Ryczałt w działalności gospodarczej związanej z oprogramowaniem

Michal

Moderator
Temat może mało związany z samochodami elektrycznymi ale trochę tak i pomyślałem, że komuś może się przydać takie info.

Jeśli prowadzicie działalność gospodarczą i zajmujecie się oprogramowaniem to od nowego roku opodatkowanie ryczałtem wyniesie 12% zamiast 15% i może się to okazać korzystniejsze od podatku liniowego 19%.

Przy okazji samochodów jest jeszcze taki bonus, że przy ryczałcie i sprzedaży środka trwałego płaci się tylko 3% podatku zamiast 19%, więc nie jest aż tak strasznie z tym wyciąganiem auta z leasingu ;)

Ostatnia już sprawa związana z samochodami - jeśli macie finansowanie w PKO leasing, to jutro jest ostatni dzień, na skrócenie umowy jeszcze w tym roku.

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Tak, wszystko każdy musi sam policzyć. U mnie prawie 100% idzie jako ipbox, więc mam łatwiej. A ewidencję i tak prowadzę dla zleceniodawcy, więc zero dodatkowej pracy.
A opiszesz w odpowiedzi na moje pytanie, co i kiedy można?

vwir

Pionier e-mobilności
A opiszesz w odpowiedzi na moje pytanie, co i kiedy można?
Musisz poczytać. Nie pamiętam już wszystkich przypadków, z tego co pamiętam to musisz przenosić wszystkie prawa autorskie na zleceniodawcę. Najlepiej jest wystąpić o indywidualna interpretację. Ja to robiłem już chwilę temu, więc nie pamiętam detali.

Tylko AFAIK IPBOX jest defacto zwrotem podatku więc w ciagu roku i tak płacisz zaliczki pod 19% a dostajesz return po rozliczeniu rocznym.
Każdy musi sobie odpowiedzieć na pytanie czy lepiej zapłacić 12% na ryczałcie czy 19% na liniowym i na koniec roku dostać 14% z powrotem.

Cav

Pionier e-mobilności
z tego co pamiętam to musisz przenosić wszystkie prawa autorskie na zleceniodawcę.
I wtedy można?
Rozumiem że to dotyczy jdg?
Każdy musi sobie odpowiedzieć na pytanie czy lepiej zapłacić 12% na ryczałcie czy 19% na liniowym i na koniec roku dostać 14% z powrotem.
A jak przerabiasz temat, to jaka będzie składka zdrowotna przy takim ipbox?
Pełna, od całego dochodu?

Bo przy ryczałcie z tego co pisano to powinna być niższa?