Pytania przed zakupem

cooler

Pionier e-mobilności
Relacjonuję tylko obserwacje. Jak zapierdalasz to jesteś obywatelem pierwszej klasy na drogach A i S. Reszta musi ustępować. Dla państwa lewy gładszy pas, dla plebsu przestrzegającego przepisów prawy wybity i przeplatanka z tirami.
Niekoniecznie, sporo latam ostatnio A2 i A1 i jak lecę 140 lub 145 i ktoś mnie dogania, a na prawym pasie tiry to nie zjeżdżam tylko lecę dalej aż będzie na prawym luka. Jak jadę wolniej to dodaję gazu żeby sobie pojechał.
NIKT nie poganiał, spokojnie czekali aż zjadę. Co więcej, nie spotkałem się z tą typową jazda na zderzaku tak powszechnie promowaną tu na forum. Inna sprawa, jadąc licznikowe 145 wyprzedzasz na dziś 98% pojazdów.

W druga stronę robię tak że jak ktoś z odpowiednim wyprzedzeniem daje kierunkowskaz że chce zjechać na lewy wyprzedzić, to ja z automatu hamuję i wpuszczam, czasem nawet mrugnąwszy że go puszczam.

Sporo się zmieniło w kulturze, jako ktoś kto jeździł mocnymi autami po drogach śmierci w latach 90 sam widzę o ile spokojniej się teraz lata. Ale dalej wolę szybko niż wolno, do czego namawiają tu pewne indywidua.

cwireq

Posiadacz elektryka
Niekoniecznie, sporo latam ostatnio A2 i A1 i jak lecę 140 lub 145 i ktoś mnie dogania, a na prawym pasie tiry to nie zjeżdżam tylko lecę dalej aż będzie na prawym luka. Jak jadę wolniej to dodaję gazu żeby sobie pojechał.
NIKT nie poganiał, spokojnie czekali aż zjadę. Co więcej, nie spotkałem się z tą typową jazda na zderzaku tak powszechnie promowaną tu na forum. Inna sprawa, jadąc licznikowe 145 wyprzedzasz na dziś 98% pojazdów.

W druga stronę robię tak że jak ktoś z odpowiednim wyprzedzeniem daje kierunkowskaz że chce zjechać na lewy wyprzedzić, to ja z automatu hamuję i wpuszczam, czasem nawet mrugnąwszy że go puszczam.

Sporo się zmieniło w kulturze, jako ktoś kto jeździł mocnymi autami po drogach śmierci w latach 90 sam widzę o ile spokojniej się teraz lata. Ale dalej wolę szybko niż wolno, do czego namawiają tu pewne indywidua.
@cooler jak już elektryki będą miały takie same zasięgi na autostradzie jak ICE to jakie jeszcze przewagi pozostaną po stronie ICE? Chyba żadne co nie?

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Wszyscy popadają w skrajność, jeżdżenie w 120km/h i 140km/h jest w Polsce legalne, żadna zbrodnią jest przemieszczanie się z taką prędkością. Żyjemy z Polsce i UK mi lata. Przy takich prędkościach Tesla nie ma ani deklarowanego zasięgu z strony Tesli, ani z EV Database.
A gdzie Tesla deklaruje jaki ma zasięg przy takich prędkościach? Tesla deklaruje w EU tylko zasięg WLTP, z tego co wiem.

cooler

Pionier e-mobilności
@cooler jak już elektryki będą miały takie same zasięgi na autostradzie jak ICE to jakie jeszcze przewagi pozostaną po stronie ICE? Chyba żadne co nie?
Jeszcze jedna niestety zostanie: możliwość zabrania 3 karnistrów po 20 litrów w daleka trasę w jakąś dzicz.
Możesz się śmiać ale zawsze trzymam w garażu takie 3 karnisty na wszelki wypadek ("na wypadek ruskich") - jeden z domów mam w Przesmyku Suwalskim...
Mam też nawyk że trzymam zawsze wszystkie auta zatankowane pod korek, a z BEV z tym ciężko.
BEVy moga to rozwiązać np mobilnymi panelami czy składanymi turbinami, ale to też jeszcze chyba nie teraz taka technologia.

bano92

Zadomawiam się
Jeszcze jedna niestety zostanie: możliwość zabrania 3 karnistrów po 20 litrów w daleka trasę w jakąś dzicz.
Możesz się śmiać ale zawsze trzymam w garażu takie 3 karnisty na wszelki wypadek ("na wypadek ruskich") - jeden z domów mam w Przesmyku Suwalskim...
Mam też nawyk że trzymam zawsze wszystkie auta zatankowane pod korek, a z BEV z tym ciężko.
BEVy moga to rozwiązać np mobilnymi panelami czy składanymi turbinami, ale to też jeszcze chyba nie teraz taka technologia.
Ruscy jeszcze długo do nas nie wjadą. NATO zatrzymuje ich na ukrainie nawet nie 1% swojego potencjału. Ale skoro czujesz się spokojniej, to trzymaj paliwko.

daniel

Señor Meme Officer
Serio? Chyba dlatego, że jeździsz nocą. Z samych jazd do Warszawy do serwisu mógłbym podesłać sporo filmów, ale już je chyba usunąłem.

Sporo się zmieniło w kulturze. Jak byłem świeżo po egzaminie to pamiętam, że wyprzedzanie na DK na czołówkę to była norma, bo przecież szerokie pobocze, zjedź, co Ci szkodzi. Teraz takie klimaty to już czuć tylko na DK92 i innych DK90+. Niestety nadal jest przepaść między jazdą w Polsce, a takiej Austrii.
O Niemczech to nie mówię, bo tam cały alfabet narodowości jeździ i odczucia też są mieszane.

cwireq

Posiadacz elektryka
I kiedy ostatnio byłeś w dziczy z 3 kanistrami po 20l ? Raz w życiu?
*Bo ja osobiście nigdy

Nota bene gdzie trzeba jechać żeby na pełnym baku jeszcze zabrać ze sobą 60l benzyny xddd

nabrU

Moderator
Specjalnie tak napisałem bo wiem że masz dostęp do tych informacji i byłem ciekaw co z tym zrobisz: za wyciąganie takich rzeczy publicznie należy ci się karny kutas.
Jednak jesteś dupek z tym swoim "u nas w ukej"

Nie tłumacz się, @nabrU pokazał właśnie że jest już brytyjskim dupkiem, patrz post wyżej gdzie wyciągnął poblicznie mój komentarz do skasowanego postu.
"u nas w ukeju". Niech się wali.

Wiesz, jestem modem od niedawna i niestety nie zauważyłem, że komentarz do skasowanego posta nie jest widoczny dla ogółu. Proszę zaraportuj mnie do moich kolegów, ja nie mam problemu z przyjęciem błędów na klatę.

Zadałem sobie trud wyszukania ile razy na tym forum napisałem 'u nas w UK' czy też 'u nas w ukeju" i jakimś dziwnym trafem dostałem taki rezultat.

1738316115419.png

Mam także wrażenie, że Twoja reakcja i nazywanie mnie 'dupkiem' jest nieadekwatna więc od dzisiaj możesz się nie starać. Życzę bezpiecznej jazdy jakimkolwiek samochodem z jakąkolwiek prędkością czy żużyciem.