Smart Storage for Tesla - Sentry Mode w chmurze

Bronek

Pionier e-mobilności
Jest OK ale dzielę się tym co obserwuję.
A jesli chodzi o to przeglądanie to tak rózowo nie jest
Jestem ponad dwie godziny w domu i na DYSKU widze tylko foldery nowo utworzone bez filmów. Czyli to prztwarzanie trwa spory czas.
Dlatego to wsio rybka, a jesli komus zależy by natychmiast zobaczyc jakieś intrygujace i wazne zdarzenie to wyjmie dysk lub odtworzy w aucie.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Jest OK ale dzielę się tym co obserwuję.
A jesli chodzi o to przeglądanie to tak rózowo nie jest
Jestem ponad dwie godziny w domu i na DYSKU widze tylko foldery nowo utworzone bez filmów. Czyli to prztwarzanie trwa spory czas.
Dlatego to wsio rybka, a jesli komus zależy by natychmiast zobaczyc jakieś intrygujace i wazne zdarzenie to wyjmie dysk lub odtworzy w aucie.
Chciałbym, aby było najlepiej jak tylko się da, ale w nocy samochód często będzie uśpiony, jeśli się nie ładuje, więc to jest trochę patowa sytuacja w kontekście zrzucania nagrań w godzinach nocnych.

Z tym przetwarzaniem to jest różnie, zależy ile wrzucamy nagrań na raz, ale jeśli nagrania trafią już na Dysku Google to pobrać je na komputer i odtworzyć można od razu. Nie trzeba czekać na przetwarzanie. Przetwarzanie jest tylko po to, aby było można wideo obejrzeć bezpośrednio z Dysku Google, więc tam gdzie widać podgląd można odtworzyć bezpośrednio z przeglądarki lub pobrać na komputer/smartfona, a tam gdzie podglądu nie ma, trzeba zaczekać, a jeśli nam zależy, pobrać i odtworzyć od razu, jak na poniższym zrzucie. Sam proces przetwarzania jest po stronie Google i dotyczy wszyskich materiałów wideo, nie tylko tych z Smart Storage i jest niezależny ode mnie. Tutaj chyba niewiele można zmienić.

Zrzut ekranu 2022-02-16 o 14.40.50.png

Moim zdaniem, jeżeli nawet trzeba ściągnąć jakieś pliki wideo na komputer, aby "obejrzeć już" jest i tak dużo wygodniejsze niż bieganie między samochodem, a komputerem. Zdarzało mi się także, że wyjmowałem pamięć USB, aby zgrać zawartość na komputerze, a potem zapominałem włożyć, gdy jechałem. Ciągłe wkładanie i wyjmowanie wpływa również niekorzystnie na złącze USB w samochodzie. Dodatkową zaletą jest to, że jeśli pendrive się uszkodzi to wszystko przepadło, a tutaj mamy zawsze backup w chmurze. Wiadomo idealnie nigdy nie będzie, ale chyba jest dużo więcej zalet niż wad tego rozwiązania. Tym bardziej, że podstawowa funkcjonalność pozostaje w niezmienionej formie.

Jeszcze jedno spostrzeżenie dotyczące samego Google Drive. Nieraz trzeba zrobić "odśwież" lub na smartfonie palcem przejechać z góry na dół, aby wyświetlana zawartość się odświeżyła, ponieważ zdarza się, że wyświetlany widok nie jest jest nieaktualny.

Podsumowując, w ramach dostępnych możliwości proces przesyłu i przeglądania nagrań będzie modyfikowany i optymalizowany.

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
Chyba ustalilismy wstepnie "winę" to moja sieć i transfer do kitu
A tak to wyglada w starej teslowskiej APCE do ogladania
To obraz pobrany bezpiśrednio z Dysku Google

Screenshot_20220216-171401_TeslaCam  Sentry Reviewer_copy_819x614.jpg

Bronek

Pionier e-mobilności
Szarpnąłem sie specjalnie na nowy router ( tani nie jest) 5g ZTE MC801A LTE 5G i 500 Giga transferu z nową umową specjalnie dla Tesli i powyzszego projektu.
Zmarnować sie nie zmarnuje, bo akurat niedlugo mogę zakończyc starą.

Nie chce mi się poprawiac starej sieci, ktora na moje potrzeby domowe jest OK ale ma slabe punkty jak np garaż itd
mam w scianach kretki ( w 97) sluzyły jako linia tlefoniczna, to zawsze mogę je wykorzystać... Zobaczymy, komponenty i umowa jedzie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Szarpnąłem sie specjalnie na nowy router ( tani nie jest) 5g ZTE MC801A LTE 5G i 500 Giga transferu z nową umową specjalnie dla Tesli i powyzszego projektu.
Zmarnować sie nie zmarnuje, bo akurat niedlugo mogę zakończyc starą.
Fiu fiu ! To sie Elon ucieszy ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Trafiłem za ok 1300 z fakturą ( kilka stówek mniej) . Ale internet biorę cywilnie. zauwazyłem, że firmowe umowy sa gorsze od cywilnych. Mam tego troche bo i 2x TV Polsatu i kilka telefonow i internetów. W Plusie bo tak wygodniej od lat. 5G??? Lekko zahaczam, sam jestem ciekaw