Sprzedaż Tesli Y

umcus

Pionier e-mobilności
Od razu darujesz w dniu zakupu od leasingu . i przerejestrowujesz ( to robi obdarowany ) np w dniu zakupu lub pozniej zgodnie z prawem czyli darowizna jest w dniu faktury np i obdarowany 6 mcy aby powiadomić US.
OC na nowego w dniu faktury
To nie teoria sle tak robilem z 3x ?
Do 31.12.2023 tak to działało. Od 1 stycznia 2024 każdy nabywca ma obowiązek zarejestrowania samochodu. Nieistotne, że robisz darowiznę z tym samym dniem co FV. Czyli najpierw Ty rejestrujesz, potem obdarowany. W sensie musi być zachowana ciągłość rejestracji. Dopóki się udaje, to się udaje. Aż się nie uda :)
Ja bym zrobił tak, że przedłużył i ile się to da ? A wykup minimalny , potem , darowizna z umową darowizny i faktura na Ciebie z leasingu , obdarowany idzie do WK rejestruje na siebie. Porem Druk do US h to robi obdarowany

Z tym ze ja nie jestem vatowcem
Ale: 1) VAT nie ma nic do tego 2) to czy jest darowizna czy umowa kupna/sprzedaży nie ma najmniejszego znaczenia. Patrz wyżej.

grregg

Fachowiec
Moim skromnym zdaniem nie powinieneś liczyć na kupca vatowca.
Ja bym przedłużył leasing do 3 lat z wykupem 1%.
Co będzie dalej - czas pokaże.
Właśnie w zakresie handlu autami mam małe doświadczenie. Przed teslą skończył nam sie leasing na volvo xc60 i żony jeepa i praktycznie 90% zainteresowanych pytało o fakture VAT. Jeep sprzedał się w miarę szybko, bo cena była prawie dwukrotnie niższa ale volvo czekało chyba z 2 miesiace.
Osobiście nastawiam się na wykup i zatrzymanie auta na dłużej bo własne PV na net meteringu rekompensuje mi w sporej części utratę wartości.
Nie mam jakiegoś ciśnienia na zakup nowego auta, ale raz że chce skorzystać z dofinansowania, a dwa przydałby mi się trochę większy zasieg. Czekam na nową RWD LR. Jeżdże „regularnie” do środkowych Włoch i latem jest ok - przy pełnym naładowaniu robię odcinki po 335km. Ale zimą nierealne. Dodatkowo więcej na „prądzie” z PV bym jeździł 😉

krzyss

Pionier e-mobilności
Do 31.12.2023 tak to działało. Od 1 stycznia 2024 każdy nabywca ma obowiązek zarejestrowania samochodu. Nieistotne, że robisz darowiznę z tym samym dniem co FV. Czyli najpierw Ty rejestrujesz, potem obdarowany. W sensie musi być zachowana ciągłość rejestracji. Dopóki się udaje, to się udaje. Aż się nie uda :)

Ale: 1) VAT nie ma nic do tego 2) to czy jest darowizna czy umowa kupna/sprzedaży nie ma najmniejszego znaczenia. Patrz wyżej.
Tak zmienili przepisy ?
Jesli sprzedam przez uplywem 30dni to tez musze przerejstrowac ?
Szukam tego zapisu ale nie moge znalezc. Podeslij prosze ten przepis.
Bo tutaj np. Napisali cos innego, ze jesli sprzedasz przed uplywem 30dni to nie musisz rejestrowac.

Tu tez pisza co innego:

umcus

Pionier e-mobilności
Tak zmienili przepisy ?
Jesli sprzedam przez uplywem 30dni to tez musze przerejstrowac ?
Szukam tego zapisu ale nie moge znalezc. Podeslij prosze ten przepis.
Bo tutaj np. Napisali cos innego, ze jesli sprzedasz przed uplywem 30dni to nie musisz rejestrowac.

Tu tez pisza co innego:

Może być, że masz rację. Pisałem z pamięci. Jakaś tam kara była. Ufam, że wiecie co robicie :)
EDIT: Tak, masz rację :)

Last edited:

kswad12

No to z prądem
Od razu darujesz w dniu zakupu od leasingu . i przerejestrowujesz ( to robi obdarowany ) np w dniu zakupu lub pozniej zgodnie z prawem czyli darowizna jest w dniu faktury np i obdarowany 6 mcy aby powiadomić US.
OC na nowego w dniu faktury
To nie teoria sle tak robilem z 3x ?

