PRZYMIARKA DO TARYFY DYNAMICZNEJ

aadamuss

Pionier e-mobilności
Mocno się zastanawiałem czy robić wschód/zachód czy typowo na południe. Niby 10 % mniej produkcji na wschód/zachód ale przez dłuższy dzień do autokonsumpcji. Przy prosumencie raczej nie ma to znaczenia i zrobię normalnie na południe a jak skończy się prosument to będę myślał czy zmienić to czy zostawić. Sytuacja jest tak mało stabilna, że trudno planować coś w wyprzedzeniem.
Parę lat tamu zmiana kąta pochylenia paneli była dla mnie nieopłacalna a dziś już byłaby opłacalna :)

nnnnn

Pionier e-mobilności
Mocno się zastanawiałem czy robić wschód/zachód czy typowo na południe. Niby 10 % mniej produkcji na wschód/zachód ale przez dłuższy dzień do autokonsumpcji. Przy prosumencie raczej nie ma to znaczenia i zrobię normalnie na południe a jak skończy się prosument to będę myślał czy zmienić to czy zostawić. Sytuacja jest tak mało stabilna, że trudno planować coś w wyprzedzeniem.
Parę lat tamu zmiana kąta pochylenia paneli była dla mnie nieopłacalna a dziś już byłaby opłacalna :)
Wydaje mi się że czy masz te 10% straty zależy również od stanu sieci w Twojej okolicy. Jeśli Twój pik produkcji będzie przypadał na rano wieczór (de facto okresy gdy jesteś jeszcze albo już w domu) to autokonsumpcja będzie maksymalnie duża nawet bez magazynu.

daniel

Señor Meme Officer
Czyli teraz robisz na nowych zasadach wszystko na południe i za rok będziesz chciał zmieniać? Właśnie tego chciałbym uniknąć, bo to dodatkowe koszty rozgrzebania instalacji.

aadamuss

Pionier e-mobilności
Nie na nowych zasadach tylko na starym prosumencie (rozbudowa). Mam dwie instalacje do rozbudowy.
Na nowych zasadach przy zapewnieniu odbioru w ciągu dania robiłbym wschód/zachód (tego jestem pewien na 100%). Nie byłoby dużego piku w ciągu dnia, ale instalacja zaczyna pracować trochę wsześniej i kończy trochę później, mniej oddajesz do sieci za nie wiadomo ile.
Może będę myślał nad zmianą jak skończy się prosument lub zmienią mocno zasady. Brakowało mi 3000 kWh na rok, po 40 groszy było 1200 pln - gra nie warta rozbudowy. Teraz przy aucie elektrycznym brakuje mi około 5-6 tys. kWh - po min. 1 pln. Gra robi się warta świeczki :)
Przy okazji zyskam dodatkowy falownik z opcją podłączenia magazynu, zostawiam stary falownik z panelami i dokładam drugie panele z nowym falownikiem.

daniel

Señor Meme Officer
Nie na nowych zasadach tylko na starym prosumencie (rozbudowa). Mam dwie instalacje do rozbudowy.
Na nowych zasadach przy zapewnieniu odbioru w ciągu dania robiłbym wschód/zachód (tego jestem pewien na 100%). Nie byłoby dużego piku w ciągu dnia, ale instalacja zaczyna pracować trochę wsześniej i kończy trochę później, mniej oddajesz do sieci za nie wiadomo ile.
Może będę myślał nad zmianą jak skończy się prosument lub zmienią mocno zasady. Brakowało mi 3000 kWh na rok, po 40 groszy było 1200 pln - gra nie warta rozbudowy. Teraz przy aucie elektrycznym brakuje mi około 5-6 tys. kWh - po min. 1 pln. Gra robi się warta świeczki :)
Przy okazji zyskam dodatkowy falownik z opcją podłączenia magazynu, zostawiam stary falownik z panelami i dokładam drugie panele z nowym falownikiem.
A nie no, to nie ma wątpliwości. :rolleyes:
Ale rozmawiałem na infolinii Sofar i facet mi powiedział, że jeśli są dwa falowniki w jednej siecito oba muszą być hybrydowe albo oba zwykłe. :unsure:
Wspominał coś, że jeden drugiemu może podbijać napięcie, ale nie zrozumiałem do końca o co chodziło.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@nnnnn w PGE też niby mozna sobie pobrac wartości godzinowe z licznika ale jak testowałem ostatnio to nie udało mi się pobrać, podobno ponad pół roku trzeba czekac aż jedna firma PGE prześle dane do drugiej firmy PGE(obrót->Sprzedaż)

daniel

Señor Meme Officer
Pewne jest że każdy kto zamontował PV po 1 kwietnia 2022, od 1 lipca 2024 wskakuje na skup po cenach rynkowych godzinowych.
Właśnie odebrałem telefon od jednego z instalatorów, który powiedział, że absolutnie tak nie jest. Te umowy to nie Pan nie pisał, tylko energetyka. Prawo nie działa wstecz. Założyłem pierdyliard instalacji i nie słyszałem o takich zapisach. Jakby mieli ludziom zmienić umowy to musieliby płacić ogromne kary. Musi Pan założyć panele na płd-wsch, bo inaczej straci Pan 3000 kWh produkcji. :cool:

Chyba odpadł kolejny oferent.

ducarider

Posiadacz elektryka
Właśnie odebrałem telefon od jednego z instalatorów, który powiedział, że absolutnie tak nie jest. Te umowy to nie Pan nie pisał, tylko energetyka. Prawo nie działa wstecz. Założyłem pierdyliard instalacji i nie słyszałem o takich zapisach. Jakby mieli ludziom zmienić umowy to musieliby płacić ogromne kary. Musi Pan założyć panele na płd-wsch, bo inaczej straci Pan 3000 kWh produkcji. :cool:

Chyba odpadł kolejny oferent.
taaaaaa. Od 1 lipca 24 roku stawki godzinowe

luki

Pionier e-mobilności
Ale po to jest HEMS, jeśli nie ma napięcia na zewnątrz to on nie pcha w sieć.

@luki, u mnie chcą wrzucić tego typu zestaw: FoxESS All-In-One AIO-H3-5.0-E + 4x moduł bateryjny HV2600 AIO-H3-5.0-E FoxESS, Z jednej fazy ile będę mógł pociagnać? 5kWh czy mniej?
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale:
Nominal AC current [A]: 7.2
Max. AC current [A]: 8.0
i przy EPS:
EPS rated current (@230VAC) [A]: 7.2
Więc wygląda na to, że 230V*7,2A = 1656W (licząc dalej * 3fazy daje właśnie te 5000W)
Najlepiej zapytać sprzedawcy/technika, bo może się okazać, że w sytuacji awaryjnej nie odpalisz nawet czajnika , albo ekspresu do kawy :/

luki

Pionier e-mobilności
Ale rozmawiałem na infolinii Sofar i facet mi powiedział, że jeśli są dwa falowniki w jednej siecito oba muszą być hybrydowe albo oba zwykłe. :unsure:
Wspominał coś, że jeden drugiemu może podbijać napięcie, ale nie zrozumiałem do końca o co chodziło.
Ojjj... W jednej sieci jesteś też z sąsiadem na jednym trafo. Czyli jak ty założysz zwykły falownik, a sąsiad hybrydowy to się pogryzą?