Spieszmy się kupować Tesle, może być z tym problem...

Michal

Moderator
Jeszcze małe porównanie wyników finansowych dwóch firm "motoryzacyjnych":
Ford opublikował wyniki za Q3 2021:

$F
$1.832B GAAP Earnings
1,012K deliveries (wholesale)
$ 1,810 GAAP Earnings na samochód

$TSLA
$1.618B GAAP Earnings
241K deliveries
$ 6,703 GAAP Earnings na samochód

Jeszcze zastanówmy się chwilę co się stanie z $F jak do produkcji trafi Cybertruck? Pickupy F-series to dla $F dosłownie dojną krowa, a bez nich pewnie dość szybko upadnie.
To wszystko dzieje się podczas gdy Tesla, wbrew normalnym zachowaniom rynkowym, nie ukrywa nic przed konkurencją, a nawet pozwala im używać swoich odkryć i technologii, żeby tylko przyspieszyć przejście na odnawialne źródła energii.

Michal

Moderator
Chciałbym zobaczyć oddzielnie wyniki ze sprzedaży EV którejkolwiek "starej" firmy motoryzacyjnej. Jakie mają na tym przychody / zyski / straty.
Skoro wszyscy tutaj chyba widzimy, że EV to jest przyszłość, to takie dane dość dobrze pokażą jaka przyszłość czeka te firmy ;)

Skoro to są takie brednie, to za jakiś czas świąt się musi opamiętać i to te "prawdziwe" firmy motoryzacyjne wyjdą do przodu, a Tesla upadnie. Prawda?
Żeby było ciekawiej, to może jakiś mały zakład @ATnet? Jak Ty dziś kupisz akcje firmy motoryzacyjnej, która Twoim zdaniem, jest konkurencją dla Tesli, to ja kupię podobna wartość akcji Tesli i umawiamy się, że za 1, 2, 3, 4 i 5 lat sprawdzimy kto na tym lepiej wyszedł. Co Ty na to? Żeby nie świrować, proponuję około 10000 PLN, przy czym w $TSLA to będzie bardzo około, bo 2 akcję to ~$2000 ale co tam, będę trochę za Tobą na początek ;)
Ja jestem gotowy włożyć pieniądze w to co pisze, a Ty? Kupujemy, przesyłamy tutaj (oczywiście trochę zamazane) potwierdzenia i ustawiamy przypomnienia w kalendarzu?
Żeby było śmieszniej ja wiem, że kupuje "w górce" i spodziewam się, że akcje w ciągu kilku miesięcy spadną w okolice $800-$900, a dopiero później zaczną znowu rosnąć ale nie boje się tego ;)

Last edited:

ELuk

Pionier e-mobilności
Taki obrazek:
W ciemnym pokoju siedzą sobie zramolałe dziady, tluste koty przy stole i grają znaczonymi kartami paląc drogie cygara i tak od lat.
Nagle wchodzi młodziak przewraca stół, zapala światło, wyciąga nową talie kart i mówi sprawdzam..,
Coś Wam to przypomina?
Oburzenie i protesty wielbicieli starego porządku i kwik odrywanych od wygodnego koryta. To się teraz dzieje w świecie przemysłu motoryzacyjnego.
Stąd ten hejt na Tesle.

Michal

Moderator
proponuję około 10000 PLN, przy czym w $TSLA to będzie bardzo około, bo 2 akcję to ~$2000
Jak tak dalej pójdzie, to nie wiem czy się zmieszczę w tych 10000 pln za dwie akcje ;)
TSLA.JPG

Michal

Moderator
No to rozumiem @ATnet , że mamy taki wirtualny zakład, bez kupowania żadnych akcji... Ok, napisz tylko jaki OEM Twoim zdaniem jest i będzie więcej warty niż Tesla, żebym mógł tutaj wrzucić bieżące kursy akcji do porównania za 1,2,3,4,5 lat.

Albo wrzucę kilku "największych do porównania:
stock.jpg
Ps. Przypominanie ustawione, żeby za rok dodać tutaj info o zmianach ;)

Michal

Moderator
Oczywiście zapomniałem o ubezpieczeniach! Tesla jest też firma ubezpieczeniową już w kilku stanach US. Gleico jest wyceniane na $32B. A w przyszłości Tesla może również ubezpieczać więcej niż tylko samochody więc może być porównywalna bardziej do Allianz. Warto obejrzeć:

ATnet

Posiadacz elektryka
Jeśli Wasze wróżby się spełnią to dla nas bardzo żle, wiele polskich firm pracuje dla europejskiego przemysłu samochodowego, to zapowiedź bardzo głębokiego kryzysu. Oby to się nie wydarzyło....

danielm

Pionier e-mobilności
Jeśli Wasze wróżby się spełnią to dla nas bardzo żle, wiele polskich firm pracuje dla europejskiego przemysłu samochodowego, to zapowiedź bardzo głębokiego kryzysu. Oby to się nie wydarzyło....
a tymczasem jesteśmy liderami w produkcji baterii do elektyków w europie, więc mamy okazje się przebranżowić. są już firmy pracujące dla tesli.

Michal

Moderator
Trafiłem na taką listę startupow, które składają się na Tesle wraz z podaną od razu konkurencją w danym polu (brakuje tylko wycen konkurencji). Można oczywiście dyskutować o tym, czy rzeczywiście sensowne jest rozwijanie się Tesli w danym polu, ale są to możliwe kierunki rozwoju w przyszłości - np. za 10 lat jak już nie będzie potencjału w auto-moto.

Najnowsze dyskusje