SEPLOS Bateria 30kwh Chiny

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Witam,

Jak wspominałem w temacie budowania zestawu PV z opcją magazynu energii, rozszerzam wątek tutaj w temacie samej baterii.

Skontaktowałem się z producentem SEPLOS, jest to kolejny klon firm takich jak, Glly czy EG4 itp. Konstrukcyjnie są one bardzo zbliżone i nadają się do integrowania z większością inwerterów hybrydowych.
Link:
https://www.seplos.com/sale-14240025-seplos-pusung-s-30kwh-battery-storage-system.html

Na ten moment dostałem od nich ofertę na 7780USD za model których dałem link. Jest to oczywiście wartość netto do której należy dodać cło oraz VAT.

Po dzisiejszym kursie USD wychodzi koło 34600PLN co daje 1150PLN/netto za 1kWh, moim zdaniem cena rewelacyjna.

Nie znam do końca szczegółów cła. Poszperałem na szybko internety i dorwałem artykuł który troche enigmatycznie traktuje temat ale z podanych przykładowych produktów zakładam że taka bateria może być porównana do hulajnogi elektrycznej na którą jest 6% cła.

Przy tych założeniach mamy wartości na poziomie:
Netto - 34600PLN
Cło 6% - 2076PLN
VAT 23% - 7958PLN

Razem brutto z odbiorem własnym z portu: 44634 PLN (1487PLN/1kWh).

Attachments

• Seplos30kWh_Wycena.JPG
    Seplos30kWh_Wycena.JPG
    106,1 KB · Liczba wyświetleń: 17
Last edited:

Olecki

Pionier e-mobilności
Bateria z demontażu, gość ma jeszcze baterie z innych elektryków. Albo z demontażu rozbitków albo z takich co zmieniły właściciela ale na początku przyjmijmy że są z legalnego źródła.

JareG

Pionier e-mobilności
Bateria z demontażu, gość ma jeszcze baterie z innych elektryków. Albo z demontażu rozbitków albo z takich co zmieniły właściciela ale na początku przyjmijmy że są z legalnego źródła.
No ma jeszcze od EV6, i jeszcze jakieś..
BTW: Byłby ktoś chętny na zakup połowy? :D

EDIT: Facet jest z (okolic) Płocka.. podobnież to jak Gniezno i okolice, czyli kombinatorstwo zmaksymalizowane.. ale niedaleko ode mnie - chyba zrobię sobie wycieczkę, przy okazji podładuję się za free na Kauflandzie 🤣

Pozdrawiam

Last edited:

Trapp

Zadomawiam się
Falowniki hybrydowe należy zgłaszać do ZE, dodatkowy problem to potencjalne problemy z wypłatami ubezpieczenia przy awarii magazynu energii bez podstawowych papierów ( samoróbka).
Bezpieczniejsze są tu LiFePO4 jako magazyn...

Trapp

Zadomawiam się
Na dzisiaj magazyny to "ziemia niczyja" dla ZE ale pewnie szybko się to zmieni
BTW - na All***o była bateria od i3 60Ah ze sprawnością 70-80% na magazyn za 12TPLN
Na Youtube gość kręci filmy o takim magzynie z falownikiem Sofar - ale jest to produkcja chałupnicza na własną odpowiedzialność bez jakichkolwiek papierów dla ZE

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
Falowniki hybrydowe należy zgłaszać do ZE, dodatkowy problem to potencjalne problemy z wypłatami ubezpieczenia przy awarii magazynu energii bez podstawowych papierów.
Jak zakładałem fotowoltaikę to zgłaszałem swój zwykły falownik (hmm.. tak sądzę, że zgłaszałem bo przecież licznik mi wymieniali..) - trzeba ten nowy, hybrydowy też zgłaszać?

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Tak - ma możliwość oddawania energii do sieci
Musi też mieć wymagane certyfikaty Nc rfg itd.
Ciekawe, czy to nie byłaby zmiana umowy czyli czy by mnie nie wycyckali z prosumenta..
Zwieksza też moc sumaryczną instalacji
? Wymiana falownika (zakładając, że moc będzie miał taką samą jak ten stary) coś zwiększa?

OK, a jakbym _dołożył_ do istniejącej instalacji ten sprzęt od Victrona? Czyli falownik zostałby stary, niehybrydowy?

Pozdrawiam

Trapp

Zadomawiam się
PGE wymaga zgłoszenia magazynu , pozostali jeszcze nie
Victron ma certyfikaty,ale PGE liczy moc sumarycznie : falownik + moc magazynu
Jeśli moc łączna będzie > mocy przyłącza to wchodzi nowy system rozliczeń i nie można wrócić do Prosumenta

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
PGE wymaga zgłoszenia magazynu , pozostali jeszcze nie
No i pięknie, u mnie rządzi Energa. Ciekawe, czy jak za jakiś czas wprowadzą zgłaszanie, to prawo zacznie u nich działać wstecz 🤣
Victron ma certyfikaty,ale PGE liczy moc sumarycznie : falownik + moc magazynu
Jeśli moc łączna będzie > mocy przyłącza to wchodzi nowy system rozliczeń i nie można wrócić do Prosumenta
Tak się zastanawiam.. co będzie gdy już samochody będą mogły (tak powieszechniej niż dziś) robić za magazyny - też będzie trzeba je zgłaszać? :D
BTW - na All***o była bateria od i3 60Ah ze sprawnością 70-80% na magazyn za 12TPLN
Na razie wymiotło, najtaniej można kupić baterię z Soul'a poprzedniej generacji (2017), 23kWh za 9900 zł - ale ona taka mało foremna, słabo widzę montaż na ścianie :D
Na Youtube gość kręci filmy o takim magzynie z falownikiem Sofar - ale jest to produkcja chałupnicza na własną odpowiedzialność bez jakichkolwiek papierów dla ZE
No i to mnie właśnie natchnęło, bo w przypadku czegoś takiego wydaje się to być najtańsze, i najmniej z tym roboty.

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Skoro zgłaszaliśmy źródła ciepła wstecznie, to pewnie pojawi się rejestr źródeł energii.
Ale to jak z TV i abonamentem , nie ma przepisów które pozwolą wejść by sprawdzić. To tylko w bardzo szczególnych przypadkach może się stać.
Czyli póki co można, bo to jest praktycznie nie do sprawdzenia. Jedynie ludzie chcący pójść do nieba aby śpiewać tam piosenki i rzucić palenie , będąc mieli z tym problem.
Niestety jako że to inwestycja długoterminowa, to wszystko może się zmienić. A że to Nasz Kraj , to raczej na niekorzyść.