Romek Skoda Enyaq

Halczyn

Zadomawiam się
Czesc, jak oceniasz Skode? Plusy ,minusy? Kilka tygodni temu przejechalem w ramach jazdy probnej. Pierwsze wrazenia pozytywne- duze , przestronne, wygodne auto. Z minusow "na start" to lagi tego systemu multimedialnego

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Cześć wszystkim , jestem Romek
Użytkuję Skodę Enyaq od trzech lat oraz dostawczego Peugeota E Partnera
Chętnie podzielę się z innymi swoimi doświadczeniami
Cześć Romek, dawaj jak najwięcej info. Jaki przebieg? Zużycie miejskie, autostradowe, subiektywne odczucia co do hałasu, komfortu itp. Czy były jakieś awarie? Co jest fajne, a co wkurza?

Za jakiś czas może będzie konieczność zakupu SUVa, a Enyaq od początku mi się nawet podobał. Chętnie poczytam co i jak.

Romek Enyaq

Zadomawiam się
Powiem wam, że auto jest naprawdę warte zainteresowania jeżdżę już trzy lata żadnych awarii je3dynie gumy wycieraczek do wymiany ale to eksploatacyjna sprawa system multimedialny parę razy się wieszał ale wszystko szybko wracało do normy. przejechałem 30 tysięcy i nic się nie dzieje bo tak naprawdę to tam nie ma się co psuć.
Z ważnych rzeczy to zużycie dość umiarkowane średnio 17,2 kWh/100km warto dodać, że przy prędkościach 160km/h wzrasta do 29kWh/100km ale jadąc spokojnie czyli autostradą 100-110 a na pozostałych drogach tak jak przepisy pozwalają to zużycie oscyluje w granicach 15kWh/100km. i to nie jest ściema tylko udokumentowane oczywiście w warunkach letnich zimą wzrasta do 22kWh/100km.
Podsumowując ja jestem zadowolony.
Auto niezawodne
Zasięg około 400km bateria 62kWh
Ja jestem zadowolony z wyboru
Koszty ładowania w domu zerowe z ładowarką, która była gratis przy zakupie 11kWh na 230V i na 3 fazy
z wymienną wtyczką.
w domu ogniwa 8kwp co daje darmowe ładowanie dwóch aut bo mam jeszcze dostawczego Peugeota E partnera z ładowarką ścienną.
A jak jeżdżę poza domem w trasę to mam możliwość ładowania w różnych punktach wtedy zmieniam abonament u operatora i też idzie wytrzymać, zresztą 90% jazdy mam wokoło komina zresztą jak większość ludzi.
Byłem Skodą już parę razy za granicą zarówno w Niemczech, Czechach, Holandii, nigdy mnie nie zawiodła
Mogę śmiało powiedzieć warto było kupić.
Koszty serwisowe 0 przy wykupionej wydłużonej gwarancji
Pozdrawiam

Romek Enyaq

Zadomawiam się
Powiem wam, że auto jest naprawdę warte zainteresowania jeżdżę już trzy lata żadnych awarii je3dynie gumy wycieraczek do wymiany ale to eksploatacyjna sprawa system multimedialny parę razy się wieszał ale wszystko szybko wracało do normy. przejechałem 30 tysięcy i nic się nie dzieje bo tak naprawdę to tam nie ma się co psuć.
Z ważnych rzeczy to zużycie dość umiarkowane średnio 17,2 kWh/100km warto dodać, że przy prędkościach 160km/h wzrasta do 29kWh/100km ale jadąc spokojnie czyli autostradą 100-110 a na pozostałych drogach tak jak przepisy pozwalają to zużycie oscyluje w granicach 15kWh/100km. i to nie jest ściema tylko udokumentowane oczywiście w warunkach letnich zimą wzrasta do 22kWh/100km.
Podsumowując ja jestem zadowolony.
Auto niezawodne
Zasięg około 400km bateria 62kWh
Ja jestem zadowolony z wyboru
Koszty ładowania w domu zerowe z ładowarką, która była gratis przy zakupie 11kWh na 230V i na 3 fazy
z wymienną wtyczką.
w domu ogniwa 8kwp co daje darmowe ładowanie dwóch aut bo mam jeszcze dostawczego Peugeota E partnera z ładowarką ścienną.
A jak jeżdżę poza domem w trasę to mam możliwość ładowania w różnych punktach wtedy zmieniam abonament u operatora i też idzie wytrzymać, zresztą 90% jazdy mam wokoło komina zresztą jak większość ludzi.
Byłem Skodą już parę razy za granicą zarówno w Niemczech, Czechach, Holandii, nigdy mnie nie zawiodła
Mogę śmiało powiedzieć warto było kupić.
Koszty serwisowe 0 przy wykupionej wydłużonej gwarancji
Pozdrawiam
I jeszcze dwa słowa o ładowaniu w domu przy trzech fazach w godzinę ładuje około 11kWh czyli od 20 do 80% niecałe trzy i pół godziny
na szybkich ładowarkach 30-40 min

Romek Enyaq

Zadomawiam się
I jeszcze dwa słowa o ładowaniu w domu przy trzech fazach w godzinę ładuje około 11kWh czyli od 20 do 80% niecałe trzy i pół godziny
na szybkich ładowarkach 30-40 min
i dołączam zużycie na trasie Łódź-Warszawa parę dni temu

Attachments

• -2379335438862167321.jpg
    -2379335438862167321.jpg
    139,2 KB · Liczba wyświetleń: 56

viallos

Pionier e-mobilności
i dołączam zużycie na trasie Łódź-Warszawa parę dni temu
Nie no trochę przesadziłeś... ja jadę tą trasę bardzo często do rodziny i robię ją w 1h15min przy średniej minimum 100km/h i zużyciu jakieś 21kWh.
A2,A1 i kawałek S8 na Wro