Ja bym zrobił tak, że przedłużył i ile się to da ? A wykup minimalny , potem , darowizna z umową darowizny i faktura na Ciebie z leasingu , obdarowany idzie do WK rejestruje na siebie. Porem Druk do US h to robi obdarowany

Z tym ze ja nie jestem vatowcem
Lepiej przeliczyć OC dla JDG i na prywatnie. Może być taniej na JDG i wtedy lepiej zapłacić OC na JDG i zrobić przeniesienie polisy do 30 dni.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jw tak robilismy , bo i tak kasa zostaje w rodzinie...Tu chodzi zeby nie Bawić się w podwójną rejestrację .Z tego co wiem , to w dalszym ciagu aby zarejestrować darowane auto wystarczy faktura zakupu np od leasingu i umowa darowizny.

Przecież dziadek może kupić auto nowe i darować zaraz wnukowi , nie musi rejestrować na siebie.
Z chwilą rejestracji musi być OC albo nowe albo przeniesione jako używka

Last edited:

slow.sasquatch

Posiadacz elektryka
wydłuż do trzech lat.

Nie może się nie udać. Kogoś błąd/niedopatrzenie nie może unieruchomić na zawsze pojazdu - urząd nie może po prostu odmówić rejestracji pojazdu, jeżeli nie ma wątpliwości co do jego właściciela.

Może natomiast wlepić mandat poprzedniemu właścicielowi za niedopełnienie obowiązku.

PioTab

H&G
wydłuż do trzech lat.

Nie może się nie udać. Kogoś błąd/niedopatrzenie nie może unieruchomić na zawsze pojazdu - urząd nie może po prostu odmówić rejestracji pojazdu, jeżeli nie ma wątpliwości co do jego właściciela.

Może natomiast wlepić mandat poprzedniemu właścicielowi za niedopełnienie obowiązku.
niedopełnienie obowiązku w takiej sytuacji może wynikać przykładowo z braku złożenia info o zbyciu pojazdu w drodze np darowizny o czym wielu poprzednich właścicieli zapomina bądź nie wie.

Bronek

Pionier e-mobilności
niedopełnienie obowiązku w takiej sytuacji może wynikać przykładowo z braku złożenia info o zbyciu pojazdu w drodze np darowizny o czym wielu poprzednich właścicieli zapomina bądź nie wie.
Nie trzeba juz tego , to stare dzieje ale warto powiadomić ubezpieczyciela OC
To kompletnie nie na temat i nie w tym rzecz . Tu chodzi o kolejność zdarzeń
Nie ma co mącić

1 Wykup na siebie z fv i wywalenie ze środków trwałych (można wcześniej )

2 ,Darowizna w dniu wykupu - umowa darowizny
Aby skorzystać ze zwolnienia od zapłaty podatku, konieczne jest zgłoszenie otrzymania darowizny lub spadku do właściwego urzędu skarbowego na formularzu SD-Z2. Należy to zrobić w ciągu 6 miesięcy od nabycia darowizny . To robi nowy

3 Nowy idzie sobie zarejestrować do 30 dni i w dniu rejestracji albo przejmuje OC albo robi nowe . Zabiera z soba ksero fv sprzedaży na Starego ( na wszelki wypadek, bo urzedasy są jacy są)
Umowe darowizny i czerwoną książeczkę jak jest

PioTab

H&G
Nie trzeba juz tego , to stare dzieje ale warto powiadomić ubezpieczyciela OC
To kompletnie nie na temat i nie w tym rzecz . Tu chodzi o kolejność zdarzeń
Nie ma co mącić

1 Wykup na siebie z fv i wywalenie ze środków trwałych (można wcześniej )

2 ,Darowizna w dniu wykupu - umowa darowizny
Aby skorzystać ze zwolnienia od zapłaty podatku, konieczne jest zgłoszenie otrzymania darowizny lub spadku do właściwego urzędu skarbowego na formularzu SD-Z2. Należy to zrobić w ciągu 6 miesięcy od nabycia darowizny . To robi nowy

3 Nowy idzie sobie zarejestrować do 30 dni i w dniu rejestracji albo przejmuje OC albo robi nowe . Zabiera z soba ksero fv sprzedaży na Starego ( na wszelki wypadek, bo urzedasy są jacy są)
Umowe darowizny i czerwoną książeczkę jak jest
Nie ma obowiazku informowania o sprzedazy auta? Chlopaku co Ty gadasz? Masz taki obowiazek ktory zreszta jest zagrozony sankcją pienieżną :) nie ucz księdza dzieci robić ;-)

Last edited: