Jest OK ale dzielę się tym co obserwuję.
A jesli chodzi o to przeglądanie to tak rózowo nie jest
Jestem ponad dwie godziny w domu i na DYSKU widze tylko foldery nowo utworzone bez filmów. Czyli to prztwarzanie trwa spory czas.
Dlatego to wsio rybka, a jesli komus zależy by natychmiast zobaczyc jakieś intrygujace i wazne zdarzenie to wyjmie dysk lub odtworzy w aucie.
Chciałbym, aby było najlepiej jak tylko się da, ale w nocy samochód często będzie uśpiony, jeśli się nie ładuje, więc to jest trochę patowa sytuacja w kontekście zrzucania nagrań w godzinach nocnych.
Z tym przetwarzaniem to jest różnie, zależy ile wrzucamy nagrań na raz, ale jeśli nagrania trafią już na Dysku Google to pobrać je na komputer i odtworzyć można od razu. Nie trzeba czekać na przetwarzanie. Przetwarzanie jest tylko po to, aby było można wideo obejrzeć bezpośrednio z Dysku Google, więc tam gdzie widać podgląd można odtworzyć bezpośrednio z przeglądarki lub pobrać na komputer/smartfona, a tam gdzie podglądu nie ma, trzeba zaczekać, a jeśli nam zależy, pobrać i odtworzyć od razu, jak na poniższym zrzucie. Sam proces przetwarzania jest po stronie Google i dotyczy wszyskich materiałów wideo, nie tylko tych z Smart Storage i jest niezależny ode mnie. Tutaj chyba niewiele można zmienić.
Moim zdaniem, jeżeli nawet trzeba ściągnąć jakieś pliki wideo na komputer, aby "obejrzeć już" jest i tak dużo wygodniejsze niż bieganie między samochodem, a komputerem. Zdarzało mi się także, że wyjmowałem pamięć USB, aby zgrać zawartość na komputerze, a potem zapominałem włożyć, gdy jechałem. Ciągłe wkładanie i wyjmowanie wpływa również niekorzystnie na złącze USB w samochodzie. Dodatkową zaletą jest to, że jeśli pendrive się uszkodzi to wszystko przepadło, a tutaj mamy zawsze backup w chmurze. Wiadomo idealnie nigdy nie będzie, ale chyba jest dużo więcej zalet niż wad tego rozwiązania. Tym bardziej, że podstawowa funkcjonalność pozostaje w niezmienionej formie.
Jeszcze jedno spostrzeżenie dotyczące samego Google Drive. Nieraz trzeba zrobić "odśwież" lub na smartfonie palcem przejechać z góry na dół, aby wyświetlana zawartość się odświeżyła, ponieważ zdarza się, że wyświetlany widok nie jest jest nieaktualny.
Podsumowując, w ramach dostępnych możliwości proces przesyłu i przeglądania nagrań będzie modyfikowany i optymalizowany.