Software 2022.28.1 - to jakaś kpina!

Mat

Zadomawiam się
A serio tak dużo jeździcie na AP? Mnie strasznie wqrwia ten co chwilę pojawiający się komunikat o ruszeniu kierownicą. Tak jakby w ogóle nie było czujników pojemnościowych w kierownicy rejestrujących trzymanie na niej rąk i dopiero ruch kierownicą wyłącza komunikat, przez co ruch pojazdu jest mało płynny. Właściwie nie używam AP tylko jeżdżę na tempomacie

Michal

Moderator
No bo nie ma czujników pojemnościowych. Auto wykrywa tylko opór przy ruszaniu kierownicą.
Ja dużo jeżdżę na AP - wystarczy nauczyć się odpowiednio trzymać rękę na kierownicy, żeby wisiała trochę z jednej strony.
Żeby wyłączyć komunikat nie masz ruszać kierownicą - wystarczy położyć rękę trochę z boku, żeby auto wyczuwało lekki opór.

Mat

Zadomawiam się
No bo nie ma czujników pojemnościowych. Auto wykrywa tylko opór przy ruszaniu kierownicą.
Ja dużo jeżdżę na AP - wystarczy nauczyć się odpowiednio trzymać rękę na kierownicy, żeby wisiała trochę z jednej strony.
Żeby wyłączyć komunikat nie masz ruszać kierownicą - wystarczy położyć rękę trochę z boku, żeby auto wyczuwało lekki opór.
Dzięki za tipa. Jest to jakieś rozwiązanie, ale z drugiej strony czy po to mam AP żeby się z nim siłować co kilkadziesiąt sekund? :) przynajmniej u mnie są takie interwały czasowe

Michal

Moderator
Kilkanaście sekund, a dokładnie to 15. Niestety w PL są takie przepisy, które nie pozwalają kierowcy nie wykazywać aktywności. To jest bardzo dokładnie określone i przestrzegane przez Tesle. Choćbyś stanął na głowie, to lepiej nie będzie.

Mindive

Posiadacz elektryka
Mam podobne spostrzeżenia co autor wątku: po ostatniej aktualizacji softu autopilot jest jeszcze gorszy niż był: max limit to 140km/h, nie da się ustawić wyższego limitu niż rozpoznane na znaku ograniczenie więc się wlecze 40km/h przez wiochy, nie rozpoznaje końca terenu zabudowanego więc ciągnie te 40km/h przez kilometr, piszczy przeraźliwie przy omijaniu dziur, nie hamuje przed ograniczeniem prędkości... Na autostradzie nie ma sensu włączać, bo zaraz zaraz trzeba tira wyprzedzić i się wyłącza przy zmianie pasa, a na międzymiastowej praktycznie się nie da jeździć przez te limity. Sorry, mam trasę do pracy gdzie wszyscy jadą 50-60 przez "zabudowane", a ja tam mogę max 40... Generalnie załamka do kwadratu.

ciastek

Pionier e-mobilności
nie da się ustawić wyższego limitu niż rozpoznane na znaku ograniczenie
Auto > Autopilot:
Ustaw pręd.: Ograniczenie prędkości
Zakres: Stała, +10 km/h

Możesz później wrócić do Ustaw prąd.: Aktualna prędkość - +10 pozostanie.

W ten sposób możesz ustawić prędkość na +10 względem ograniczenia oraz przytrzymanie wajchy ustawia prędkość na ograniczenie + 10.

karol.kar

Pionier e-mobilności
Mam podobne spostrzeżenia co autor wątku: po ostatniej aktualizacji softu autopilot jest jeszcze gorszy niż był: max limit to 140km/h,
Czy nie sądzicie, że AP powyżej tej prędkości to już niebezpieczny temat.
Przecież 140 na drogach "A" w EU (poza DE) jest tylko w PL.
Obojętnie na jaką granicę producent ustawi AP zawsze znajdzie się ekipa co będzie za mało.