Sprzedaż Tesli Y

grregg

Fachowiec
Może ktoś z Was dobrze jest zorientowany w rynku używanych Y'ków? Za kilka miesięcy kończy mi się dwuletni leasing na Y RWD niebieską, prognozowany przebieg około 80tys. Przed zakończeniem leasingu chciałem zamówić nowego Y, a tego zaraz po zakończeniu sprzedać. Patrząc po obecnych cenach używanych Y RWD to pewnie dostanę za nią maks 110tys, albo i mniej. Mam wykup 19% i przy dwultenim leasingu nie da się go zmniejszyć. Mam teraz sporą zagwozdkę co zrobić.

Czy ktoś z Was może pracuje w handlu autami używanymi i orientuje się kto kupuje używane auta elektryczne (firmy czy osoby prywatne)?
Jaka może być wartość dwuletniego Y rwd, a jaka 3,5 letniego Y rwd?

Zastanawiam się nad 3 opcjami:
1. Wykup na firmę (43tys brutto) - mam teslę na 100% Vat. Czyli przy założeniu, że sprzedam za 110tys brutto to musiałbym zapłacił od tej kwoty niecałe 30tys brutto i realnie mi zostanie jakieś 80tys.

2. Wykup na osobę prywatną (tracę jakieś 18tys na podatkach, bo ostaniej faktury nie wrzucę w koszty) i sprzedaż pół roku po zakończeniu leasingu. Ale wtedy ograniczam się tylko do sprzedaży osobie prywatnej. Tutaj pytanie ile może spaść auta, bo jak np do 95 tys. To finalnie uwzględniając wcześniejszą stratę na podatkach to i tak mi zostanie około 80tys

3. Wydłużyć leasing do 3 lat i zrobić wykup na osobę prywatną. Sprzedaż 3,5 letniego auta. Nawet przy założeniu, że wartość auta spadałaby do 70tys to i tak finalnie po dodaniu "zysku" z podatków około 17tys zostanie mi z 85tys.

Według Was która opcja ma sens? Jak na razie skłaniam się ku pierwszej, bo wydaje mi się, że teraz jeszcze nie ma dużo używanych Y na rynku, a z czasem zacznie ich przybywać i ceny mogą pójść lawinowo w dół. Co o tym myślicie?

Bronek

Pionier e-mobilności
Ten wykup psuje trochę układ. Jakby byl minimalny to można przebolec stratę na "osobę" . Od razu bym wtedy darował rodzinie i za 6 mcy sprzedał .(rejestruje sie wtedy od razu na nowego wlasciciela idąc z umową darowizny do WK)
O ile to jeszcze działa ? Bo tak bylo 2 lata temu . Tak robilem

umcus

Pionier e-mobilności
Ten wykup psuje trochę układ. Jakby byl minimalny to można przebolec stratę na "osobę" . Od razu bym wtedy darował rodzinie i za 6 mcy sprzedał .(rejestruje sie wtedy od razu na nowego wlasciciela idąc z umową darowizny do WK)
Już nie, jest obowiązek rejestracji w ciągu 30 dni. Potem jakieś kary.

grregg

Fachowiec
Własnie problem w tym, że nie da się go u tego leasingodawcy zmniejszyć wykupu przy dwuletnim. Jedyne co mogą zrobić to wydłużyć umowę do 3 lat i wtedy można dopiero zrobić wykup na 1%.

Własnie problem w tym, że nie da się go u tego leasingodawcy zmniejszyć wykupu przy dwuletnim. Jedyne co mogą zrobić to wydłużyć umowę do 3 lat i wtedy można dopiero zrobić wykup na 1%.
u żadnego, wynika to z amortyzacji, wszędzie przy 2 latach 19% - ustawa o rachunkowości jak się nie mylę o tym mówi

grregg

Fachowiec
@grregg jak będziesz wystawiał do sprzedania to daj znać - szukam powoli czegoś dla żony.
Leasing mi się kończy dopiero w lipcu. Ale już teraz muszę wszystkie roszady samochodowe zaplanować. Tak aby finansowo przygotować się na wykup obecnej Tesli i pierwszą wpłatę na nową. Liczę też że w najbliższych miesiącach pojawi się wersja RWD LR, bo na AWD mi nie zależy. Pewnie będzie trochę tańsza i dodatkowo 50km kilometrów więcej zasięgu;) od razu dodam że jeżdżę czasami AWD. Różnica przyspieszeniu kolosalna. Ale na co dzień RWD mi wystarcza.

Kovalsky

Fachowiec
Moim skromnym zdaniem nie powinieneś liczyć na kupca vatowca.
Ja bym przedłużył leasing do 3 lat z wykupem 1%.
Co będzie dalej - czas pokaże.
Osobiście nastawiam się na wykup i zatrzymanie auta na dłużej bo własne PV na net meteringu rekompensuje mi w sporej części utratę wartości.

Bronek

Pionier e-mobilności
Już nie, jest obowiązek rejestracji w ciągu 30 dni. Potem jakieś kary.
Od razu darujesz w dniu zakupu od leasingu . i przerejestrowujesz ( to robi obdarowany ) np w dniu zakupu lub pozniej zgodnie z prawem czyli darowizna jest w dniu faktury np i obdarowany 6 mcy aby powiadomić US.
OC na nowego w dniu faktury
To nie teoria ale tak robilem z 3x ?

Ja bym zrobił tak, że przedłużył bym o ile się to da ? A wykup minimalny , potem , darowizna z umową darowizny i faktura na Ciebie z leasingu , obdarowany idzie do WK rejestruje na siebie. Potem Druk do US a to już robi obdarowany. Zam6 m-cy sprzedaje o ile tak ma być ?

Z tym ze ja nie jestem vatowcem

Last edited:

piotrazz

Posiadacz elektryka
Od razu darujesz w dniu zakupu od leasingu . i przerejestrowujesz ( to robi obdarowany ) np w dniu zakupu lub pozniej zgodnie z prawem czyli darowizna jest w dniu faktury np i obdarowany 6 mcy aby powiadomić US.
OC na nowego w dniu faktury
To nie teoria sle tak robilem z 3x ?

Ja bym zrobił tak, że przedłużył i ile się to da ? A wykup minimalny , potem , darowizna z umową darowizny i faktura na Ciebie z leasingu , obdarowany idzie do WK rejestruje na siebie. Porem Druk do US h to robi obdarowany

Z tym ze ja nie jestem vatowcem
Tak to działa również na VAT'cie.

Najnowsze dyskusje