PRZYMIARKA DO TARYFY DYNAMICZNEJ

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ojjj... W jednej sieci jesteś też z sąsiadem na jednym trafo. Czyli jak ty założysz zwykły falownik, a sąsiad hybrydowy to się pogryzą?
Tu chyba chodzi o sieć domową że jeden będzie podbijał drugi.
@nnnnn w PGE też niby mozna sobie pobrac wartości godzinowe z licznika ale jak testowałem ostatnio to nie udało mi się pobrać, podobno ponad pół roku trzeba czekac aż jedna firma PGE prześle dane do drugiej firmy PGE(obrót->Sprzedaż)
W tauronie gdy próbujesz pobrać więcej niż 1 miesiąc to się zawiesza strona. Plik miesięczny z godzinowymi rozliczeniami oddawania i pobrania już generuje się ładną chwilę.
Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale:
Nominal AC current [A]: 7.2
Max. AC current [A]: 8.0
i przy EPS:
EPS rated current (@230VAC) [A]: 7.2
Więc wygląda na to, że 230V*7,2A = 1656W (licząc dalej * 3fazy daje właśnie te 5000W)
Najlepiej zapytać sprzedawcy/technika, bo może się okazać, że w sytuacji awaryjnej nie odpalisz nawet czajnika , albo ekspresu do kawy :/
No mnie też tak wyszło:( Ale wolałem się upewnić, może ktoś jeszcze się wypowiedzieć?

zibizz1

Pionier e-mobilności
@ducarider Dziś ktoś podrzucił link do tego kanału i jest tam porównanie wchód/zachód vs południe
Wnioski:
1. Wschód/zachód nieznacznie tylko zwieksza autokonsumpcję (kilka %)
2. Profil produkcji jest lepszy tylko latem i nieznacznie, zimą nie widac róznicy a nawet wschód/zachód może wychodzić gorzej
3. Licząc po obecnych cenach godzinowych południe nadal wychodzi znacznie lepiej finansowo, bo cena w południe nadal jest dość dobra i za te dodatkowe 15% można dość dużo zarobić (dla 2022 roku wchód/zachód okazał się 17% gorszy finansowo dla przypadku z filmiku)

Ciekawe jak będą zminiały się ceny w przyszłości, może przez najbliższe kilka lat jeszcze mozna bedzie zarobić wiecej produkujac ile sie da w południe. I zyskac w ten sposób zanim trend się odwóci

viallos

Pionier e-mobilności
porównanie wchód/zachód vs południe

Chłopaki po co się stresować .. ja miałem wschód - zachód i dołożyłem po roku południe .. i jestem kryty ze wszystkich stron :cool:
A tak to wygląda w słoneczny dzień.
To południe przystaje do budynku od strony wschodniej więc ten wykres na pełnym nieosłoniętym południu wygląda pewnie trochę lepiej.

1687861019612.png

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja nie mam pv i nie będę miał. Raczej interesuje mnie taryfa dynamiczna kupna
Przy takim podejściu obserwujac historyczne dane optymalne dla Ciebie będzie ładowanie w środku dnia gdy mamy nadwyżki, późna wiosna-lato-wczesna jesień). Zimą pewnie bezie bez różnicy, o każdej porze będzie drogo. Zamierzasz jakoś zautomatyzować ładowanie w zależności od ceny?

viallos

Pionier e-mobilności
Ja mam stare zasady i nie muszę tego zbytnio robić choć i tak warto zwiększać autokonsumpcję

1687862652526.png

W dodatku Wattpilot jest przystosowany do taryf dynamicznych .. widzę w zakładce ustawień że jest możliwość sprawdzania cen i ładowania z ich uwzględnieniem .. ale na razie chyba tylko DE .. ciekawe czy rozszerzą jak już będą takie taryfy w PL. :unsure:

ducarider

Posiadacz elektryka
Przy takim podejściu obserwujac historyczne dane optymalne dla Ciebie będzie ładowanie w środku dnia gdy mamy nadwyżki, późna wiosna-lato-wczesna jesień). Zimą pewnie bezie bez różnicy, o każdej porze będzie drogo. Zamierzasz jakoś zautomatyzować ładowanie w zależności od ceny?
Zazwyczaj od 14 jestem w domu. Podłączę ręcznie i naładuje. Zima w nocy. Ciekawy jestem jaka ustalą marże do giełdy. Może być ciekawe rozwiązanie

adamusek

Posiadacz elektryka
Ja mam stare zasady i nie muszę tego zbytnio robić choć i tak warto zwiększać autokonsumpcję

W dodatku Wattpilot jest przystosowany do taryf dynamicznych .. widzę w zakładce ustawień że jest możliwość sprawdzania cen i ładowania z ich uwzględnieniem .. ale na razie chyba tylko DE .. ciekawe czy rozszerzą jak już będą takie taryfy w PL. :unsure:
ja również nie muszę ale warto zwłaszcza jak mamy powyżej 10kwp - przy rocznej produkcji u mnie ok 16MWh 30% to sporo ;)