Skandaliczna jakość samochodu

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
Nie zauważyłeś, że wstawiłem za zdaniem „😉”, ten symbol oznacza żart. To jest taka ikona na której jedno oko jest otwarte, a drugie zamknięte.
Rownie dobrze mozesz kogos nazwyzywac od najgorszych i wrzucic na koncu swoja ikone zartu.
Nie wiem czy zbyt rozsadne.
Jestes rozgoryczony autem - spoko, absolutnie normalna sprawa, moze trafiles na wyjatkowo felerna sztuke.
Natomiast pisanie glupot o odpadajacych kierownicach i niedzialajacych lampach etc to dno i 2m mulu imho, zartem czy nie.

krist

Posiadacz elektryka
Jaki foch, jakie kary umowne, o czym Ty piszesz?
Jest tysiac postow na internecie ludzi ktorzy nie odebrali swojego auta - nie podoba sie lakier czy brak matroxow czy brak lumbara - nie odbierasz, tracisz zaliczke (100 dolarow, 1000 koron, 500 PLN?)
Ja swoj egzemplarz obejrzalem na spokojnie przed podpisaniem czegokolwiek i jakbym mial wode w lampie to bym pracownika wysmial a nie odebral samochod. Szanujmy sie troche bo czasy komuny i maluszkow dawno minely.

O jakich zaliczkach konkretnie mowisz?
Co to znaczy odkrecanie leasingu - odstepujesz od umowy i tyle. Jakie kary masz w umowie leasingowej?
widzę że słabo się orientujesz. Otóż wyobraź sobie że wiekszość aut jest kupowana z finasowaniem, nie widać wielu osób z tobołkiem gotówki wchodzących do salonu. W momencie odbioru auta masz już podpisaną umowę z instytucją finasującą, masz wpłaconą zaliczke minimum 10-20% wartości auta, masz w ręku tablice, wieć pojazd jest już zarejestrowany, a Ty jesteś wpisany jako użytkownik. Jak strzelisz fochem że nie chcesz tego albo wogóle rezygnujesz to leasing Ci za to słono policzy.

krist

Posiadacz elektryka
Mi najpierw zaproponowali podpis, ale przeczytałem treść i uznałem, że podpisanie tego wymaga oględzin. Dostałem na oglądanie tyle czasu, ile chciałem (z zewnątrz).
Tobie odmówili oględzin, czy w ogóle o nie nie prosiłeś?
zapytałem czy możemy najpierw zobaczyć auto, powiedział ze owszem, ale tylko z zewnątrz, bez otwierania. I że i tak jeśli cokolwiek znajdę to albo usuną na miejscu albo odnotują. Więc po chwili zastanowienia: i tak wiele nie zobaczę, a (tak uważałem) nie powinno tam być nic takiego co by auto dyskwalifikowało całkowicie. Więc podpisałem.

adamjttk_1

Posiadacz elektryka
widzę że słabo się orientujesz. Otóż wyobraź sobie że wiekszość aut jest kupowana z finasowaniem, nie widać wielu osób z tobołkiem gotówki wchodzących do salonu. W momencie odbioru auta masz już podpisaną umowę z instytucją finasującą, masz wpłaconą zaliczke minimum 10-20% wartości auta, masz w ręku tablice, wieć pojazd jest już zarejestrowany, a Ty jesteś wpisany jako użytkownik. Jak strzelisz fochem że nie chcesz tego albo wogóle rezygnujesz to leasing Ci za to słono policzy.
Zaliczka to nie zadatek, jest zwrotna jezeli umowa nie dojdzie do skutku.
Powtarzam pytanie - jakie kary masz w leasingu za odstapienie od umowy?
W Norwegii jest wstepna rejestracja przed odbiorem auta natomiast jezeli go nie odbierzesz - nie ma zadnego problemu.
To jest miecz obusieczny - Tesla moze isc na skroty przy QC i sprzedazy auta ale klient moze takze w kazdej chwili sie wypiac na zakup, chocby i 2 min przed odebraniem auta. Do niedawna mogles oddac auto do tygodnia po zakupie, teraz juz chyba tego nie ma.

