ciepła, zmywarki, pralki, lodówki)

Co do dokupywnia przez starych prosumentów może to miec sens tylko rozliczenie będzie jeszcze bardziej skomplikowane, ale pewenie też da radę.

Jeśli chodzi o magazynowanie to obstawiam że sens może mieć jedynie magazynowanie własnej energii, a własciwie tak jak Musk mówi wrzucenie super taniej produkcji do baterri w samochodzie będzie najbardziej opłacalne, potem zmagazynowanie w domowym magazynie własnej produkcji z PV aby zużyć wieczorem i w nocy, ale wtedy magazyn pełni już jedną funkcję i to juz nie bedzie miało sensu finansowego chyba że z dużymi dotacjami do magazynóww, na samym końcu pobieranie energii z sieci po niskich stawkach(lub nawet ujemnych) i oddawanie gdy stawki sa wysokie ale tu jest przeszkoda prawna w postaci przesyłu która niweczy cały zysk bo do kazdej kWh pobranej z sieci należy doliczyć przesył i to hamuje jakikolwiek ruch w tej kwestii. (Słyszałem o pomyśle dowożenia tirami energii z farm PV do fabryk, gdzie można by zarobic przesył+ rócnice ceny dzień wieczór ;)) Tutaj przydałaby się jakaś ulga na przesył dla tych co wysyłaja energię do sieci w momencie gdyjest droga a pobieraja gdy jest tania.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
A propos dowożenia... Tak se myślę... Kontener z kilkudziesięcioma kWh dla kilku sąsiadów mógłby u mnie stanąć na podjeździe jakby taniej wychodziło jak sieć.
Miec farmę fv kilka takich magazynów z dwa ciągniki siodłowe i można jak wodę w cysternach po wsiach rozwozić.?

daniel

Señor Meme Officer
Jak najbardziej. Pod warunkiem, że ten ciągnik to będzie BEV (może być na H2 ;) )
@Bronek

A tak na serio @aadamuss to mam tę samą zagadkę. Niby na jedną stronę dachu (azymut 140) mogę dać 8,5kWh, ale zużyję na to 2 stringi z falownika, bo na jednym może być 6 kWhp.
Wraz cenami godzinowymi wieszanie paneli na północno-zachodniej strony (azymut 320) zaczyna wyglądać bardziej obiecująco. Wprawdzie będą pracować głównie latem, ale wtedy też chodzi klima/rekuperacja.
Nie wiem czy nie lepiej byłoby przeznaczyć kasy na magazyn energii i mieć korzyści z energii z fotowoltaiki bez posiadania fotowoltaiki.
Co się będzie opłacać w 2025?

nnnnn

Pionier e-mobilności
@daniel czy ty planujesz z magazynem energii? Ja kilka dni temu dostałem ofertę na 5.4kWh na bifacjalnych panelach, Falownik Foxess, HEMS, i bateria od Foxess10kWh za 55k PLN. Montaż na dachówkę ceramiczną.

daniel

Señor Meme Officer
@daniel czy ty planujesz z magazynem energii? Ja kilka dni temu dostałem ofertę na 5.4kWh na bifacjalnych panelach, Falownik Foxess, HEMS, i bateria od Foxess10kWh za 55k PLN. Montaż na dachówkę ceramiczną.
Chciałbym wiedzieć co będzie optymalne w perspektywie 10 lat, bo obecnie wszyscy instalatorzy są wytresowani według starych zasad.
Wyprodukować jak najwięcej. Żaden nie napomknie, że za 1,5 roku będzie zmiana.
Wydaje mi sie, że maksymalizowanie autokonsumpcji będzie najbardziej opłacalne. Może też ładowanie aku jeśli produkcji nie nastarczy, ale jeśli własnej produkcji nie starczy to wątpię, żeby cena była atrakcyjna.
Pisałem wcześniej, że chciałbym magazyn energii jako gadżet. Wydaje mi się, że PV bez magazynu to już przeszłość.
Zresztą zawsze mnie to dziwiło czemu nie ma prądu przy PV jeśli nie ma napięcia w sieci. Każdy falownik powinien umieć się odciąć i zasilać jakieś krytyczne obwody.

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Zresztą zawsze mnie to dziwiło czemu nie ma prądu przy PV jeśli nie ma napięcia w sieci. Każdy falownik powinien umieć się odciąć i zasilać jakieś krytyczne obwody.
wyobraź sobie sytuację, gdzie kable zostały uszkodzone,
technicy odcięli zasilanie na ulicy a ty dalej walisz z drugiej strony 😱

daniel

Señor Meme Officer
Ale hybrydowy inwerter działa i jest bezpiecznie.

luki

Pionier e-mobilności
Problemy są co najmniej dwa. Jeden to co zrobić z wyprodukowaną energią, albo z delikatnym jej niedoborem jak zajdzie na chwilę słońce (potrzeba jest do tego "magazyn" w postaci akumulatorów). Drugi problem, to ten o którym piszesz, czyli zasilanie obwodów krytycznych. Falowniki u nas są przeważnie 3f, taki 6kW ma 2kW na fazę, co zasili czajnik , ale tylko jak masz pełną moc. Victron ma fajne rozwiązania, ale tam się stosuje 3 falowniki dla układu 3f. Oczywiście projektując taką instalację można uwzględnić tylko krytyczne obwody (czyli router/modem, Wifi, TV i lodówkę), które będą zasilane tylko z jednej fazy zawsze, zwłaszcza jak nie będzie prądu z sieci. Tylko że do tego potrzeba instalatorów z pasją/wiedzą/doświadczeniem, którzy wiedzą co robią, a nie tylko takich co oglądali co najwyżej Webinar

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ale po to jest HEMS, jeśli nie ma napięcia na zewnątrz to on nie pcha w sieć.

@luki, u mnie chcą wrzucić tego typu zestaw: FoxESS All-In-One AIO-H3-5.0-E + 4x moduł bateryjny HV2600 AIO-H3-5.0-E FoxESS, Z jednej fazy ile będę mógł pociagnać? 5kWh czy mniej?

Last edited: