Rekuperacja zimą

Paweł M.

Posiadacz elektryka
LR i Performance normalnie przy lekkiej jeździe używa głównie jednej osi, dopiero przy pierwszym wiekszym zerwaniu przeczpności przełacza się w tryb śniegowy i wtedy nawet przy lekkiej jeździe używa zarówno do jazdy i rekuperacji 2 osi.
czyli przy normalnej jeździe jak AWD używa tylko tylnej osi to hamowanie rekuperacyjne działa tylko na tył? a jak jest włączony chwilowo napęd na 4 to wtedy rekuperacja jest z dwóch osi?

Michal

Moderator
czyli przy normalnej jeździe jak AWD używa tylko tylnej osi to hamowanie rekuperacyjne działa tylko na tył? a jak jest włączony chwilowo napęd na 4 to wtedy rekuperacja jest z dwóch osi?
Kiedyś było tak, że auto wykrywało poślizg na tylnej osi i wtedy włączało tryb AWD chyba na 10 minut. Mogli to zmienić na wykrywanie śniegu kamerą albo coś w tym stylu.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Rekuperacji to nie zmienia, jedno chyba zatrzymuje auto do zera drugie cały czas się turla.
U mnie przy LR i zimowch oponach nie jestem w stanie wprowadzić auta w poślizg nawet wtedy kiedy jadąc z górki po śniegu gwałtownie odejmuje gaz. Jedzie stabilnie jak walec.
też się zastanawiałem czy zmiana trybu zmienia skuteczność rekuperacji.
Na pewno nie zmienia?

Ja miałem kilka uślizgów tylnej osi na mokrym, na rondach i na śliskim parkingu podziemnym.
To nie poślizgi, małe uślizgi tylnej osi spowodowane tym że w zakręcie puściłem maksymalnie pedał gazu, wychodzi na to że w TMY to błąd i muszę się nauczyć innych nawyków.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Kiedyś było tak, że auto wykrywało poślizg na tylnej osi i wtedy włączało tryb AWD chyba na 10 minut. Mogli to zmienić na wykrywanie śniegu kamerą albo coś w tym stylu.
ok to napęd, a co z hamowaniem rekuperacyjnym? cały czas jest na tył i tylko czasami na przód?

Michal

Moderator
ok to napęd, a co z hamowaniem rekuperacyjnym? cały czas jest na tył i tylko czasami na przód?
Tak samo. Rekuperacja na tylnej osi ma lepszą sprawność. Więc jak się da, to działa tylko na tylnej osi. Jak złapie poślizg, to całkowicie przełącza na AWD - jazdę i rekuperację.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Tak samo. Rekuperacja na tylnej osi ma lepszą sprawność. Więc jak się da, to działa tylko na tylnej osi. Jak złapie poślizg, to całkowicie przełącza na AWD - jazdę i rekuperację.
dzięki za odpowiedź

zibizz1

Pionier e-mobilności
Przy bardzo delikatnej jeździe używa tylko silnika z magnesem stałym ( u mnie w X przód) przy przyspieszaniu od 12-15kW zaczyna dodawać delikatnie tył. Nie wiem jak na autostradzie.EDIT Na autostradzie nawet do 60kW tylko przód
Natomiast przy hamowaniu w X zaczyna przodem i wchodzi na 40-50kW i jeśli hamowanie trwa dłużej to połowę przenosi na tył i jest np po 25kW.
Jeśli auto wyczuje mocniejszy poślizg to przechodzi w tryb śniegowy i cały czas używa dwóch osi 50:50 nawet przy stałej prędkości.
Nie nazwałbym tego przełączanie na AWD. On cały czas jest AWD tylko ma priorytet na jedną oś

Last edited:

Paweł M.

Posiadacz elektryka
przy przyspieszaniu od 12-15kW zaczyna dodawać delikatnie tył. Nie wiem jak na autostradzie.
Natomiast przy hamowaniu w X zaczyna przodem i wchodzi na 40-50kW i jeśli hamowanie trwa dłużej to połowę przenosi na tył i jest np po 25kW.
wow, skąd masz takie szczegółowe informacje? w X masz jakiś wykres czy widziałaś gdzieś taki test?

zibizz1

Pionier e-mobilności
wow, skąd masz takie szczegółowe informacje? w X masz jakiś wykres czy widziałaś gdzieś taki test?
Z OBD.
Np w aplikacji S3XY możesz sobie wyświetlić moc front i rear inwerter i obserwować jak się zmieniają wartości. widać też temperature baterii i widzisz czy Tesla ja grzeje i jak bardzo

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Z OBD.
Np w aplikacji S3XY możesz sobie wyświetlić moc front i rear inwerter i obserwować jak się zmieniają wartości. widać też temperature baterii i widzisz czy Tesla ja grzeje i jak bardzo
świetna funkcja, dzięki za info, nie wiedziałem że coś takiego jest.
Muszę się w to bardziej zagłębić po to daje ogrom możliwości.