Rozterki nowego użytkownika - 1F vs 3F a typ2

BlackandWhite

Zadomawiam się
Elektryk po lekturze, wszystko co napisane w instrukcji się zgadza. Jeżeli producent sam napisał że ma problem z upływem prądu i nakazuje takie działanie to może tak spróbować?

BlackandWhite

Zadomawiam się
Teraz nawet na 8A się zawiesiła ładowarka 😬

Attachments

• IMG_20240203_153046.jpg
    IMG_20240203_153046.jpg
    1,8 MB · Liczba wyświetleń: 24
  • IMG_20240203_153054.jpg
    IMG_20240203_153054.jpg
    2,2 MB · Liczba wyświetleń: 24

Michal

Moderator
No to całkiem do bani - nie dość, że zabezpieczenie przed upływem prądu jest słabe, to jeszcze trzeba je wyłączyć :p

Przestroga dla innych, żeby nie oszczędzać tak bardzo na EVSE.

Grooby78

Zadomawiam się
Różnicówka w rozdzielni Ci nie wywala?
Też mam wallbox Fayree z wewnętrzną roznicowką i nic takiego się nie działo. Początkowo wywalało mi roznicowkę w rozdzielni, ale to był błąd podłączenia, elektryk poprawił i wszystko gra. Ogólnie to trochę dziwne, że wewnętrzne zabezpieczenie wyrzuca.

BlackandWhite

Zadomawiam się
Podłączenie elektryczne w 100% dobre. Duża ekipa montuje PV, także u mnie oraz niejedną ładowarkę. Nie wiem jakiej masz mocy, ale zauważyłem po opiniach na Ali, że nie mieli problemu właśnie z słabszymi. Sam producent jak widać odpisał, że o ich produkt ma problem i co należy zrobić. Zresztą jeżeli będzie coś się działo, mam prawo zwrotu lub reklamacji, gdzie otwarcie ładowarki mam potwierdzone od nich w korespondencji.

Last edited:

nabrU

Moderator
Nie znam tego EVSE i Twojej instalacji elektrycznej, ale gdyby mi producent powiedział, że mam wyłączyć jakiekolwiek zabezpieczenie w przypadku kiepskiego działania, to bym takie coś zwrócił. Zoe i dom pewnie są droższe / ważniejsze (nie wspominając o użytkownikach) niż kiepskiej jakości EVSE (wszystko przy założeniu, że instalacja el. / rozdzielnia OK)

Ev3

Pionier e-mobilności
No to całkiem do bani - nie dość, że zabezpieczenie przed upływem prądu jest słabe, to jeszcze trzeba je wyłączyć :p

Przestroga dla innych, żeby nie oszczędzać tak bardzo na EVSE.
Dobrze pamiętam że to dla Zoe?
Ono jest mocno wybredne.
Też miałem tego typu jazdy.

Tyle że u mnie w ogóle nie ruszało ładowanie, ale była to bardziej wymagająca wersja (ładowarka 40 kW).
Przetestowałem kilka evse, bez rezultatu.

W końcu pojechałem do sprzedawcy posiadającego kilka evse i kupiłem tą, które z Zoe ruszyła.

Kupowanie evse przez ali to słaby pomysł, właśnie dlatego, że w razie czego zero wsparcia.
Lepiej dołożyć kilka stówek i kupić w Polsce i w sklepie stacjonarnym.
Dla Zoe w szczególności.

P.S.
Sprawdź uziemienie - Zoe lubi dobre...