Rozumiem, ze nie jest to najwygodniejsze (leasing, rejestracja etc) ale nikt nikomu pistoletu do glowy nie przyklada jak konkretny egzemplarz sie nie podoba i nie zamierzasz go odebrac.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Rownie dobrze mozesz kogos nazwyzywac od najgorszych i wrzucic na koncu swoja ikone zartu.
Nie wiem czy zbyt rozsadne.
Jestes rozgoryczony autem - spoko, absolutnie normalna sprawa, moze trafiles na wyjatkowo felerna sztuke.
Natomiast pisanie glupot o odpadajacych kierownicach i niedzialajacych lampach etc to dno i 2m mulu imho, zartem czy nie.
Rozumiem. Żart dla Ciebie nie był śmieszny. Jednak niepodłączone lampy są niestety nadal faktem, także w Polsce 🙂 Nie, nie trafiłem na wyjątkowo felerną sztukę. Trafiłem na taką normalną. Wszystkie lampy miałem podłączone tylko nie były przykręcone, ale tylko dwie, reszta była w porządku 😀

krist

Posiadacz elektryka
Zaliczka to nie zadatek, jest zwrotna jezeli umowa nie dojdzie do skutku.
Powtarzam pytanie - jakie kary masz w leasingu za odstapienie od umowy?
W Norwegii jest wstepna rejestracja przed odbiorem auta natomiast jezeli go nie odbierzesz - nie ma zadnego problemu.
To jest miecz obusieczny - Tesla moze isc na skroty przy QC i sprzedazy auta ale klient moze takze w kazdej chwili sie wypiac na zakup, chocby i 2 min przed odebraniem auta. Do niedawna mogles oddac auto do tygodnia po zakupie, teraz juz chyba tego nie ma.

Rozumiem, ze nie jest to najwygodniejsze (leasing, rejestracja etc) ale nikt nikomu pistoletu do glowy nie przyklada jak konkretny egzemplarz sie nie podoba i nie zamierzasz go odebrac.
Na wstępie, widze że jesteś w Norwegii, mam prośbę, nie wypowiadaj się na temat przepisów polskich, których najwyraźniej już nie znasz. Ale tytułem wyjaśnienia: nie masz podpisanej umowy przedwstępnej, tylko umowę końcową. I nie między konsumentami tylko podmiotami prawa handlowego. Z przedwstępnej możesz się wykręcić, zarządać zwrotu zaliczki. Albo stracić zadatek. Jak podpisałeś umowę końcową, to to to co ja nazwałem "zaliczka" to jest tak naprawdę pierwsza wpłata. I nie możesz się ot tak wykręcić. Mógłbyś na drodze sądowej, ale to raczej leasing by się musiał z dostawcą procesować o odstąpienie od umowy z tytułu wady, i tu tez są procedury. To nie jest cholerne allegro i zakup konsumenta gdzie możesz odesłac buciki do 14 dni bo kolor nie pasi.

Jeśli chodzi o leasing i kary, z pamięci Ci na powiem, mam mase leasingów i mieszaja mi się zapisy. Zasada jest jedna, zrywasz umowę, leasing musi dostać swoje, koniec kropka. Czyli jeśli oni są juz właćicielem auta, a są, już go zdążyli na siebie zarejestrować, a ty mówisz że masz ich w nosie i nie chcesz auta to i tak płacisz raty, do momentu jak oni sprzedadzą samochód, i wtedy się rozliczacie, jeśli sprzedali za dobrą cenę to nie tracisz, jeśli za -20% to wystawiają Ci fakturę którą masz obowiązek zapłacić, albo trafi do komornika. A nie mają zadnej motywacji żeby sprzedawać drogo, im taniej tym szybciej, a Ty i tak zabulisz różnicę. Jak myślisz, dlaczego przy każdym kryzysie otomoto puchnie od ogłoszeń: cesja leasingu? Bo to jest najtańszy sposób i najprostszy żeby sie wykręcić od tej procedury, znajdujesz kogoś na swoje miejsce i tylko odbiorca faktur się zmienia w leasingu.

Więc to nie jest bułeczka z masełkiem, proszę Cie nie teoretyzuj na temat rzeczy których nie znasz

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Można też nazmyślać i obrazić się na
To nie jest cholerne allegro i zakup konsumenta gdzie możesz odesłac buciki do 14 dni bo kolor nie pasi.
Przepisy dotyczące zakupów na odległość dotyczą i obuwia i samochodów.
W obu przypadkach zwrot do 14 dni przysługuje wyłącznie konsumentom.

krist

Posiadacz elektryka
Można też nazmyślać i obrazić się na

Przepisy dotyczące zakupów na odległość dotyczą i obuwia i samochodów.
W obu przypadkach zwrot do 14 dni przysługuje wyłącznie konsumentom.
Tak, oczywiście masz rację. Tylko że jak podpisałeś leasing, a jako leasing rozumiem że 2 podmioty gospodarcze przystępują do umowy, choćby jeden z nich to był Jan Kowalski, krawiec damski, to nie ma że sie odwidziało. A na osoby fizyczne przyznam sie bez bicia że nie mam pewności, ale to co się nazywa leasingiem konsumenckim to zdaje się jest po prostu forma kredytu. A z kredytu to też nie idzie się tak wykręcić bez bólu