Rozładowanie aku 12V po rozładowaniu aku trakcyjnego

p0li

Pionier e-mobilności
otworzenia maski, i dorwania się do aku 12V - Tesla zapunktowała u mnie że hej :)
a to nie ma tak kazdy elektryk? u mnie normalnie moge otworzyc mastke i akku 12V jest na wierzchu

Michal

Moderator
W TM3 akku jest pod maską nad bagażnikiem i otwieranie tylko elektryczne z poziomu ekranu albo aplikacji - nie ma dźwigni.

JareG

Pionier e-mobilności
a to nie ma tak kazdy elektryk? u mnie normalnie moge otworzyc mastke i akku 12V jest na wierzchu
W e-Soul'u jest tak samo - ale Tesla ma inaczej. A w tym przypadku jak sądzę chodziło o to, że bez prundu nie dostaniesz się do Tesli, a tam maskę otwiera się na ekranie :) Na szczęście zrobili mechaniczne otwieranie, ino że pochowane (są dwie lineczki, każdą trzeba najpierw 'wygrzebać', a potem pociągnąć.
W e-Soul'u jest grot w kluczyku (ale trza mieć igłę, albo takie coś do wysuwania tacki z kartą ze smartfona), i zamek ukryty pod zaślepką.. a potem już normalna dźwignia z linką do zamka maski. A aku 12V jest całkowicie na wierzchu.. bo w Tesli jest zakopany pod plastykami.

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
W TM3 akku jest pod maską nad bagażnikiem i otwieranie tylko elektryczne z poziomu ekranu albo aplikacji - nie ma dźwigni.
A może sprawdźcie sobie czy nie ma jak w S z 2016 - dwie ukryte lineczki do otwarcia maseczki.. 🤣 przydatna rzecz jak sądzę

Pozdrawiam

Michal

Moderator
A może sprawdźcie sobie czy nie ma jak w S z 2016 - dwie ukryte lineczki do otwarcia maseczki.. 🤣 przydatna rzecz jak sądzę
Nie ma linek - sprawdzałem jak mi padł akku 12V w 01.2021. Da się otworzyć ale trzeba mieć booster.

JareG

Pionier e-mobilności
Nie ma linek - sprawdzałem jak mi padł akku 12V w 01.2021. Da się otworzyć ale trzeba mieć booster.
Tzn. nie ma żadnej możliwości otwarcia maski i dorwania się do aku? Wow!
.. może jakiś plus i minus wyprowadzony na zewnątrz?

Pozdrawiam

p0li

Pionier e-mobilności
popatrzyłem jak jest u mnie w karcie ratunkowej opisane:

można holować ale z przednimi kołami w górze albo na lawecie

JareG

Pionier e-mobilności
można holować ale z przednimi kołami w górze albo na lawecie
A c4 ma napęd na przód..? Bo wtedy zgadza się, można tak holować - ale to się tyczy każdego auta - i jest jeszcze do takiego holowania tzw. motylek.. kiedyś kolega na motylku ciągnął do Krakowa z Mazur jakiegoś kumpla, ze 120km/h zasuwał.. motylek prawie leciał 🤣
A co do lawety, to nie każda się nadać może - nie może być za lekka, bo elektryki są ciężkie..

Pozdrawiam