Cześć,Ja 2x jeździłem Madzią, pierwszy 2godziny, a drugi raz dostałem na 2 dni. W większości potwierdzam w/w opinie. Linia, cała bryła oraz wnętrze, w tym segmencie - piękne. Wyposażenie miałem jakieś wyższe Hikari, podobało mi się działanie asystenta świateł Led, mijania/ drogowe, wszystkie zabawki typu martwe pole, elektryczne ustawianie foteli, panele wewnętrzne, czuć tam kopię BMW w rozwiązaniach, intuicyjne. jak dla mnie super!
Machnął bym ręką na te drzwi tylne pod wiatr otwierane - trudno jedną wadę może mieć. Nie mogę nadal pokonać oporu do kupna bo niewystarczająca jest pojemność baterii. Netto 36KWH z tego odciąć część na szybki ubytek i to co musi w niej zostać to zasięg zrobił się 165km realnie. Mało przy tak słabym falowniku wewnętrznym 6,6KV co może przyjąć bateria. Ładowanie szybkie ze słupków to porażka kosztowa. Więc tylko doładowanie z domowego AC 230 ma sens. Jak to zrobić przy zasilaniu 1-fazowym szybko? nie da się. Moim zdaniem strzelili samobója. jesli Madzia ma być do jazdy wokół komina, jeśli ma lekką bo małą baterią, to powinna mieć bardzo rozbudowane ładowanie ze ściany co najmniej 11kv.
Pojechałem na basen w Markach k. Wawy, tam są ze 4 wallboxy, 3 po 11kv i 1 22kv za darmola. i co z tego? kiedy Madzia przyjmuje tylko 6,6kv. i to jednofazowo? miałem jeszcze 48% chciałem doładować do pełna i wyświetliło 3,5 godziny. Pod koniec pewnie jeszcze by zwolniło? Nie dam rady siedzieć w basenie 3 godziny! pojechałem do domu i dokończyłem z gniazdka 230v 6,5 godziny a tylko 50% do pełna mi brakowało. Porażka! najsłabszy punkt Madzi - ładowanie, jak dla mnie. Ładowanie tanim prądem, do tego została chyba stworzona? Ślepiam teraz na Peugeot 2008. Ten ma podobno falownik 3 fazowy, i podobno załaduję baterie - 7,5kv. Ciekawe czy to się sprawdzi.
To nie kompromitacja tylko pokłosie użycia małej baterii. Praktycznie w każdym BEV powyżej 80% ładowanie drastycznie zwalnia a im mniejsza liczba modułów w baterii tym musi się to odbywać wolniej żeby nie uszkodzić baterii. Na przykład w Niro EV od 81% ładowanie zwalnia do 11kW.Ładowanie to faktycznie największa i chyba jedyna wada tego samochodu. Na DC przy 60% potrafi zwolnić nawet do 14kW a przy 80% do 8kW. Ładowanie z 20% na DC do pełna potrafi zająć nawet godzinę i 45 minut co jest kompletnym nieporozumieniem. Mogli by pomyśleć o zmianie oprogramowania i poprawieniu tego bo to jest kompromitacja dla Mazdy w porównaniu z innymi markami.
W i3 94Ah czyli realnie jakies 29kWh ladowanie do 91% idzie prawie maxem w okolicach 44-48kW.To nie kompromitacja tylko pokłosie użycia małej baterii. Praktycznie w każdym BEV powyżej 80% ładowanie drastycznie zwalnia a im mniejsza liczba modułów w baterii tym musi się to odbywać wolniej żeby nie uszkodzić baterii. Na przykład w Niro EV od 81% ładowanie zwalnia do 11kW.
