PRZYMIARKA DO TARYFY DYNAMICZNEJ

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ciekawostka z ostatniego miesiąca, jakaś chińska firma rusza z budową "tankowca" który ma przewozić prąd

@daniel uważam że jak rozpatrywać co się opłaca to zamiast magazynu i falownika który może działać gdy sieci nie ma to lepiej wziąć agregat(wiem że tu zwolennicy no-smog ale te do 10 litrów rocznie można wypalić)

Żeby magazyn domowy się opłacił to trzeba przez większość dni w roku codziennie wykorzystać całą jego pojemność i na każdej kWh zarobić 1zl. Przy takim założeniu magazyn za 1000zl/kWh zwraca się do 4-5 lat a to i tak trzeba kombinować żeby za tyle dostać. Zamiast domowego magazynu lepiej kupić drugie auto z baterią i jeździć na zmianę, najlepiej auto z V2G/V2H ale producentom to nie na rękę bo szybciej zużywa się bateria i już trudno obiecać 8lat gwarancji na baterie.

Jeśli chodzi o rachunki będą wyglądały tak:
1. Opłaty miesięczne stałe
2. Dodać pobrana energia po cenie rynkowej + marża+przesył
3. Odjąć wysłana energia po cenie rynkowej

Tak więc wysyłając i potem odbierając energię dopłacamy:
1. Różnice w cenie energii jeśli stawka jest inna w momencie wysłania i odbioru
2. Marża tylko za pobrana energię
3. Przesył tylko za pobrana energia
Przydomowy magazyn nigdy się nie opłaci, da pewien komfort. Magazyn rzędu 10-15kwh pewnie nie utrzyma pompy ciepła zimową nocą, ale pozwoli na jakieś tam dogrzanie nawet w środku nocy, a agregat jakoś średnio "brzmi" w środku nocy. Chyba najbardziej optymalny system to auto z dużą baterią i V2G/H ale to też drogi system który się nigdy nie zwróci.
IMO magazyn około 10kWh pozwoli mi przeskoczyć z 18% autokonsumpcji do 70-80%.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Niestety ale nie sądzę żebyśmy mogli liczyć na postęp w dziedzinie elastyczności energetyki taki jak UK. Niestety u nas podwyższenie mocy, bez przeróbek przyłącza tylko wymiana bezpiecznika trwa czasami miesiącami. Gdyby to była jeszcze usługa darmowa to bym zrozumiał ale za każdy nowy kW mocy przyłączeniowej płacisz do ZE.
Jets to usługa darmowa i pare lat temu czekałem do ok 30dni. Oczywiście darmo jest jak w tym punkcie poboru i już kiedyś ktos zapłacił za te kW, ale potem mozna sobie zmniejszyć moc i zwiekszać bezpłatnie w ramach tej opłaconej jenorazowo wartości

auto elektryczne beż żadnego magazynu pozwoliło mi przeskoczyć z 30% autokonsumpcji na 60%

daniel

Señor Meme Officer
Natomiast rozliczanie godzinowe będzie takie jak mówisz czyli wprowadzasz po cenach rynkowych i kupujesz po cenach rynkowych. Nie znalazłem informacji gdzie to będzie bilansowane. Bo rozpatrzmy taką sytuację, wprowadzam przez pół godziny do sieci 2kWh a następnie zachodzi słońce i kupuję w tej samej godzinie 2kWh. Jeśli bilansowanie byłoby netto to jestem na zero. Ale zapewne będzie to tak że sprzedałem po cenie X a kupiłem po cenie X + wszystkie inne opłaty dodatkowe.

Jeśli chodzi o kierunki to umiejscowienie wsch-zach da Ci maksymalną produkcję podczas porannego i wieczornego piku poboru, czyli w okresie w którym pomimo obecnej już produkcji z PV cena skacze w obecnej chwili nawet o 100% w stosunku do cen w nocy. Zazwyczaj jest to 2-3 godziny rano i wieczorem (6-9) i (18-21). Te informacje możesz znaleźć na wykresach z PSE.
Właśnie myślałem, że jest odwrotnie, że kupujesz po cenie taryfowej, a nie rynkowej.
Teraz się zastanawiam czy lepiej mieć 8,5 kW na azymut 140, czy 6,5 na azymut 140 i 6,5 na azymut 320.
Widzę tylko te dwie opcje, bo inwerter 8kW ma dwa stringi po max 6,5kW. Jak zrobię 8,5kW to wykorzystam oba po jednej stronie dachu. Robiąc panele po dwóch stronach mógłbym mieć ich więcej, ale pytanie jak wygląda wtedy produkcja.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Koszt panela to 700 PLN? Założenie dodatkowych 4kw podwyższy koszt inwestycji o jakieś 8-10k PLN? Panele + montaż. A sprawdzałeś jak wygląda u Ciebie napięcie w sieci w środku słonecznego dnia? Bo może okazać się że twoje panele na skierowane bardziej na południe będą często się wyłączały ze względu na nadprodukcję od sąsiadów.

zibizz1

Pionier e-mobilności
ja bym montował 6,5 na azymut 140 i 6,5 na azymut 320.

