SuC Gdańsk - plotki

Piotr

Posiadacz elektryka
W Koszalinie powoli bo powoli ale cały czas coś idzie do przodu w sprawie SC (na razie tylko na papierze). Lokalizacja w Mścicach jakieś 2,5 km od węzła północ. 1,6MW mocy. Dodatkowo też kilkaset metrów od tego węzła w drugą stronę jest już gotowe przyłącze dla Ionity jednak ładowarek jeszcze brak.
A możesz coś więcej powiedzieć? Masz jakąś wiedzę w tym temacie? 😉🤔 jakiś przybliżony termin bo lokalizacje SuC i IONITY znam ale fizycznie od dawna nic się tam nie dzieje 🤷‍♂️

kiki111

Fachowiec
Niestety nie mam szczegółowej wiedzy bo nie uczestniczę w tych pracach. Z nieoficjalnych rozmów słyszałem, że dla Ionity po stronie OSD jest wszystko gotowe, zresztą terminy jakie się przewijały już dawno są przekroczone. W sprawie SC Energa jeszcze jest na etapie projektu, a od inwestora od strony tesli szły niedawno jakieś wymiany informacji w sprawie koncepcji z potencjalnym dostawcą urządzeń.

Pepek

Posiadacz elektryka
SuC w Rumi ma sens dla tysięcy turystów jadących na Półwysep Helski. Nowa S6 czyli Trasa Kaszubska odbija w lewo wcześniej i jest dla tych co jadą na zachód, a nie północ. Nikt jadący z A1 i S7 nad morze nie będzie korzystał z nowej S6.
No ale właśnie praktycznie tylko dla nich (i to głównie w sezonie) - a jakby był przy Auchan Gdańsk, to to jest i dla nich (bo to też jest na trasie na Hel) i dla tych co na zachód trasą kaszubską - śmiało można obstawiać 2 razy większe obłożenie i to nie tylko w sezonie. Wiadomo - fajnie by było jakby dali oba - ale jeśli to ma być jeden teraz a drugi np. za 3 lata (jak pokryją inne białe plamy), to lepszy byłby Gdańska niż ta Rumia. Jedyny sens pierwszeństwa Rumii, to jak pisał Bronek sprawy przyłączeniowe/papierologia, itp.

Co do jazy na zachód z 3city - jak jechałem do Niemiec to ładowałem się w Koszalinie na GW - było spoko, ale wiadomo - i tam by się SuC przydał. :)

abes99

Posiadacz elektryka
Uwielbiam to mylenie jednostek, częste też na naszym forum :cautious:
... modułów fotowoltaicznych o mocy 200MWh (raczej kWp)...
... ładowarkami o mocy od 44 do 330 kWh (raczej kW, chyba że magazyn energii planują, ale nie wiedzą o czym piszą)... :cautious:

Może jakiś przypięty post (albo nawet artykuł na głównej, bo często również w prasie czy reklamach też się to zdarza) z opisaniem, czym różni się np. moc ładowarki (kW) czy fotowoltaiki (kWp) od pojemności baterii (kWh) czy produkcji energii z PV...

Zgred mode: off ;)

sh95

Fachowiec
Chyba dobra informacja mimo wszystko, bo oznacza, że to dodatkowa stacja ładowania względem SuC, który i tak ma być(?). Lokalizacja właśnie się nie zgadzała, mapka Tesli wskazuje rejon stacji PKP Rumia, Auchan jest prawie 3km dalej. Rejony PKP to zawsze potencjalne bliskie źródło zasilania.

kubatar

Pionier e-mobilności
No to już w tym roku "mamy" Szczecin i Rumię. Najlepsze jest to że obie plotki pokrywają się z ogłoszonymi planami Tesli 😂

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
Co do dotacji - według mnie Tesla jest zobowiązana do otwarcia takiego dotowanego SuC dla wszystkich - taka idea przyświeca sponsorowi. Także obecnie żadna z polskich lokalizacji tego warunku nie spełnia.

yarrker

Fachowiec
Co do dotacji - według mnie Tesla jest zobowiązana do otwarcia takiego dotowanego SuC dla wszystkich - taka idea przyświeca sponsorowi. Także obecnie żadna z polskich lokalizacji tego warunku nie spełnia.
Nie spejniają bo żadna z nich nie była sponsorowana . Tesla na szczęście jednak ma troche rozumu i przy smiesznej ilosci stacji w polsce nie udostepnia ich innym . Wyobraźmy sobir kostomłoty gdzie kolejki na 4-5 samochodów to norma to przy otwartych superhargerach to na ulicy by sie konczyła ta kolejka ::ROFLMAO: