SOFAR EV CHARGER EV11K-AC-02

Młody

Follow the White Rabbit
Czekając na pierwszego elektryka zacząłem przeglądać wątki dotyczące wallboxów i jak na razie pierwszy wniosek to taki, że chcąc ładować z PV najlepiej wybrać taki co dobrze komunikuje się z falownikiem.

Mój zestaw to SOFAR HYD15KTL + SOFAR BTS 5K

Sofar ma w ofercie jedynie

SOFAR EV CHARGER EV11K-AC-02 Ładowarka 11kW do samochodu elektrycznego SOFAR-SKLEP.PL https://share.google/075rYNyJ6SONMk5xE

Czy ktoś miał do czynienia z tą ładowarką i czy ma ona sens czy lepiej szukać czegoś innego?

DarekS

Posiadacz TMY
Jeżeli zamierzasz ładować EV z nadwyżek produkcji PV to niezbędny będzie jeszcze licznik energii elektrycznej umieszczonym przy liczniku dostawcy energii. Nie mam tego wallboxa, więc nie pomogę w sprawie jego oceny.

nabrU

Moderator
Jeżeli zamierzasz ładować EV z nadwyżek produkcji PV to niezbędny będzie jeszcze licznik energii elektrycznej umieszczonym przy liczniku dostawcy energii.

A dlaczego / po co?

Młody

Follow the White Rabbit
Jeżeli zamierzasz ładować EV z nadwyżek produkcji PV to niezbędny będzie jeszcze licznik energii elektrycznej umieszczonym przy liczniku dostawcy energii. Nie mam tego wallboxa, więc nie pomogę w sprawie jego oceny.

Maksymalna produkcję z 6,25kWp na zachód mam w granicach 5-6kW w słoneczne dni, biorąc pod uwagę przyszłe zużycie domu (przeprowadzamy się we wrześniu) to tej nadwyżki zbyt dużo nie będzie - do czasu rozbudowy instalacji pewnie w przyszłym roku. Ładować będę pewnie południami i w weekendy.

1000031684.jpg

Zakładam, ze będę ładował z jakąś optymalna mocą dla najmniejszych strat - nie wiem jaka to będzie i będę chciał uzupełnić minimum wyjeżdżony dzienny zasięg do 50km to chyba nie będę musiał celować tylko w nadwyżki mając magazyn energii i godzinowe rozliczanie energii?

DarekS

Posiadacz TMY
A dlaczego / po co?
Jeżeli ładowanie ma być z nadwyżek, to skąd wallbox ma mieć informację, że nadwyżka faktycznie jest? Załóżmy, że PV daje 8 kW a urządzenia w domu pobierają 9 kW i do tego wallbox 11 kW - to ładowanie EV będzie w 100% z sieci. Natomiast jak masz licznik, to jest pełna informacja czy są nadwyżki czy też nie.

DarekS

Posiadacz TMY
Maksymalna produkcję z 6,25kWp na zachód mam w granicach 5-6kW w słoneczne dni, biorąc pod uwagę przyszłe zużycie domu (przeprowadzamy się we wrześniu) to tej nadwyżki zbyt dużo nie będzie - do czasu rozbudowy instalacji pewnie w przyszłym roku. Ładować będę pewnie południami i w weekendy.

View attachment 29212

Zakładam, ze będę ładował z jakąś optymalna mocą dla najmniejszych strat - nie wiem jaka to będzie i będę chciał uzupełnić minimum wyjeżdżony dzienny zasięg do 50km to chyba nie będę musiał celować tylko w nadwyżki mając magazyn energii i godzinowe rozliczanie energii?
Spokojnie trochę nadwyżek będzie. Ten wallbox ma 3 tryby, w tym tryb ECO od 1,4 kW (1F) do 11 kW (3F).
Z instrukcji:
ECO Mode:the low-power single-phase 6A/1.4kW mode is started, and the AC charging pile power is adjusted according to the photovoltaic power. The single-phase maximum support is 16A/4.2kW. When the power is 4.2kW, the single-phase is switched to the three-phase 6A/4.2kW mode, and the current/ power is adjusted in the three-phase mode (the current of each phase is not less than 6A, not more than 16A), and the photovoltaic utilization rate is improved. Pay attention to the corresponding time limit of the charging pile and the vehicle charger, and adjust the current limit of the charging pile no more than 30s/ time (it is recommended that the power command write interval of 1min).