Renault MeganE, Peugeot e2008 czy może Citroen ECX-4

RR1982

Nowy na Forum
Witam jak w temacie, czas na elektryka i nie wiem jakiego wybrać. Co przemawia za każdym modelem? A może jakis inny? Samochod ma byc jako dojazdowka do pracy około 20km w 2 strony, głownie dla żony. Dziekuje za podpowiedzi i opinie.

vwir

Pionier e-mobilności
Witam wszytkich. Post był raczej bardziej spontaniczny i nie spodziewałem sie tak dużej odpowiedzi. Jeżeli chodzi o pytania to budżet jest od 120 do 160 tys a wielkośc to interesuje mnie raczej średni samochód. Dla mnie marka nie jest aż tak ważna więc chinczyk też wchodzi w grę.
Ja przy takim budżecie i niemalże identycznych wymaganiach wybrałem Smarta #1. Ale miałem kilka dpdatkowych wymagań, których żaden stellantis i w sumie żadna inna europejska marka nie spełniała. Polecam, bo fajny samochód, ale nie jest go łatwo kupić w Polsce (nie jest oficjalnie u nas sprzedawany).

Ev3

Pionier e-mobilności
Witam wszytkich. Post był raczej bardziej spontaniczny i nie spodziewałem sie tak dużej odpowiedzi. Jeżeli chodzi o pytania to budżet jest od 120 do 160 tys a wielkośc to interesuje mnie raczej średni samochód.
Megane jest raczej mały, to numer mniejsze auto od C4.
Może jednak MG?

PatiEK_PL

Zadomawiam się
Meganka i eC4 mają bardzo zbliżone wymiary.
Mając plan na jazdę wokół komina kupiłbym nowy samochód tylko jeśli musiałbym wygenerować jakieś koszty w firmie. Jeśli to zakup prywatny, ja kupiłbym coś używanego do 80 tysięcy.

Ev3

Pionier e-mobilności
Meganka i eC4 mają bardzo zbliżone wymiary.
Do X nie bardzo.
I w środku jest ciasnawo jednak.

BTW: ile kosztuje tani Elroq?
Mając plan na jazdę wokół komina kupiłbym nowy samochód tylko jeśli musiałbym wygenerować jakieś koszty w firmie.
Teraz jeszcze warto, bo bierzesz dotację i różnica do używki wychodzi mała.
Jeśli to zakup prywatny, ja kupiłbym coś używanego do 80 tysięcy.
Wolałbym wynajem nowego.

PatiEK_PL

Zadomawiam się
Do X nie bardzo.
I w środku jest ciasnawo jednak.

Wolałbym wynajem nowego.
X to tylko doklejony plecak z niewygodnym dostępem. Każdemu pasuje co innego.
eC4 dla 4 osób jest spoko. eC4X nie będzie bardziej przestronne. Meganka może będzie. Rozstaw osi jest praktycznie ten sam. Mokka będzie ciaśniejsza, zwłaszcza z tyłu, plus bagażnik mniejszy.

Najem na firmę do generowania kosztów - tak. Dla osoby prywatnej? Nie wiem...

Ev3

Pionier e-mobilności
X to tylko doklejony plecak z niewygodnym dostępem. Każdemu pasuje co innego.
eC4 dla 4 osób jest spoko. eC4X nie będzie bardziej przestronne. Meganka może będzie. Rozstaw osi jest praktycznie ten sam.
Siedziałeś w elektrycznym Megane z tyłu?
To dużo mniejsze auto od poprzedniej wersji spalinowej.
Każdy test na to narzeka, już chyba Zoe było przestronniejsze....
Mokka będzie ciaśniejsza, zwłaszcza z tyłu, plus bagażnik mniejszy.

Najem na firmę do generowania kosztów - tak.
Kiedy właśnie obecnie najem jest najtańszy, płacisz kilka tys na starcie plus kilka stówek miesięcznie i resztę masz w pompie.
Oczywiście wliczając dotację.

Ev3

Pionier e-mobilności
Golas 149k, ale wg mnie trzeba dołożyć + 10-15k (minimum pakiet Smart aldo Clever + zmiana tapicerki z tej beznadziejnej podstawowej)
Czyli jest blisko budżetu.
Może jakiś rabat do tego dadzą.
A to auto bije na głowę wszystkie wymienione.