Skoda Elroq

jarry

Zadomawiam się
Jaką wersję oferował dealer z rabatem 13k?
Pytałem o taką pod "korek", 85 Maxx, hak, pakiet winter, lakier zieleń Timiano.

224800zł - 13000 = 211800zł czyli opust 5,78%,

gdyby to odnieść do rzekomo 18% opustów w Niemczech to by było:
224800zł - 40464 = 184336zł

Last edited:

Nestor

Fachowiec
Zrodlo: https://www.facebook.com/groups/skodaelroq/posts/9113349005427876/

Moze trzeba nalezec do grupy.

Na szybko sprobowalem niemiecki carwow. Te oferty tam to jest '50 tour', czyli najmniejsza wersja. Mimo wszystko, to dalej jest ok 125k pln za konfiguracje ktora u nas zaczyna sie od 150.

Patrzac po informacjach tutaj na forum, ilosc BEV sprzedajacych sie w polsce miesiecznie to 1k sztuk od biedy, w wiekszosci KIA. Skoda czy VAG (poza tavascanem) nawet nie jest w pierwszej 10tce.
Ciekawe jaka bede mieli presje zeby sprzedac cokolwiek?

Zakup grupowy (i/lub) czekanie do wakacji czy pozniej moze pomoc w negocjacji lepszej ceny.

PS. Mialem brac pompe ciepla, ale na jeden wyjazd w roku w alpy i kilka przejazdek po kotlinie klodzkiej to chyba sie nigdy nie zwroci.

Attachments

• e50tour.png
    e50tour.png
    233,8 KB · Liczba wyświetleń: 17

Daro76

Fachowiec
Pytałem o taką pod "korek", 85 Maxx, hak, pakiet winter, lakier zieleń Timiano.

224800zł - 13000 = 221800zł czyli 5,78%, gdyby to odnieść do rzekomo 18% opustów w Niemczech to by było:
224800zł - 40464 = 184336zł
185k za "wypas" to byłaby już rozsądna cena. Na poziomie z TM3 - wiem, wiem Tesla itd... :)

jarry

Zadomawiam się
to jest '50 tour', czyli najmniejsza wersja. Mimo wszystko, to dalej jest ok 125k pln za konfiguracje ktora u nas zaczyna sie od 150.

Robiąc korektę o 4% różnicę w VAT to wychodzi 130kzł, trzeba o tym pamiętać.

PS. Mialem brac pompe ciepla, ale na jeden wyjazd w roku w alpy i kilka przejazdek po kotlinie klodzkiej to chyba sie nigdy nie zwroci.

Dokładnie, do tego kolejne urządzenie które może się popsuć. Dlatego w mojej wycenie pod "korek" nie uwzględniałem pompy ciepła, jedyne co by za nią przemawiało to być może łatwość/trudność odsprzedaży po kilku latach, pewnie większość szukających wypasionych wersji będzie szukało z pompą ciepła.

Daro76

Fachowiec
Robiąc korektę o 4% różnicę w VAT to wychodzi 130kzł, trzeba o tym pamiętać.

Dokładnie, do tego kolejne urządzenie które może się popsuć. Dlatego w mojej wycenie pod "korek" nie uwzględniałem pompy ciepła, jedyne co by za nią przemawiało to być może łatwość/trudność odsprzedaży po kilku latach, pewnie większość szukających wypasionych wersji będzie szukało z pompą ciepła.
Ciekawi mnie zagadnienie pompy ciepła i jej zasadności - posiadam TMY i muszę obiektywnie stwierdzić że nie bardzo sobie wyobrażam jak działa w elektryku ogrzewanie bez niej, system jest na prawdę mega wydajny i nie obciąża w widoczny sposób aku. Szczególnie w samochodach z grupy VW - czy jest sens dopłacać/wybierać z tym elementem? Ceny Forda Explorera zeszły na 175k ale to bez pompy i trochę się boję czy system "na grzałki" po prostu wydoli...

Ev3

Pionier e-mobilności
Ciekawi mnie zagadnienie pompy ciepła i jej zasadności - posiadam TMY i muszę obiektywnie stwierdzić że nie bardzo sobie wyobrażam jak działa w elektryku ogrzewanie bez niej,
Normalnie, na dłuższą metę, zamiast kilkuset kW, ogrzewanie bierze dwa razy tyle i to wszystko.
Taka różnica zimą jest pomijalna, przy samochodzie z większą baterią.

Zwłaszcza że na początku i tak praktycznie każde auto używa w zimie grzałek, czy ma pompę czy nie.

jarry

Zadomawiam się
Dostałem kolejne odpowiedzi z ofertami od polskich dealerów, mniej więcej 50% bez żadnego opustu w tym jedna oferta z informacją że na Elroq nie ma aktualnie żadnych opustów i nie jest możliwa do uzyskania cena inna niż katalogowa (sic!).

Kilka ofert z opustem około 6 kzł, oraz 2 oferty średnio na 11kzł opustu. Także jak widać jak nie dopytasz to się nie dowiesz bo wprowadzają wręcz w błąd.

Chętnie bym założył wątek zakupu grupowego żeby się skrzyknąć na zakup i negocjacje ale fajnie by było już to zrobić w wątku w dziale Elroq na elektrowozie. Tymczasem z 2 tygodnie temu zgłosiłem do moderatowni potrzebę dodania działu Elroq ale nic się nie dzieje. Może ktoś z Was ma jakieś chody w moderatowni żeby utworzyć dział Elroq???

nabrU

Moderator
Chętnie bym założył wątek zakupu grupowego żeby się skrzyknąć na zakup i negocjacje ale fajnie by było już to zrobić w wątku w dziale Elroq na elektrowozie. Tymczasem z 2 tygodnie temu zgłosiłem do moderatowni potrzebę dodania działu Elroq ale nic się nie dzieje. Może ktoś z Was ma jakieś chody w moderatowni żeby utworzyć dział Elroq???

Dostałeś zapewne info od @KrzysztofFly, że nasze uprawnienia nie pozwalają na zmianę struktury Forum i Ojciec Redaktor to musi zrobić. Cierpliwości...