Najlepsze lekarstwo na to ładować się codziennie jak telefon - Zawsze masz pełną baterię i wszyscy szczęśliwiJa 2x jeździłem Madzią, pierwszy 2godziny, a drugi raz dostałem na 2 dni. W większości potwierdzam w/w opinie. Linia, cała bryła oraz wnętrze, w tym segmencie - piękne. Wyposażenie miałem jakieś wyższe Hikari, podobało mi się działanie asystenta świateł Led, mijania/ drogowe, wszystkie zabawki typu martwe pole, elektryczne ustawianie foteli, panele wewnętrzne, czuć tam kopię BMW w rozwiązaniach, intuicyjne. jak dla mnie super!
Machnął bym ręką na te drzwi tylne pod wiatr otwierane - trudno jedną wadę może mieć. Nie mogę nadal pokonać oporu do kupna bo niewystarczająca jest pojemność baterii. Netto 36KWH z tego odciąć część na szybki ubytek i to co musi w niej zostać to zasięg zrobił się 165km realnie. Mało przy tak słabym falowniku wewnętrznym 6,6KV co może przyjąć bateria. Ładowanie szybkie ze słupków to porażka kosztowa. Więc tylko doładowanie z domowego AC 230 ma sens. Jak to zrobić przy zasilaniu 1-fazowym szybko? nie da się. Moim zdaniem strzelili samobója. jesli Madzia ma być do jazdy wokół komina, jeśli ma lekką bo małą baterią, to powinna mieć bardzo rozbudowane ładowanie ze ściany co najmniej 11kv.
Pojechałem na basen w Markach k. Wawy, tam są ze 4 wallboxy, 3 po 11kv i 1 22kv za darmola. i co z tego? kiedy Madzia przyjmuje tylko 6,6kv. i to jednofazowo? miałem jeszcze 48% chciałem doładować do pełna i wyświetliło 3,5 godziny. Pod koniec pewnie jeszcze by zwolniło? Nie dam rady siedzieć w basenie 3 godziny! pojechałem do domu i dokończyłem z gniazdka 230v 6,5 godziny a tylko 50% do pełna mi brakowało. Porażka! najsłabszy punkt Madzi - ładowanie, jak dla mnie. Ładowanie tanim prądem, do tego została chyba stworzona? Ślepiam teraz na Peugeot 2008. Ten ma podobno falownik 3 fazowy, i podobno załaduję baterie - 7,5kv. Ciekawe czy to się sprawdzi.
Pisząc o szybszym ładowaniu mam na myśli, np { pojechać na Mazury na dziakę znajomego, posiedzieć tam 5g i w tym czasie podładować się u niego 3f prądem a więc 3x16A z pełną mocą 7,5KW. a nie jak Mazda oferuje 3,6kw na 1 fazie przy 16A. w tym problem a nie w częstym doładowaniu.Najlepsze lekarstwo na to ładować się codziennie jak telefon - Zawsze masz pełną baterię i wszyscy szczęśliwi
W tańszych wersjach są inne światła i dlatego nie mają spryskiwaczy. W najwyższej wersji są LEDy adaptacyjne i te muszą mieć spryskiwaczeJest inny większy problem niż tapicerka z najtańsza wersja wg kolejności ważności
1. Brak wejścia bezkluczykowego, musisz otworzyć drzwi z pilota nie wystarczy dotknąć ręką a kluczyki mieć w torbie
2. Brak spryskiwaczy przednich reflektorów ,Że one są takie trochę schowane lekko pod maską nie umyją się od padającego deszczu same
Konieczność montowania spryskiwaczy wynika od łącznego strumienia świetlnego segmentów odpowiedzialnych za światła mijania, a nie od tego że są adaptacyjne.W tańszych wersjach są inne światła i dlatego nie mają spryskiwaczy. W najwyższej wersji są LEDy adaptacyjne i te muszą mieć spryskiwacze
Tak , mam najtańsza wersja niestety albo stety bo kupiona za 124.900 minus dotacja na kartę dużej rodzinyW tańszych wersjach są inne światła i dlatego nie mają spryskiwaczy. W najwyższej wersji są LEDy adaptacyjne i te muszą mieć spryskiwacze