Smart #1 - wrażenia

vwir

Pionier e-mobilności
Matrycowe czy też inne mocne światła i mgła, to nie jest korzystna kombinacja. Może wczoraj rewelacyjnie się sprawdziły w niezbyt gęstej mgle.
Wczoraj była bardzo gęsta mgła. Widoczność na kilka metrów.
Miałem w Leafie ledy i przeciwmgielne. Po włączeniu przeciwmgielnych zero różnicy, jakbym niczego nie włączył. Pamiętam, że raz nawet po dojechaniu do domu wychodziłem i sprawdzałem czy się włączyły, bo jedynie po kontrolce na zegarach byłem w stanie powiedzieć, że są włączone.

Kiedyś za młodego policjant wcisnął mi mandat, bo jechałem na przeciwmgielnych i wyłączonych mijania, bo inaczej się nie dało. Mandatu nie powinienem dostać.
To już zupełnie inna bajka - nieznajomość przepisów szkodzi. Możesz mieć albo mijania albo przeciwmgielne albo jedne i drugie jednocześnie.

p0li

Pionier e-mobilności
Aż sprawdziłem teraz gdy jechałem samochodem - nie ma w quick control. Wczoraj to było pierwsze miejsce w którym sprawdziłem i nie ma. Wszedłem w tryb edycji czy można sobie dodać i też nie ma. Masz albo w settings->lights albo w tych settingsach które są pod skrajnie prawym klawiszem pod ekranem. Tak czy inaczej - uważam, że włączenie świateł to funkcja a nie ustawienie (setting), stąd byłem zaskoczony, że jest pod ustawieniami.
zgadza sie - tez zajrzalem jadac do pracy i byly pod tym prawym przyciskiem
ciekawe czy dziala komenda glosowa :unsure:

vwir

Pionier e-mobilności
zgadza sie - tez zajrzalem jadac do pracy i byly pod tym prawym przyciskiem
ciekawe czy dziala komenda glosowa :unsure:
Nie działa. W akcie rozpaczy sprawdziłem, bo widoczność była na kilka metrów i nie chciałem żeby mi ktoś wjechał w tył.

Z innej beczki - interesuje Cię jak wymienić filtr kabinowy? Bo nie wiem czy się produkować.

p0li

Pionier e-mobilności
Z innej beczki - interesuje Cię jak wymienić filtr kabinowy? Bo nie wiem czy się produkować.
na pewno sie przyda - jak nie dla mnie to dla potomnych
ps: podobno jest na forum jeszcze ktos ze smartem
pps: znalazles w internetach jak odczytac SOH? bo ja nie

vwir

Pionier e-mobilności
pps: znalazles w internetach jak odczytac SOH? bo ja nie
Nie, ale też nie szukałem. Mam to trochę w pompie, bo Smart ma u mnie raczej długie życie. Dbam jak potrafię i tyle. Nie mam zapędów na księgowego, nie kręcą mnie liczby.

p0li

Pionier e-mobilności
warto by jednak bylo wiedziec mniej wiecej na jakim poziomie jest SOH
u mnie tez planowany jest na minimum 5 lat - a potem zobaczymy

p0li

Pionier e-mobilności
poczytalem instrukcje - okazuje sie ze mozna wlaczyc przeciwmgielnie jeszcze inaczej - samochdzik po prawej -> Licht -> i tam klikamy w ikonke
tez trzeba klikac po tablecie ale chociaz troche blizej

druga sprawa z obserwacji - jak jedziesz powiedzmy 100kmh na autopilocie i dodasz gazu - autopilot nie wylacza sie - dalej pilnuje linii
w citroenie od razu sie pauzowal i czekal az zdejme noge z gazu - jak zdjalem dopiero sie uaktywnial ponownie

vwir

Pionier e-mobilności
poczytalem instrukcje - okazuje sie ze mozna wlaczyc przeciwmgielnie jeszcze inaczej - samochdzik po prawej -> Licht -> i tam klikamy w ikonke
tez trzeba klikac po tablecie ale chociaz troche blizej

druga sprawa z obserwacji - jak jedziesz powiedzmy 100kmh na autopilocie i dodasz gazu - autopilot nie wylacza sie - dalej pilnuje linii
w citroenie od razu sie pauzowal i czekal az zdejme noge z gazu - jak zdjalem dopiero sie uaktywnial ponownie
A to dla mnie jest normalne, bo tak samo ma Mach-E. Dopiero powyżej 130km/h autopilot w Smarcie się obraża. W Mach-E nie ma limitu. Nie sądziłem że w ogóle może być tak jak w Citroenie.