Samochód w kredycie, a cesja na rzecz NFOŚiGW

OldSeb

Posiadacz elektryka
Jednak wybrałem kredyt samochodowy w velobanku. Dla osób które tak jak ja nie znalazły nigdzie informacji, w umowie z bankiem jest informacja, że bank udzieli w osobnym dokumencie zgody na dokonanie częściowej cesji praw z umowy AC do wysokości dotacji na rzecz NFOŚiGW.
Dzięki za info, pewnie mi się przyda. Nie orientujesz się czy tę cesję na rzecz NFOŚiGW to można dopisać do polisy później czy trzeba jakoś w momencie kupowania polisy ? Normalnie jak się kupuje polisę to w momencie jej wykupowania umieszczę się info o cesji na rzecz banku a przecież wniosek o dotację składa się już po ubezpieczeniu auta.

DamianEV

Zadomawiam się
To jeszcze przede mną, ale pewnie po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku przez NFOŚIGW, występuje się z prośbą do banku o zgodę i poprzez aneks dopisuje dodatkowo fundusz jako cesjonariusza na kwotę dotacji.
Po otrzymaniu dotacji bank chce aby tymi pieniędzmi dokonać nadpłaty kredytu, co i tak zresztą było w planie.

p.j.s

Fachowiec
Dzięki za info, pewnie mi się przyda. Nie orientujesz się czy tę cesję na rzecz NFOŚiGW to można dopisać do polisy później czy trzeba jakoś w momencie kupowania polisy ? Normalnie jak się kupuje polisę to w momencie jej wykupowania umieszczę się info o cesji na rzecz banku a przecież wniosek o dotację składa się już po ubezpieczeniu auta.
Cesję praw z polisy na podmiot trzeci można dopisać do dokumentu polisy w dowolnym momencie. Nawet jak na polisie będzie adnotacja o cesji to czasami niektóre podmioty wymagają jeszcze dodatkowego dokumentu z podpisem ubezpieczyciela o przyjęciu do wiadomości cesji.

paula.k

Nowy na Forum
Cesję praw z polisy na podmiot trzeci można dopisać do dokumentu polisy w dowolnym momencie. Nawet jak na polisie będzie adnotacja o cesji to czasami niektóre podmioty wymagają jeszcze dodatkowego dokumentu z podpisem ubezpieczyciela o przyjęciu do wiadomości cesji.
Tutaj akurat fundusz pozwala na:
- wzmiankę w polisie,
- aneks do polisy,
- pismo z TU potwierdzające przyjęcie do wiadomości ustanowienie cesji.
Wiem, bo jesteśmy w trakcie :)