Statystyki ładowania w aplikacji Tesla

ELuk

Pionier e-mobilności
Na pewno ma tu znaczenie „odmrożenie „ części pojemności.
U mnie ostatnio ładowanie z baterii zmrożonej: auto podaje uzysk 44kWh, WBC 42,9kWh.
Poprzednio ładowanie ciepłej baterii (bez śnieżynki i niebieskiego pola) auto podaje 55kWh, a WBC 55,1kWh.

Bronek

Pionier e-mobilności
E tam. Sprawa w Tesli jak zwykle jest prosta
To ten długi kabel działa jak akumulator. Napompowany prądem podczas poprzeniego ładowania.
Pewnie pierwsze miało wskazania odwrotne? Logiczne.
Jak ruszylo ładowanie, to wepchnęło najpierw ten prąd rezydualny, który "nieodparował" . Piny wtyczki są wąskie, a suche powietrze w garażu nie sprzyja ucieczce energii.
Konsultowałem paranormalnie, telepatycznie, to z prof Biniendą, bo się teraz nudzi. Jego obliczenia potwiedzaja, że ok 7 m kabla + plus bebechy evse zawieralo te dwie dodatkowe kWgodziny. I tyle w temacie.

ELuk

Pionier e-mobilności
E tam. Sprawa w Tesli jak zwykle jest prosta
To ten długi kabel działa jak akumulator. Napompowany prądem podczas poprzeniego ładowania..,
No jak nie jak tak.
U mnie to jeszcze więcej tych kWh w kablu pewnie zostaje, bo wisi pod sufitem garażu, więc jak podłączę to płynie z siłą wodospadu 😉👍

Norbert

Posiadacz elektryka
Dziwne muszę sprawdzić ponownie mam dwa WBoxy
Jak wida Prąd zalegał w kablu

View attachment 15506
Musisz pamiętać, że Tesla jest zawsze o krok przed nami :D i to ona decyduje ile przyjęła prądu i ile zużyła - licznik nie ma tutaj znaczenia :D.
Dzieje się tak podczas ładowania i rozładowania (jazdy).
Dla przykładu - doładowałem sobie "8kWh", ale do rana bateria straciła temperaturę i stwierdziła, że to było jednak tylko 4kWh.
Ona to wylicza po %. W moim przypadku (P100D) zakładam, że dla obliczeń przyjmuje, iż 1% to 1kWh. Przerwałem ładowanie przy 30% (8kWh) na rano określiła stan naładowania na 26%(apka stwierdziła, że 8 to 4).
To samo się dzieje podczas jazdy. Kiedy wyprowadzam auto z zimnego garażu, a na zewnątrz jest dobre 10stC więcej, to do pracy zużywam ok. 4% zamiast 7-8 :D i tak też mam przeliczone Wh :D

Tesla lubi estymację :D po całemu :D