Soft 2024.2

danielm

Pionier e-mobilności
z wieloma osobami kłóciłem się na fejsbuku że skoro nie ma nic w changelogach to nic nie zmienili w pracy wycieraczek, po prostu zmieniły się warunki pogodowe dlatego wydaje im się że jest lepiej/gorzej. no ale w końcu sam dostałem 2024.2.7 (przejście bezpośrednio z 2023.44) miałem okazję potestować i ... jest tragedia. mój pierwszy wyjazd i byłem w szoku bo wycieraczki zaczęły pracować gdy dostałem wodą zebraną z ulicy z auta przede mną, czego nigdy wcześniej nie robiły więc byłem zadowolony. ale szybko się okazało że w dzień, bez absolutnie żadnej wilgoci na szyby potrafią sobie przetrzeć czystą szybę od czasu do czasu, a po zmroku wpadają w rytmiczne czyszczenie suchej szyby. nie resetowałem jeszcze auta ale jest źle, musiałem wyłączyć wycieraczki całkowicie. (TM# SR+ 2019)

Bronek

Pionier e-mobilności
Wyraznie się pogubili w temacie. Nie pamietam aby w, 2019, 20 a nawet później było tak dziwnie. Jednak od czasów Tesla Vision i zmiany w oprogrsmowaniu spierdzielili wiele rzeczy.

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja dziś w deszczu też jechałem i nawet dawały radę. Jednak jak jechałem za ciężarówką to ja przez szybę niewiele widziałem, a Tesla jedzie na autopilocie jak gdyby nigdy nic i nie ma zamiaru włączyć wycieraczki.
Postanowiłem więc nagrać filmik telefonem, patrzę na ekran telefonu i widać drogę bardzo dobrze, linie i ciężarówkę przed mną.
Jak mi się uda to wrzucę filmik, w sumie miałem też sprawdzić na wartowniku jak się nagrało. Możliwe że kamery widzą lepiej niż my, dlatego tak to działa.
A potem jechałem sam deszcz już prawie nie padał a wycieraczki raz na jakiś czas prawie po suchej jadą.

kaziwich

Posiadacz elektryka
Ja dziś w deszczu też jechałem i nawet dawały radę. Jednak jak jechałem za ciężarówką to ja przez szybę niewiele widziałem, a Tesla jedzie na autopilocie jak gdyby nigdy nic i nie ma zamiaru włączyć wycieraczki.
Postanowiłem więc nagrać filmik telefonem, patrzę na ekran telefonu i widać drogę bardzo dobrze, linie i ciężarówkę przed mną.
Jak mi się uda to wrzucę filmik, w sumie miałem też sprawdzić na wartowniku jak się nagrało. Możliwe że kamery widzą lepiej niż my, dlatego tak to działa.
A potem jechałem sam deszcz już prawie nie padał a wycieraczki raz na jakiś czas prawie po suchej jadą.
Napisz jeszcze jaka masz wersje.

Widze, ze wszyscy mamy podobne wnioski z 2.7. Mam nadzieje, ze tesla tez ma i skoro sie za to w koncu zabrali, to dopracują.

ELuk

Pionier e-mobilności
Dlaczego takie problemy z wycieraczkami albo automatycznymi światłami?
Ano dlatego, że Elon uznał i zarządził co zarządził. Czyli, człowiek ma oczy i tymi oczyma rozpoznaje czy pada, albo jak świecą światła i czy kogoś nie oślepiają, człowiek nie ma wbudowanych czujników świateł, deszczu i radarów które go prowadza, więc…
Tesla kamerami (oczami) ma robić to samo, sama jeździć i ogarniać inne tematy.
Tyle że nie za bardzo Elon ogarnia, że ludzkie oczy w połączeniu z mózgiem to jednak „trochę” co innego niż te kamerki i komputerek na pokładzie auta,
Cóż, może mu to ktoś wytłumaczy? 🤣😉👍

Jusand

Posiadacz elektryka
Napisz jeszcze jaka masz wersje.

Widze, ze wszyscy mamy podobne wnioski z 2.7. Mam nadzieje, ze tesla tez ma i skoro sie za to w koncu zabrali, to dopracują.
Mam 2.7

slaveq

Pionier e-mobilności
Ano dlatego, że Elon uznał i zarządził co zarządził. Czyli, człowiek ma oczy i tymi oczyma rozpoznaje czy pada, albo jak świecą światła i czy kogoś nie oślepiają, człowiek nie ma wbudowanych czujników świateł, deszczu i radarów które go prowadza, więc…
Tyle że nie za bardzo Elon ogarnia, że ludzkie oczy w połączeniu z mózgiem to jednak „trochę” co innego niż te kamerki i komputerek na pokładzie auta,
Światła automatyczne w innych markach też działają na kamerę także częściowo argument nietrafiony, wycieraczki już nie i ktoś kto się zna pisał o tym, że problemem może być ogniskowa kamer które nie widzą dobrze tego co jest bezpośrednio na szybie. W którejś generacji pewnie po cichu wprowadzą zwykle czujniki :).

to_masz

Posiadacz elektryka
Jak Elon krzyczał na inżynierów, że mu autopilot się dezaktywuje na autostradzie w drodze do firmy, to zespół przekupił jakiś urzędasów, żeby linie odmalowali na tej autostradzie i problem się rozwiązał ... idąc tym tropem - zorganizuj "zasiewanie deszczu" w Kalifornii i może Elon dostrzeże problemy z wycieraczkami 😂

A tak na serio, Tesla Vision da radę, tyle że nie jak Elon obiecuje już, tylko za kilka lat. Kamerki i komputerek prześcigną nie jeden ludzki mózg. A na najbliższe lata pozostaje tryb manualny wycieraczek i ćwiczenie kombinacji guzik, kółko 🙃