Rodzinny- sierpniowy wyjazd do Ksamil - Albania

kosmitek

Nowy na Forum
Witam,
Planujemy wyjazd rodzinny do Ksamil w 2 połowie sierpnia 2025. Tesla model 3 perf, rodzina 2+2.
> Byłem w Albanii V.2024. Wynająłem auto spalinowe na miejscu. Tesle widziałem aż 2 przez cały tygodniowy wyjazd (prawie 2tys km). Jedną w Tiranie a drugą pod Dures.

1. Jak z ładowaniem Albanii
> Nie widziałem ładowarek niestety. Ale być może coś w stolicy jest. Szukajcie a znajdziecie... Jak pisał ktoś wyżej szukaj hoteli z gniazdkiem.
2. Jak z opłatami drogowymi
> Albania : W zeszłym roku i nie spotkałem się z drogami płatnymi. Z drogami bywa różnie... Jedna główna wzdłuż wybrzeża, im na północ dalej tym rzadziej, a czasem szuter na terenowe auto. czasem asfalt się kończy mimo, że na google mapsach droga jest... Widoki przepiękne, zwłaszcza w okolicach przełęczy LLOGARA.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Ciekawi mnie też ten temat, @Ev3 jechałeś tam elektrykiem?

Ja zrobiłem sporą trase po Europie Polska-Portugalia-Polska i generalnie co moge doradzić to żeby wyszukiwać miejscówki do spania które oferują ładowanie z gniazdka. W wielu miejscach w mniejszych hotelach lub wsiach za ładowanie nie zostaniesz skasowany. Prawda jest taka że jedziesz w dzikie kraje dla użydkowników EV. Druga sprawa jest taka ze przez Czarnogóre wiedzie do Albani jedna trasa i zaufaj mi bedziesz tam jechał max 80km/h :) Ja dojechałem do Ulcinji (ale autem spalinowym). W samej Albani nie byłem wiec trudno mi coś powiedzieć.
W Czarnogórze polecam wziąc prom przez zatoke Kotorską. Najładniej własnie wygląda z promu a nie z drogi, ktora nadaabiasz praktycznie 50km, czesto wlekąc się za traktorem lub ciężarówką.
Moim zdaniem lepiej jechać drogą niż promem. Jest wolniej ale jedziesz na poziomie wody i jest fajna miejscówka z knajpami na środku zatoki. Dodatkowo możesz wjechać na górę skąd jest widok na całą zatokę - jest tam jedna z iluś tam najładniejszych tras widokowych.

CODI

Fachowiec
Mój syn spał w czasie jazdy przez całą Albanię do Ksamilu, jak się obudził wieczorem na miejscu i poszliśmy do centrum coś zjeść to ze zdziwieniem spytał mnie czy dojechaliśmy do Indii: bardzo podobne klimaty - smród, śmieci, klaksony na ulicy, ruch na żyletki mija nieostrożnych turystów, nigdzie nie da się płacić kartą.

To że jesteś w Albanii a nie w Indiach to ilość mercedesów na ulicach, zdaje się 85% w tym kraju to merce.
Jak Cię będzie zatrzymywać milicja gdzieś poza miastem, to tylko po to żeby dostać łapówkę. Więc najlepiej podpiąć się pod zapierdalającego nowszego merca lokalesa (prawdopodobnie mafiozo narkotykowy) i się nie zatrzymywać - oni (milicja) wtedy myślą że jesteś z nim i tylko machają ręką.

Druga sprawa to trzymać się głównych tras - na zadupiach i w górach trwa przetwórstwo dragów dla całej Europy i są tam bardzo nerwowi co do obcych. Zjechałem na chwilę w boczną drogę obok jakiegoś sklepu w nocy aby 3-letnia córka mogła się spokojnie załatwić i w ciągu paru minut na parking przy sklepie przyjechało kilkanaście samochodów, również dość nowych G-Klas i zrobiło się nieprzyjemnie, dopiero jak zobaczyli że trzymam córkę a ta robi dwójkę to się pośmieli i poczekali spokojnie aż sobie pojedziemy. Tym razem się upiekło - ale więcej nie robiłem takich numerów i jednym skokiem wróciłem do Czarnogóry.

Miałem jednak wrażenie że te twardziele są dość czuli co do dzieci, bo gdy lokalny mafiozo na pięknym błyszczącym Harleju został zaczepiony przez moja córkę która zrobił ręką gest przegazówki (na jakiejś bajce to widziała chyba) to się roześmiał wraz z całą okolicą i przegazował aż córka piszczała z radochy :) Taki miły epizod.
@cooler, nie jestem dealerem ani żadnym mafiozem ale miałem tam najlepsze wakacje od lat. Wiekszosc czasu spedzilismy na dzikich plazach w srodkowej Albanii. Tak Ksamil i Volora mi sie nie spodobały ale wioseczki byly super. Do tego wspaniałe góry i bardzo duzo tras zrobionych w interiorze. Do tego przemili ludzie. Jeździmy od 25 lat autem na poludnie Europy, to były jedne z ciekawszych wakacji jakie mielismy. Cenowo znośnie (nie jest tam juz tanio ale moim zdaniem bezpiecznie jesli umiesz jeździc jak tubylcy :)

