SuC Szczecin

piotrpo

Pionier e-mobilności
Zrobiłem właśnie trasę Trójmiasto-Berlin-Trójmiasto. Zaliczyłem ten SuC w obie strony. W sobotę koło 15 zajęcie tak +50%. Przewaga rejestracji PL, ale sporo NO+DE, dzisiaj 16 też nie było pusto, tak 1/3 stanowisk zajęta, chyba większość obca. Nie ma się zresztą co dziwić. Maksymalne moce ładowania - raczej zależne od możliwości samochodu. U mnie przy 30% rozpędził się do 170 z haczykiem, dzisiaj podjechałem na 11% i było ponad 200 kW, ale pobiegłem "przewinąć małego" i nie wiem jakie było Pmax.
Parking bezpłatny przez godzinę. Na 100% będzie to popularna lokalizacja, jako ostatnie miejsce gdzie można się sensownie naładować w drodze na północny wschód.

matros

Posiadacz elektryka
będzie to popularna lokalizacja, jako ostatnie miejsce gdzie można się sensownie naładować w drodze na północny wschód.

Nowogard Ionity. Wczoraj ładowałem się tam drugi raz. Trasa Haga-Słupsk.
Z mojego doświadczenia na tej trasie wynika że aby najszybciej dojechać to, muszę ładować się dwa razy na Tesla SUC i dwa razy Ionity. Wszystko po to żeby ładować się w przedziale gdzie prędkość ładowania jest największa. Przy takim założeniu w Szczecinie mam zbyt wysoki stan baterii żeby się zatrzymywać i/lub musiałbym zbyt długo się ładować żeby mi do Słupska starczyło. A to Ionity działa całkiem sprawnie i w razie co w pobliżu jest stacja MOL z szybką ładowarką, gdyby Ionity nie działało.

Gdybym jechał tylko po SUC wg tego co Tesla pokazuje, to prodróż wydłuża mi się o godzinę (kiepskie lokalizacje + dłuższe postoje na ładowanie)

W drodze powrotnej Szczecin też mi odpada. Startując ze Słupska z pełną baterią znowu ląduję na Ionity ale w DE.

Ale dobrze że i w Polsce pojawia się co raz więcej dużych hubów do ładowania EV. Do Polski przyjeżdżam kilka razy w roku i sytuacja z dostępnością szybkich ładowarek polepsza się w zasadzie z miesiąca na miesiąc. Widać też że przybywa elektryków na drodze.

Last edited:

piotrpo

Pionier e-mobilności
w Szczecinie mam zbyt wysoki stan baterii żeby się zatrzymywać i/lub musiałbym zbyt długo się ładować żeby mi do Słupska starczyło
No ok, tylko jednak Haga i Słupsk to nie jedyne miejsca docelowe, a twój model Tesli nie jest jedynym modelem. Jadąc z Trójmiasta Szczecin jest dla mnie całkiem ok. Gęsta sieć SuC dałaby te dodatkowe minuty zaoszczędzone na ładowarkach, ale jak na razie jej nie mamy.
Patrząc na obłożenie w weekend, to raczej jestem spokojny - nie będzie stała bezczynnie.

matros

Posiadacz elektryka
No ok, tylko jednak Haga i Słupsk to nie jedyne miejsca docelowe, a twój model Tesli nie jest jedynym modelem.

Odniosłem się tylko do Twojego stwierdzenia że to:

ostatnie miejsce gdzie można się sensownie naładować w drodze na północny wschód.

Jeżeli ktoś jeździ używając tylko SUC, to faktycznie jest to ostatnie miejsce. Jednak jeżeli korzysta się też z innych sieci ładowarek to Szczeciński SUC to tylko jedna z kilku dostępnych opcji. Zdecydowanie opcja mile widziana i bardzo potrzebny dodatek do ciągle małej sieci szybkich ładowarek.
Dla mnie może nie będzie to ładowarka pierwszego wyboru, ale zdecydowanie wolę mieć świadomość że ona tam jest, niż gdyby miało jej nie być. No i nigdy nie wiadomo kiedy dzieciaki zaczną krzyczeć "tato siku". Ionity Nowogard może się w takim przypadku okazać że jest zbyt daleko ;)

piotrpo

Pionier e-mobilności
Jeżeli ktoś jeździ używając tylko SUC, to faktycznie jest to ostatnie miejsce.
Tak, mój skrót myślowy.
Dla mnie w kierunku na zachód, jest w odległości "akurat". Podejrzewam, że dla osób mniej zaznajomionych ze specyfiką polskiej elektromobilności będzie trochę robił jako ostatni posterunek cywilizacji.

to_masz

Posiadacz elektryka
na ABRP też dodali 👍 (sprawnie działają - wczoraj wysłałem zgłoszenie, dzisiaj już jest)

Michal

Moderator
No nareszcie jakaś cywilizacja do nas dotarła :D

Attachments

• PXL_20240727_140626115.jpg
    PXL_20240727_140626115.jpg
    2,7 MB · Liczba wyświetleń: 73

UseYbrain

Posiadacz elektryka
na ABRP też dodali 👍 (sprawnie działają - wczoraj wysłałem zgłoszenie, dzisiaj już jest)
Ale tesli model Y LR RWD nie mogą dodać od 6 miesięcy! Weź napisz do nich proszę.

Michal

Moderator