Pytania przed zakupem

cwireq

Posiadacz elektryka
chyba wybralem juz rwd lr, i tak jest ciut szybsza wg katalogu: stara sr+ 5.6s do 100km/h a nowy rwd lr 5.2s

tak, zawieszenie miekiszon, jechalem po najgorszych drogach w okolicy i i przy bezposrednim porownaniu roznica jest ogromna

sniegu to na nawet na wsi pod Krakowem nie mam na drodze, celowo jezdzilem tam SR+ i to na zuzytych wielosezonowych bo jest duza gorka gdzie ostatnio koparki wjechac nie mogly jak bylo na minusie
Czyli wybrałeś demona zasięgu :)

Generalnie spędzając 30-35minut na ładowanie zyskasz więcej zasięgu w TM3 LR RWD. 5

Ogólnie nie ma co słuchać hejterów TM3 LR RWD to król zasięgu i fizycznie wykręcić na trasie 400km to nie problem zimą. W lato 450-500km w trasie :)

źródło:
https://ev-database.org/car/3034/Tesla-Model-3-Long-Range-RWD

nabrU

Moderator
Piszę o LR RWD, w AWD może mam parę % mniejszy zasięg a może nie - zakładając że to na naszych autostradach, przy 140km/h
Zresztą: na autostradach przy naszych prędkościach RWD niewiele pomaga, tu się liczą opory powietrza a nie sprawność napędów.

Nie ma jak 'estymować' ;)
A tak naprawdę z LR RWD jest tak. Myślę, ż niemieckie autostrady są równie szybkie co Wasze :p. Specjalnie nawet dodałem ładowania do skrina aby było widać jak 'to idzie':

1738258426548.png

I nie ma co pisać znowu o prowadzeniu AWD itp, jeśli ktoś zadał pytanie konkretnie o zużycie LR RWD.

Czyli 395km przy -10deg przy prędkości 112kmh to słabo?

Moje średnie zużycie z przejechanych 38k km w UK wynosi 143Wh/km. Wystarczy aby obliczyć średni zasięg w takim kraju.

cwireq

Posiadacz elektryka
Nie napisałem, że słabo. Tylko pytam jak odbierać ten wykres. Nie mam tesli, stąd pytanie.
Estymacja z EVDATABASE zaklada temp -10C , srednia predkosc 110kmh. Niektórzy powątpiewają ale brak im argumentów.

@bano92 Nie chciałem na Ciebie naskoczyć jak coś :)

cooler

Pionier e-mobilności
A tak naprawdę z LR RWD jest tak. Myślę, ż niemieckie autostrady są równie szybkie co Wasze
Wg mnie na dziś są wolniejsze niż nasze, ciągłe roboty drogowe na odcinkach po kilkanaście-kilkadziesiąt km powodują znaczące spadki średniej prędkości.
Przed chwilą zrobiłem ponad 300km A2. Średnia prędkość wraz z kilkonastoma kilometrami wjazdu i zjazdu na/z A2 to 122km/h. Tak, to ta słynna zapchana A2 od Strykowa do Wawy, średnia 122km/h.
Więc sporo szybciej niż Twoje przeloty TYLKO po autostradach w DE.

nabrU

Moderator
Więc sporo szybciej niż Twoje przeloty TYLKO po autostradach w DE.

Nie wiedziałem, że to jakiś wyścig czy rywalizacja. Ja nie mam problemu wolniej jeździć :p