S19 i inne pustynie

plazmid

Nowy na Forum
Cześć!

Będzie fajny post powitalny, bo od razu brzmiący jak marudzenie, ale to bardziej pytanie o perspektywy... a może i prośba o porady, jak jeździć efektywniej.

Wersja tl;dr - ktoś coś słyszał o perspektywie rozwoju ładowarek na MOPach między Warszawą i Lublinem oraz Lublinem i Rzeszowem? Ostatnie artykuły widziałem w lutym i po tym raczej ni widu ni słychu, ale może ktoś z kolegów coś wie.

Jeżdżę sobie ID.4, zaś spaliniaka już od dawna nie mam. W Warszawie i okolicach, wiadomo, poezja. Latem w sumie też, za to BARDZO często poruszam się trasą pomiędzy Warszawą, a głębokim Podkarpaciem i z powrotem. Średnio co 2 tygodnie. Z dziećmi, latem, coś cudownego, bo wymagają sporo postojów, a po drodze zawsze można zahaczyć o hotel w Rykach i gospodę w Nisku i to są kapitalne punkty postojowe.

Zimą... mógłbym niby dojechać na tych samych ładowaniach, ale zaczyna być trochę groźnie, bo niby ABRP pokazuje, że dojadę sobie do Niska na 6-8%. No i może mam małe doświadczenie, bo raptem zrobiłem 20k km po polskich trasach, ale wokół chyba trochę za duża pustynia, by czuć się komfortowo, rozładowując się tak w ciemno. I zaczyna się ładowanie na nieoptymalnej krzywej, ciśnięcie pod 100%, żeby mieć "w razie W" zapas. Alternatywnie zjazdy z Ski do Lublina, Krasnika, Rzeszowa. Unika się wtedy sytuacji podbramkowej, ale same ładowarki w różnych miejscach... raz trafiłem w niedzielę pod pusty Salon Volvo, więc i tak trzeba było jechać na ce pe en, na siku, bo nic dookoła.

I mógłbym odpalić się z malkontenctwem, że ta elektromobilność to najgorsza na świecie, ale w gruncie rzeczy... kilka zadaszonych ładowarek na dowolnym MOPie między Wawą i Lublinem. Kilka na dowolnym MOPie między Lublinem a Rzeszowem i nagle ta trasa z nieznośnej, zmieniłaby się w absolutnie przyjemną i komfortową. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki.

Czy ktoś z Was się orientuje jak tam z realizacją planów? Bo o planach budowy punktów w Obrokach i którejś z wcześniejszych miejscowości, słyszałem, ale czy to ma szansę się odpalić jeszcze w przyszłym sezonie?

Ew. z chęcią posłucham, czy macie jakieś ulubione punkty postojowe na tej trasie. Możliwie chciałbym unikać zjazdów do miast i jakby jeszcze udało się połączyć ładowanie autka z siku, to ho ho ;).

Gilim

Zadomawiam się
Na obecną chwilę masz tylko Orlen na MOP Wola Korycka a tak to faktycznie pustynia i jazda na lekkim stresie bo „powinno się udać ale…”

sh95

Entuzjasta elektromobilności
Ekoen wygrał ostatnio na S19 przetarg na instalacje ładowarek na MOP Janów Lubelski - po obu stronach. W założeniu mają termin do końca 2026, jeśli się moc znajdzie. Powinni tam dać minimum 400kW, czyli może to być 2x200kW, ale znów zależnie od mocy, mogą dać więcej.
Drugie miejsce to na S17 jest MOP Niwa Babicka kierunek Rzeszów. Warunki te same.

plazmid

Nowy na Forum
Dzięki za miłe przyjęcie i za pomoc :). Właśnie takich informacji szukałem. Myślę, że sobie po prostu cierpliwie poczekam, natomiast kolejne sezony, by nie kusić losu, ogarnę poprzez kierunek Świętokrzyski, gdzie już teraz jest bardzo sensowna infrastruktura i trasa bardziej łaskawa dla akumulatora, choć może i droga trochę dłuższa.

Sliszue

Zadomawiam się
Jeśli bierzesz pod uwagę kierunek Świętokrzyski to w ciągu kilku tygodni powinien wlecieć jeszcze Greenway Aldi Skarżysko Kamienna co najmniej 3x400kw na ul. Popiełuszki 10 jeśli wierzyć oficjalnej komunikacji firmy.