cooler

Pionier e-mobilności
@cooler, nie jestem dealerem ani żadnym mafiozem ale miałem tam najlepsze wakacje od lat. Wiekszosc czasu spedzilismy na dzikich plazach w srodkowej Albanii. Tak Ksamil i Volora mi sie nie spodobały ale wioseczki byly super. Do tego wspaniałe góry i bardzo duzo tras zrobionych w interiorze. Do tego przemili ludzie. Jeździmy od 25 lat autem na poludnie Europy, to były jedne z ciekawszych wakacji jakie mielismy. Cenowo znośnie (nie jest tam juz tanio ale moim zdaniem bezpiecznie jesli umiesz jeździc jak tubylcy :)
Żeby nie było: mi się tam widoki w interiorze bardzo podobały, ale ten zajazd na parking dał mi do myślenia że to jednak nie jest do końca cywilizowany kraj.

CODI

Fachowiec
Polecam słony zalew Nartec i dobrą lornetkę aby poobserwować flamingi a pozniej podjechać na Hidrovor i tam spedzic dzień na dziewiczej plaży. Ja moim czołgiem bez 4WD dałem radę ją całą przejechac wiec moze i elektryk z AWD da radę. Polecam Zvernec i plaze Dhalan. Duzo ludzi rozbija sie tam na noc. Bardziej skomercjalizowany ale wciaz fajny Orikum z mozliwoscią wypozyczenia lodzi i popłyniecia na wyspe Sazan i półwysep z jaskiniami. Obok na terenie wojskowym pozostałosci starożytnego miasta rzymskiego (jakies grosze dac w lape straznikowi i macie godzine dwie pozanawiania historii. Wielki figowiec obok i wyzerka za darmo :)). Dhermi z super krystaliczną i zimna wodą w Potamo (biją tam zrodła z gór w zatoce). Z Dhermi do Gjirokastry nie jedzcie na około przez Ksamil a przez góry przez Nivice (piekny kanion, niedrogi kemping obok). Genilane widoki, droga w duzej mierze wyremontowana. Zwykłe auto da rade ale bywa stromo. Girokastra obowiazkowa. W sezonie duzy ruch i wiele plaz szczegolnie te najładniejsze obstawione lezakami ceny nie urywaja głowy. Ksamil dla mnie zbyt ludny i komercyjny ale plaze poza miastem sa tez fajne np Manastirik. Butrint tez do obejrzenia. Poza sezonem szczególnie w czerwcu jest wciaz zielono mniej ludzi i tubylcy chetniejsi do współpracy. Minus to duzo smieci (ale to problem we wszystkich okolicznych krajach), sporo wałęsających się psów (ale nigdy nie spotkalismy sie z problemami) i różnych innych zwierząt na drogach. A to owce albo kozy czy inne krowy no na Zwernecu.
Na słupki elektryczne nie zwracałem uwagi ale wiem ze był przy głównym deptaku we Wlorze zapewne AC i widziałem po drodze na nowszych stacjach podwójne DC. Wacha, olej i LPG co chwila bo stacji jest opór.

consigliero

Pionier e-mobilności
W 2021 pojechaliśmy do Chorwacji ale przez Serbię, Macedonię, Albanię i Czarnogórę, ale nie wstępowaliśmy nad morze. Za to kiedyś popełniliśmy taki wyjazd rodzinny na plażę w Albanii

https://photos.app.goo.gl/UrouKPABgpaF5YjN7

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Albania jest super. MNE też. Wprawdzie te 10 lat temu było tam jeszcze fajniej, ale to ogólny trend. No i nie jestem przekonany czy Polska to szczególnie bardziej cywilizowany kraj.
Adriatyk jest fajny, ale prawdziwe Bałkany to są w górach. Wspomniany wcześniej Durmitor i okolice, w Albanii Teth (niestety dostępne już asfaltowo) i Góry Przeklęte. Przejedź się SH20 i SH21.
W tym pięknym kraju górale nie blokują wjazdu na świętą górę (wysokosc prawie jak Rysy https://maps.app.goo.gl/m2PokKnLeh3taJqR8?g_st=ic), choć TM3 Perf to niekoniecznie…

Lokalna mafia też chyba ma różne oblicza - jak podjechaliśmy na dziką plażę w ok. Sarandy, rezydenci nieoficjalnego “beach baru” powiedzieli że spokojnie możemy rozbić namioty na plaży i nikt nam nic nie zrobi. Potem do “beach baru” poszliśmy na kawę i bezczelnie nie skorzystaliśmy z oferty dymka czy innych dodatków, to się obawiałem trochę czy się obudzę w tym samym miejscu z obiema nerkami, ale do dziś wszystko ok. Rano znów kawka i się dowiedziałem dlaczego całą noc jakiś statek pływał wzdłuż brzegu: greccy pogranicznicy pilnują trasy na Korfu bo to popularny szlak przemytu ….

Także z Albanią jak z Teslą - jednemu pasuje, innemu nie 😉

PS
Z Kotoru koniecznie wyjazd drogą P1 (serpentyna z punktami widokowymi, np. https://maps.app.goo.gl/njkrmoxF9cg1WTaa7?g_st=ic)