Podsumowanie pierwszego tysiąca km (ze sporym hakiem):
1. Autopilot nie działa powyżej 130km/h. Dezaktywuje się po przekroczeniu 135km/h i potem aktywuje z powrotem gdy wrócimy na 130km/h. Szkoda.
2. Światła matrycowe są takie sobie. Na autostradzie w ogóle nie używałem (nigdy nie używam matrycowych na autostradach w żadnym aucie, bo pożytku z nich niewiele, a często rażą innych). Za to poza autostradą w innych autach są niezastąpione. W Smarcie poza autostradą też jest tak średnio. Bardzo średnio. Działają bardzo nerwowo, ciągle włączają i wyłączają niektóre diody, robiąc dyskotekę przed oczami. Nie spodobało mi się to. Mam nadzieję na aktualizację OTA.
3. Zużywał zadziwiająco mało energii. Całe Niemcy (z północy na południe) przejechałem na dwa ładowania, prędkość dozwolona lub 130km/h gdy nie było limitu. Zużycie średnie na 1150km to 20kWh/100km. Ogólnie przejechałem 1150km w 14h (już z ładowaniami).
5. Jako iż zużywał mniej energii niż zakładałem to na jednym z ładowań startowałem od ponad 30% SOC, a i tak zaczął się ładować z wysoką mocą, ponad 150kW. Szybko się ładuje, najczęściej przyjeżdżałem poniżej 20% i ładowałem do 80% a i tak postoje trwały poniżej 30 minut.
6. Autopilot ma drobne wady, ale naprawdę daje radę. Mam wrażenie, że mocno go poprawili od marca 2024. Wtedy był umiarkowanie użyteczny, a teraz jechałem 90% trasy na autopilocie.
7. Z drobnych uwag do autopilota: gdy pacniemy kierunkowskaz żeby mignął 3 razy bo zmieniamy pas na autostradzie to trzeba w ciągu tych trzech mignięć przejechać kołami jednej osi na drugi pas. Jeśli tego nie zrobimy to autopilot „walczy” z nami próbując wrócić na obecny pas i utrudnia jego zmianę. Głupie to trochę. Jeśli ktoś wrzuca kierunkowskaz a nie tylko go pacnie żeby trzy razy mignął to nie zauważy problemu (moja żona nie zauważyła).
8. Świetne zawieszenie. Na zakrętach prowadzi się jak gokart, a przy tym bardzo dobrze wybiera nierówności (mimo kół 19 cali). Jestem pozytywnie zaskoczony. Rewelacja.
9. Przy kupnie auta podemowego zwracajcie uwage na aplikację. Mój samochód został już przez kogoś aktywowany i mam teraz problem, bo nie mogę aktywować swojej aplikacji. Będę zgłaszał do serwisu.
10. Napięcie baterii w stanie po naładowaniu to ponad 400V, więc pełnię swoich możliwości osiąga na ładowarkach 800V. Na ładowarkach 400V widywałem maksymalnie 120-130kW, na ładowarkach 800V wyciągał ponad 150kW.
11. Nie było punktu 4.
Na razie mam miesiąc miodowy z samochodem, więc za wiele nie przekażę. Po jakims czasie mogę wrzucić więcej informacji.