a w zoe:
rozdział 2.6 i 5.21
rozdział 2.6 i 5.21
Last edited:
A wiesz, że nie przeczytałeś na co odpowiadasz?a wiesz że mylisz fiuta z palcem?
To że w Twoim nie ma, nie oznacza, że w żadnym.w volvo odblokowujesz mechaniczną blokadę wybieraka skrzyni biegów a w elektryku nie ma czegoś takiego w postaci mechanicznej
nie wiem jak jest w moim, wiem jak tobyło w kilku innych ktorych części walały mi się po biurkuTo że w Twoim nie ma, nie oznacza, że w żadnym.
Dlatego pytam w jakich jest.
Ciekawe. Tak czy inaczej przy linkach i mechanicznej dźwigni to faktycznie może zadziałać. Ale w dzisiejszych czasach już nawet spaliniaki z automatem coraz częściej mają wybierak elektroniczny.Tutaj jest odpowiednik tej czynności w volvo:
Wyłączanie automatycznej blokady dźwigni skrzyni biegów | Skrzynia biegów | Uruchamianie silnika i jazda | S90 2019 Early | Pomoc Volvo
Gdy w samochodzie brak zasilania, automatyczna blokada dźwigni skrzyni biegów może zostać pomimo tego wyłączona.www.volvocars.com
Jasne, wiadomo.Ciekawe. Tak czy inaczej przy linkach i mechanicznej dźwigni to faktycznie może zadziałać. Ale w dzisiejszych czasach już nawet spaliniaki z automatem coraz częściej mają wybierak elektroniczny.
Kryterium miałby być podkręcony tytuł, czy nie klikać nic gdzie mówią o problemach z elektrykami?
Bo jeśli chodzi Ci o to, że to filmik elektohejtera, to jesteś w błędzie, gość sam ma m.in. Zoe i sobie chwali jazdę na prądzie.
Czyli jak się da, to i ze skrzynią sterowaną elektrycznie powinno się dać.Da się. Tak jak pisałem - miałem taki dynks w citroenie. Trzeba było przebić gumową zaślepkę, wsadzić tam pokrętło i kręcić aż hamulec się zwolni.
Nie, to zupełnie inna bajka. Tak jak pisałem - elektryczny ręczny działa tak, że nadal są linki idące do tylnych zacisków. Tylko że silniczek elektryczny napina te linki. No i zamiast kręcić silniczkiem możemy je napiąć kręcąc ręcznie. W przypadku elektronicznej blokady przekładni jest to zapadka w środku przekładni sterowana przekaźnikiem. Jeśli nie ma prądu to nie ma co ruszyć tej zapadki. Musiałbyś mieć zapadkę sterowaną mechanicznie (tak jak to było kiedyś), ale wtedy znowu mocno komplikuje się konstrukcja, bo musiałbyś jakoś wyprowadzić sterowanie zapadki na zewnątrz przekładni, uszczelnić to wyjście, do tego musiałoby być rozłączane, żeby nadal działało elektroniczne blokowanie gdy sterujesz 'normalnie', joystickiem. Wszystko jest do zrobienia, da się, ale nie byłoby to ani łatwe ani tanie ani niezawodne.Czyli jak się da, to i ze skrzynią sterowaną elektrycznie powinno się dać.
Z dokładnie tych samych powodów.