Rozwój SuC w Polsce

kiki111

Fachowiec
Teoretycznie dla grupy III OSD ma 60 dni na wydanie warunków i teoretycznie nie może odmówić przyłączenia. Wiem że na północy odmowy raczej się nie zdarzają, gorzej czasem bywa z tym co jest zapisane w warunkach.
Nie bardzo trafiony jest argument o rezerwacji mocy, jeśli ktoś dostał warunki to temat dalej nie istnieje dopóki nie podpisze umowy, a umowa go zobowiązuje do działania. To że gdzieś jest blisko stacja trafo nic nie oznacza chyba że masz na myśli GPZ. Dla takich mocy zawsze przyłączasz się do średniego napięcia i wiąże się to z budową nowej stacji (własność OSD lub abonenckiej). No a że tyle to trwa - takie mamy prawo w Polsce - temat rzeka.

Pepek

Posiadacz elektryka
Teoretycznie dla grupy III OSD ma 60 dni na wydanie warunków i teoretycznie nie może odmówić przyłączenia. Wiem że na północy odmowy raczej się nie zdarzają, gorzej czasem bywa z tym co jest zapisane w warunkach.
Nie bardzo trafiony jest argument o rezerwacji mocy, jeśli ktoś dostał warunki to temat dalej nie istnieje dopóki nie podpisze umowy, a umowa go zobowiązuje do działania. To że gdzieś jest blisko stacja trafo nic nie oznacza chyba że masz na myśli GPZ. Dla takich mocy zawsze przyłączasz się do średniego napięcia i wiąże się to z budową nowej stacji (własność OSD lub abonenckiej). No a że tyle to trwa - takie mamy prawo w Polsce - temat rzeka.
Ta, z tym trafo, to było uproszczenie, chodziło mi ogólnie o punkt przyłączenia.
Z tą rezerwacją to tylko powtarzałem co kiedyś mówił gdzieś u kogoś na YT jakiś ziomek z GW (chyba to było w Globenergii, ale może u jakiegoś youtubera, nie mogę teraz znaleźć). On twierdził, że jak ktoś pierwszy złoży o warunki to OSD wydając zgodę dla kolejnej osoby składającej wniosek o warunki w tym samym miejscu już odmówi (jeśli nie ma warunków na oba przyłącza). A tamta pierwsza osoba ma dopiero ileś tam czasu na podpisanie umowy i ogarnięcie tematu, więc dopóki nic nie zrobi, to czas leci, a dane warunki są w ten sposób "zblokowane". Chyba, że to ja coś źle zrozumiałem. :)
A co do prawa u nas - no niestety w wielu branżach mamy skostniałą biurokrację, co przy dodatkowej niepewności władz często różne firmy zniechęca od inwestycji. :(

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Warunki przyłączenia są zwykle wazne 2 lata.
Ale podpisanie umowy przyłączeniowej kasuje termin unieważnienia warunków.
Jeśli np. harmonogram prac przewiduje gotowość obu stron do przyłączenia po 3 latach to co najmniej tyle potrwa blokada dla innych klientów.

Maruda

Zadomawiam się
Na imprezie rozmawiałem z człowiekiem który od kilku miesięcy zajmuje się rozbudową sieci w firmie E która jest częścią koncernu O... Powiedział że odbiory UDT to idą w terminach urzędowych (przynajmniej w jego rejonie) - mają 30 dni a on najczęściej ma wizje ok 14 dnia... Inny problem to czas oczekiwania na przyłącze, bywa że mimo że ładowarkę stawia jedna firma (E) to dział przyłączy ma wywalone i traktuje jak obcego i zasłania się terminem 2 lat na wykonanie. BYwa też że gmina stawia ładowarkę przy chodniku którego jest właścicielem ale parking przy drodze jest w zarządzie dróg wojewódzkich i problemem jest wymalowanie kopert bo to trzeba robić za ich zgodą i projekt oznakowania poziomego (to dotyczy konkretnych przypadków gdzie to miejsce należy do drogi) Pomijam słynne wymalowanie miejsc na klepisku ostatnio. Generalnie mają dużo projektów w realizacji i przygotowaniu ale tu problem deczko jest operator O... i jego ceny. Słyszałem też od innego kolegi że Dino będzie wchodziło w ładowarki a że jest jednym z większych producentów zielonej energii (panele na dachach marketów) to może ceny będą konkurencyjne... a przynajmniej jak w Lidlach a nie Biedronkowa ;-) Czas pokaże.

nabrU

Moderator
Słyszałem też od innego kolegi że Dino będzie wchodziło w ładowarki a że jest jednym z większych producentów zielonej energii (panele na dachach marketów) to może ceny będą konkurencyjne... a przynajmniej jak w Lidlach a nie Biedronkowa ;-) Czas pokaże.

A od kiedy ilość paneli na markecie ma wpływ na cenę ładowania DC?

kiki111

Fachowiec
To tak bardziej optymistycznie: gdzieś mi mignął przetarg na 1,2MW w Leborku, wyglądało na teslę ale lokalizacja wskazuje parking ALDI.

Pepek

Posiadacz elektryka
A od kiedy ilość paneli na markecie ma wpływ na cenę ładowania DC?
Patrząc na moje okolice (trójmiasto) to jeśli ma wpływ to chyba właśnie negatywny. :p Co druga biedronka ma panele na dachu, a cena u nich na stacjach PowerDot mocno niebiedronkowa. :) Natomiast lidle bez paneli, a cena ok (jeszcze ciągle darmowo :D ).

nabrU

Moderator
K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
A Dino czasem nie miało wchodzić w mini stacje paliwowe przy każdym sklepie?