Polecam poszukac/zrobić symulację produkcji w poszczegolnych miesiacach i przystawić do najnowszych stawek np z kaliforni, bo podobna sytuacja będzie u nas za 5-10lat
0f7cedeffddce7b3af3aaf48f27f58b601d26e1ad031b3954e89c134c78fbb0a.jpg

daniel

Señor Meme Officer
Koszt panela to 700 PLN? Założenie dodatkowych 4kw podwyższy koszt inwestycji o jakieś 8-10k PLN? Panele + montaż. A sprawdzałeś jak wygląda u Ciebie napięcie w sieci w środku słonecznego dnia? Bo może okazać się że twoje panele na skierowane bardziej na południe będą często się wyłączały ze względu na nadprodukcję od sąsiadów.
Było 250/250/245. Sąsiad ma 20 kWp o_O, ale mówił, że falownik mu się nie wyłącza.

Początkowo nie założę pełnych 6,5, żeby dostać dotację, bo z tego co rozumiem powinienem mieć do 10 kW.

nabrU

Moderator
Byłbym ostrożny z braniem przykładów z USA czy UK za pewnik, że tak (czy podobnie) to będzie działać w PL, bo nikt tego jeszcze nie wie.

Było 250/250/245. Sąsiad ma 20 kWp o_O, ale mówił, że falownik mu się nie wyłącza.

A to w PL sobie można tak wrzucać na dach ile się chce bez porozumienia z ZE. Pytam bo w UK każda instalacja PV z falownikiem powyżej 3,68kW musi posiadać zgodę DNO (District Network Operator).

nnnnn

Pionier e-mobilności

Początkowo nie założę pełnych 6,5, żeby dostać dotację, bo z tego co rozumiem powinienem mieć do 10 kW.
No bo zazwyczaj wyłącza się powyżej 253:)
Właśnie myślałem, że jest odwrotnie, że kupujesz po cenie taryfowej, a nie rynkowej.
Tego nie wiemy, ale jeśli będziesz na dynamicznych cenach to według ustawy zakup i sprzedaż będą po cenach dynamicznych. Pytanie czy do sprzedaży odbywającej się w tej samej godzinie będą doliczane dodatkowe koszty za przesył itp czy będzie to sumowane w ramach 1h i wynik będzie na zero?
Teraz się zastanawiam czy lepiej mieć 8,5 kW na azymut 140, czy 6,5 na azymut 140 i 6,5 na azymut 320.
Widzę tylko te dwie opcje, bo inwerter 8kW ma dwa stringi po max 6,5kW. Jak zrobię 8,5kW to wykorzystam oba po jednej stronie dachu. Robiąc panele po dwóch stronach mógłbym mieć ich więcej, ale pytanie jak wygląda wtedy produkcja.
instalacja 2x6.5kWp to 4.5kWp wiecej niż dwa stringi w sumie 8.5kWp. Stąd koszt instalacji 2x6.5 oceniam na około 10k PLN, większy.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Tego nie wiemy, ale jeśli będziesz na dynamicznych cenach to według ustawy zakup i sprzedaż będą po cenach dynamicznych. Pytanie czy do sprzedaży odbywającej się w tej samej godzinie będą doliczane dodatkowe koszty za przesył itp czy będzie to sumowane w ramach 1h i wynik będzie na zero?
Od 1 lipca 2022 już kazdy powienien mieć coś takiego jak bilansowanie godzinowe, czyli sumuje sie wysłaną i odebraną energię w każdej godzinie doby i dopiero wynik się rozlicza. Ten mechanizm zwieksza autokonsumpcje na rachunku za energię. Czyli wysłana i odebrana energia w tej samej godzinie bilansuje sie w 100%, nie nalicza sie przesył, jest ona neutralna. Stąd były te duże opóżnienia ostatnio w wystawianiu faktur bo nie mogli oni tego policzyć zgodnie z ustawą :) Wydaje mi się że tam moga być nieprawdziwe te obliczenia i u tych u których nie da się tego zrobic jakos ryczałtową korekcję pewnie stosują

nnnnn

Pionier e-mobilności
Od 1 lipca 2022 już kazdy powienien mieć coś takiego jak bilansowanie godzinowe, czyli sumuje sie wysłaną i odebraną energię w każdej godzinie doby i dopiero wynik się rozlicza. Ten mechanizm zwieksza autokonsumpcje na rachunku za energię. Czyli wysłana i odebrana energia w tej samej godzinie bilansuje sie w 100%, nie nalicza sie przesył, jest ona neutralna. Stąd były te duże opóżnienia ostatnio w wystawianiu faktur bo nie mogli oni tego policzyć zgodnie z ustawą :) Wydaje mi się że tam moga być nieprawdziwe te obliczenia i u tych u których nie da się tego zrobic jakos ryczałtową korekcję pewnie stosują
Generalnie to w tauronie można sobie pobrać każdy dzień z rozliczeniem godzinowym zarówno pobór jak i oddanie. Wieczorem przetestuję czy zastosowanie bilansowania w ramach 1h zmienia w jakiś znaczny sposób kwoty.