Sprzedam TM3 RWD MR23 (Q4/2022)

kaktus

Posiadacz elektryka
Bardzo dobra uwaga ale...
Co przyjąć za cenę nowego? 189kPLN, które teraz kosztuje HL czy prawie 225kPLN, które zapłaciłem pod koniec 2022r ;)
Wszystko jest relatywne i zależy od strony, po której się jest.
Na to pytanie akurat łatwo odpowiedzieć. Wyobraź sobie (hipotetyczną sytuację), że kupiłeś w 2022 roku Model 3 za 350k bo tyle kosztował, a teraz kosztuje 189k. Jasne że możesz chcieć go sprzedać za 67% ceny czyli 235k ale jakim cudem ktoś miałby się na to zdecydować nie wiem...

Nie wiem co w Twoim przypadku jest relatywne, ale chyba nie sądzisz, że ktoś zapłaciłby ci za używkę więcej niż za nówkę "bo Ty zapłaciłeś" blisko 2x tyle co aktualna cena...

vwir

Pionier e-mobilności
Co przyjąć za cenę nowego? 189kPLN, które teraz kosztuje HL czy prawie 225kPLN, które zapłaciłem pod koniec 2022r ;)
168k PLN, bo tyle zapłaci zwykły Kowalski. Nie ma tutaj żadnego relatywizmu - cena samochodu to nie tyle ile Ty byś chciał za niego dostać, tylko tyle ile kupujący jest w stanie Ci za niego dać.
Załóżmy, że kupuję Teslę 3. Zastanawiam się, czy nie kupić lekko używanej, bo średnio po 2 latach samochody są warte 69% ceny początkowej. Liczę ile zapłacę za nową - wychodzi mi 168tys (dotacja i referal). Jeśli rozważam że potencjalnie mogę przyoszczędzić kupując dwuletnią używkę to na pewno nie zdecyduję się na Twoją ofertę widząc 90% ceny nowego samochodu.

solik

Pionier e-mobilności
Ostatnio na otomoto byla taka jak z tej oferty, znajomy kupil za 122k brutto po negocjacjach takze jest to jakies odniesienie dla sprzedajacego :) przebieg podobny, cena wyjsciowa z ogloszenia o 5k nizsza

tylko bez haka

Last edited:

p.j.s

Fachowiec
Ostatnio na otomoto byla taka jak z tej oferty, znajomy kupil za 122k brutto po negocjacjach takze jest to jakies odniesienie dla sprzedajacego :) przebieg podobny, cena wyjsciowa z ogloszenia o 5k nizsza

tylko bez haka
krzykar77 - jak nie musisz teraz sprzedawać to nie sprzedawaj (nie realizujesz straty, ból mniejszy)...

zibizz1

Pionier e-mobilności
@krzykar77 jak tylko zobaczyłem oferte to wiedziałem że takie coś będzie jak w każdym takim temacie:)
Na to pytanie akurat łatwo odpowiedzieć. Wyobraź sobie (hipotetyczną sytuację), że kupiłeś w 2022 roku Model 3 za 350k bo tyle kosztował, a teraz kosztuje 189k. Jasne że możesz chcieć go sprzedać za 67% ceny czyli 235k ale jakim cudem ktoś miałby się na to zdecydować nie wiem...
Ale autor tematu nie chce sprzedać drożej niż nowy. Chciaż może i ktoś kupiłby drożej niż nowy jeśli na czymś bardzo mu zależy. Może żona mu powiedziała że może być Tesla ale nie z kierunkowskazami na kierownicy i wtedy manetki są na wage złota. Może ma daleko do miejsca gdzie sie odbiera nowe auto i serwisu i boi sie że z nowym bedzie musiał jeździć jak @cooler na serwis, a tu ma już ujeżdzony ezgzemplarz. Może nie da rady wysupłać tych 30tys wiecej na nowy bo to jego marzenie i sprzedał cały dobytek aby kupić.

@p.j.s włąsnie takie podejście z powodu tego że auta staniały mocno i mało osób decyduje sie je sprzedać jeśli nie musi powoduje też że ceny uzywanych są wyższe niż wynika to z cen nowych, bo podaż aut 2 letnich w tejc chwili jest mniejsza

itguy

Posiadacz elektryka
A sprzedajesz teraz czy wtedy? Jak Elon zacznie sprzedawać trójki za 100k to nie pozostanie Ci nic innego jak sprzedać swoją odpowiednio poniżej tej ceny albo zatrzymać auto, nie ważne ile coś było warte kiedyś, ważne jest ile warte dziś. I tak jest ze wszystkim...

Wojtekj23

Fachowiec
Moja rada. Jeśli chcesz sprzedać, a nie sprzedawać wyślij zapytanie do Tesli o wycenę. Jak dostaniesz odpowiedz i już ją przetrawisz (a może nie być to łatwe) dodaj do wyceny jakieś 8-10 tyś i wtedy wróże Ci szybki sukces sprzedażowy.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Cena jest wyjściowa i do negocjacji.
Od czegoś trzeba zacząć…

A w stosunku do HL samochód ma 2 duże zalety - 2 dźwigienki na kierownicy.
Jako posiadacz obu modeli wiem, którym łatwiej jeździ mi się zgodnie z przepisami (sygnalizowanie manewrów) po rybnickich rondach 😉 oraz włącza aktywny tempomat i autopilota (kulka nie jest wg mnie tak prezyzyjna jak dźwignia)

Pozdrawiam
Po pół roku założyłem w HL dźwigienki i zastanawiam się zasadniczo po co bo skutecznie przestawiłem się na przyciski na kierownicy i wybór kierunku z monitora. Jedyne kiedy uzywam manetek to zjazd z ronda i to zasadniczo wszystko.

nabrU

Moderator
A ze moda na ronda i co gorsza rondka ,to głównie na nich .

Zapraszam do UK, a szczególnie do Milton Keynes (albo Swindon na obrazku niżej) to zmienisz zdanie na temat rond i potrzeby manetek. Choć Brytyjczycy (że tak to nazwę ;)) mają powściągliwość w używaniu kierunkowskazów we krwi to i Highland się sprzedaje dobrze :ROFLMAO:

Roundabout.jpg

Last edited: